Koti Parii­sis­sa

Yökyläilin Pariisissa Lapuan Kankureiden vieraana.

Have a sleep over in Finland. Wake up in Paris.

Linda Bergroth suunnitteli Pariisin Suomi-instituuttiin Koti-mökkikylän, jossa vieraat voivat yöpyä ja kokea samalla pienen palan mökkisuomea. Varaukset tehtiin Airbnb:n kautta, ite olin matkalla Lapuan Kankureiden vieraana.

Konsepti on ihastuttava! Mökit on rakennettu vaaleasta käsittelemättömästä laudasta. Kaikki on täydellisen näköistä, paikka oli erittäin instagrammable. Mökkien ulkopuolella oli mökkien kanssa samaan tyyliin rakennetut kylpyhuoneet ja ruokailutila, jossa tarjoiltiin aamulla ihan mielettömän hyvä suomalainen aamianen. (En kyllä koskaan saa suomessa niin ihanaa aamiaista, mutta periaatteessa se oli kyllä suomalainen.) Siihen kuului paikanpäällä leivottua saaristolaisleipää, ohutta näkkileipää, suolasita voita, mysliä ja raparperihilloa, jugurttia, mehua ja kahvia.

Mökkikylään oli otettu myös Mattila & Merzin ja Nikarin puutuotteita, Nathalie L:n keramiikkaa. Aamupalapöydässä kahvi tarjoiltiin Kaksikon eli Salla Luhtaselan & Wesley Waltersin suunnittelemasta piippupannusta. Se on todella hieno, tuntui ihanan dekadentilta heti aamusta, kun sai täyttää kahvikupin siitä. Kaikkia näitä tuotteita myydään Helsingissä Lokal-kaupassa.  Nikarin jakkarat ovat omalla toivelistallani.

 

Mökkikylässä jokainen yöpyjä sai oman mökkinsä. Huoneissa oli Lapuan Kankureiden pellavalakanat ja leveät sängyt. Oman jännittävän lisänsä yöpymiseen toi se, että mökkien äänieristys on käytännössä olematon. Kokemus oli jotenkin autenttinen, sillä oikealla kesämökilläkin kaikki aina nukkuvat samassa tilassa, hiippailevat aamulla kylppäriin tai laiturille, eikä mitään todellista yksityisyyttä oikeastaan ole. Aamupalalla kaikki kokoontuvat saman pöydän ääreen ja näyttävät hellyyttävän unisilta.

Lapuan Kankureiden Jaana Hjelt toimi matkan ajan emäntänämme. Pommitin häntä kysymyksillä pellavasta, sen eri valmistustavoista ja siitä millaiset pellavalakanat ovat parhaat ja miksi. Keskustelimme myös siitä, miten paksusta pellavaasta voi tehdä lakanat: liian ohuet on löröt ja liian paksu ei kuulemma kestä käytössä niin hyvin. Lapuan Kankureiden pellava tulee kokonaan Euroopasta, mikä takaa sen, että se on erityisen hyvä laatuista ja eettisesti viljeltyä.  Kaikki kankureiden tuotteet myös valmistetaan Suomessa, ylläripylläri, Lapualla.

Mökkikylän lakant olivat todellakin hyvin jämäkät ja iholla mukavan rapsakat, mihin varmasti vaikutti myös se, että ne mankeloitiin siellä Suomi Instituutin tiloissa! Ne oli tehty erityisesti juuri tätä projektia varten. Toinen tuoteihastukseni: Lapuan Kankureiden saunatossut. Niiden sisäosa on tehty jostain karheasta pellavamateriaalista, joka tuntuu jalkapohjaa vasten aivan ihanalta. (Teki mieli pihistää ne, mutten pihistänyt.)

Matkallamme oli Jaanan lisäksi Lapuan Kankureiden suunnittelija Anu Leinonen ja ihanat Anna, Pia ja Minna.

Ihana mökkikylä tuodaan nyt kesällä myös Suomeen Helsingin Valkoiseen saliin! Huoneita voi mennä katsomaan, niissä voi yöpyä ja jos yrityksesi etsii jotain kivaa tilaa, missä järjestää kesäjuhlat tai workshopin, this could be it. Muslakin voisi järjestää täällä jonkun Ompelukerhon tapaamisen ehkä?

MUITA HUOMIOITA  PARIISISTA

Siellä tulee kesä ihan to-della paljon aikaisemmin kuin Suomeen. Siis todella, todella paljon aikaisemmin.

Le Bon Marché -tavaratalon ruokaosasto on taivas maan päällä. Siellä myydään isoja muhkeita tomaatteja kaikissa mahdollisissa väreissä ja muodoissa, sieltä saa mitä vaan leivontatarvikkeita ja seillä myydään pienissä rasioissa metsämansikoita.

Aurinkoisena päivänä Centre Pompidoun ylimmästä kerroksesta näkee koko Pariisin ylle ja maisema on henkeäsalpaava. Cy Twomblyn näyttely oli ihan mielettömän hieno, kun taustalla siinsi aurinkoiset Pariisin katot. (Näyttely oli muuten extra hauska, koska ihastelin sitä yhdessä tämän ihanan leidin kanssa, joka näki pippeleitä kaikissa kuvissa! Hahahah, se oli upeaa. Varsinkin, kun sitten töihin syvemmin perehtyessämme saimme tietää, että niissä todella on pippeleitä ja kaikkea muutakin seksiin viittaavaa!)

Myös Pompidoun kirjakauppa sai sydämeni hypähtelemään.

More to read

Viikonloppu Kööpenhaminassa

Mia Frilander

Lempipaikkoja Kööpenhaminassa.

Tyylimuusa: Jane Goodall

Mia Frilander

Pashmina-kuningatar Goodallin paras tyylivinkki.

Vaatepaasto-muistiinpanoja: shoppailu stressinhallinnan välineenä

Kirsikka Simberg

Vaatepaasto-oivalluksia.

Naisen kädenjälki

Mia Frilander

Miesvaltaista muotoiluhistoriaa kirjoitetaan nyt uudestaan. Naistenpäivän kunniaksi ylistämme tässä jutussa naissuunnittelijoita.