Koti­jut­tu­ja nyt

Meillä tehdään nyt ikebanoja mönttiin, matkitaan Jane Birkiniä, juodaan jääteetä ja pyyhitään pölyjä kakluunin(kin) päältä.

Löysin kesämökiltä puutarhavajastamme savisen pyöreän möykyn, jossa on reikiä. Se on maljakon pohjalle laitettava kukkateline! En tiedä kuka sen on tehnyt, mutta rakastan sitä! Olen ostanut samaa virkaa ajavan esineen kerran japanilaisesta kaupasta Tukholmassa. Siinä on reikien sijaan piikkejä.

Molemmat toimivat samalla tavalla. Kukat saa seisomaan maljakossa ikebanamaisesti sen sijaan, että ne nojailevat maljakon reunaan. Laura Väinölän Flora & Laura -nettikaupassa myydään vastaavia ja siellä esinettä kutsutaan sympaattisesti möntiksi. Möntti mahdollistaa myös matalien vaasien ja lautasten käytön kukka-asetelmia tehdessä. Möntin avulla voi myös säästää rahaa kukkaostoksilla, jos ostaa vain yhden kukan ja tuikkaan sen mönttiin seisomaan. Näin tehdessäni tunnen itseni minimalistiseksi ikebanaharrastelijaksi.

Juuri nyt on krysanteemisesonki. Krysanteemi on kaunis ja kestävä kukka, joka elää maljakossa viikkokausia, jos vettä muistaa välillä vaihtaa. Pidän erityisesti näistä isokokoisista kirkkaan keltaisista.

Kirpikseltä ostettu lasipullo: Sarpaneva (5€! Signeerattu!)
Japanilaiset kukkasakset: Tukholmasta, Savimöntti: tekijä tuntematon

Village Home

Uusin kodintavaralöytöni on eettinen ja edullinen ja I love it. Village Home myy Bangladeshissa käsin punottuja koreja ja mattoja. Tuotteet valmistetaan reilun kaupan periaatteita noudattaen ja tehdään kokonaan käsitöinä. Merkki maahantuo tuotteet itse Suomeen, joten välikäsiä ei tarvita ja tuotteiden hinnat pysyvät tosi kohtuullisina.

Suosikkini olivat nämä kaksi tuotetta, shopperikori ja rottinkinen tarjotin. (En muista niiden hintoja enää, mutta kumpikaan ei ehkä ylittänyt edes kahtakymppiä.) Käytän shopperia käsilaukkuna, koska olen 1. muori ja 2. ihailen Jane Birkinin kuuluisaa korilaukkua, mutta en halua kopioida sitä.

Tarjottimella kuskaan eväitä parvekkelle. Se on myös kaunis drinkki-tarjotin.

Village Homen myymälä on Kalliossa Kolmannella linjalla, ihan Sandron vieressä.

Tässä vielä merkin omin sanoin yrityksestä:

”Bangladesh on 156 miljoonalla asukkaallaan yksi maailman tiheimmin asutetuista valtioista. Maata raastavat toistuvat monsuunitulvat ja trooppiset hirmumyrskyt.

Bangladeshin väestöstä yli kolme miljoona ihmistä työskentelee tekstiiliteollisuuden parissa ja heistä 90 prosenttia on alipalkattuja naisia. Tehdasolosuhteet ovat epäinhimilliset ja jopa vaaralliset.

Village Home on sisustuksen korkealaatuinen, täysin käsityönä valmistuva design-tuotesarja, joka työllistää tällä hetkellä yli 5000 bangladeshilaista naista 200 eri kylässä ympäri maata.

Village Homella työskentelevät naiset tulevat maaseudulta, köyhimmiltä alueilta. Naiset saavat käsityöstään 2,6 –kertaisen palkan tehdastyöläisiin verrattuna ja he saavat työskennellä kotonaan perheidensä parissa. Village Home ei teetä tehdastyötä.

Lisäksi Village Home tekee laajamittaista hyväntekeväisyystyötä Bangladeshissa rahoittamalla mm. kouluja ja terveysklinikkaa, sekä rahoittamalla lapsien koulunkäyntiä alueella.”

Muji

Olen juonut jääteetä koko kesän, liottelen sitä tässä upeassa uudessa jääteekannussa, joka mahtuu sutjakasti jääkaapinoveen.

Harmillista, että olen niin herkkä kofeiinille, enkä voi juoda mustia tai vihreitä teelaatuja iltaisin kello kuuden jälkeen. Siemalaisin mielelläni mustaa chai-teetä iltaisinkin, se sopii yllättävän hyvin myös jääteehen. Lämmin kauramaitochai on talvella vakkari juomani. Itseasiassa sitäkin tekee aina mieli juoda iltaisin.

Sain kannun Mujilta. Tilasin myös hienot tammipenkit, siivousvälineitä ja henkareita, sekä radion kesämökille. Siellä on tällä hetkellä sellainen ruma, pienen bulldogin kokoinen mankka suoraan 90-luvulta. Jos musiikkisoitin on vuonna 2017 koiran kokoinen, siinä on parempi olla ihan mieletön äänentoisto. Tässä ei ole.

Tammipenkit ovat tosi kauniit ja sirot, mutta marttana on pakko tunnustaa: parhaita ovat ne siivousvälineet ja henkarit! Ai että, mikrokuitumoppi teleskooppivarrella mullisti elämäni. Yletän vihdoin pyyhkimään pölyt k a i k k i a l t a. Vaatekaapin päältä. Kakluunin päältä. Lattialistoilta kyykkimättä.

Ja henkarit, varsinkin ohuet alumiiniset ovat mystisen keveät. Huomasin, että vaatekaappiini mahtuisi paljon väljemmin ja enemmän roikotettavia asioita, jos en olisi ostanut sitä täyteen puuhenkareita. Pidän näistä todella paljon. Tilasin muutamaa erilaista henkarilaatua, jokaista kolme kappaletta, mutta aion ostaa Habitare-messuilta Mujin pop up –kaupasta lisää ja korvata ainakin osan puisista näillä.

FYI: omistan vihreän vinyyliminarin ja käytän sitä aika usein.

More to read

Ihanimmat korut nyt

Musla

Kalevala Koru kiinnostaa! Valitsimme suosikkimme mallistosta.

Syksyinen pullapuuro

Katri Mutikainen

Koska en voi syödä pullaa joka päivä, kehittelin puuron, joka tyydyttää pahimmat pullahimoni, sillä se maistuu ihan omena-kanelipullalta.

Musla Omenagalette

Kaksitoista pientä galettea

Kirsikka Simberg

Koska kaksitoista on juuri sopiva annos juhliin, illalliskutsuille tai parille ahmatille. 

Syyspukeutuminen: That 70’s style

Mia Frilander

Olen aina ollut heikkona 70-luvun muotiin.