Remont­ti­bud­je­tit ja lasten­huo­neen sisustus

Kokoelma aiheita, jotka liittyvät remontointiin ja kodin sisustukseen. Suurin osa aiheista tuli suoraan teiltä, instagramin kysymyslaatikosta.

REMONTTIBUDJETISTA

Meidän kodin kallein remppakohde on keittiö. Sen hinta koostuu kalusteista, kodinkoneista, maaleista ja muista materiaaleista ja rakennustyöstä. Meille on myöhemmin tulossa putkiremontti ja sen yhteydessä teemme myös kylpyhuoneremontin. Sitä ja keittiötä varten otimme vähän lainaa, jonka nostamme kahdessa erässä, puolet nyt keittiötä varten ja loput, kun putkiremontti alkaa. Osan kuluista maksan säästöistä.

Me pyydettiin keittiöfirman (Avance) kautta tarjous kodinkoneista, mutta sitten löysimmekin vastaavat koneet Powerin alennuksesta ja ostettiin ne lopulta sieltä. Teen keittiöstä vielä erikseen oman jutun, koska siitä on niin paljon sanottavaa.

En ole toiminut hirveän järjestelmällisesti minkään remppa-excelin kanssa, vaan listasin ennen aloittamista kaikki toivomani työt ja aloin sitten vaan yksitellen pyytää niistä tarjouksia. Me pyydettiin tarjous myös lattian hiomisesta, mutta se saa vielä odottaa – tehdään se varmaan vasta kun kaikki muu on tehty. Kodin parketti on lakattu kiiltäväksi, ja meidän toiveena on hioa ja käsitellä lattia niin, että pinta olisi matta.

Kaikkineen meidän budjetti remontille on noin 50k €.

Makuuhuoneen seinät maalataan valkoisiksi niin, että sävy jatkuu yhtenäisenä parvekkeen seinän kanssa. Näin huone tuntuu jatkuvan parvekkeen puolelle.

LASTENHUONEISTA

Lastenhuone on minusta kodin vaikein sisustuskohde, koska lasten sängyissä ja muissa huonekaluissa on niin oudot mittasuhteet. Esikoiseni huoneeseen tuli heti jämäkkyyttä, kun pinnasänky vaihdettiin lastensängyksi. Siksi lasten huoneeseen kannattaa omasta mielestäni laittaa jotain isoja elementtejä: pitkät (pimentävät) verhot, pitkä seinästä seinään kulkeva kaappi tai hylly tms. Iso elementti jotenkin ankkuroi tilaa.

Toinen haaste lastenhuoneissa on lelut, joita on yleensä kaikkialla. Ja niin kuuluukin olla. Jos lastenhuoneen koittaa lavastaa eteeriseksi aikuisten huoneeksi, on pulassa, koska siitä ei tule mitään. Sen sijaan kannattaa miettiä, miten sekasorto voi näyttää viihtyisältä ja miten tavarat on tarvittaessa helppo siivota. Meillä leluja kierrätetään niin, että kaikki mahtuvat kahteen koriin ja ja mahdollisesti ylijäävät lelut laitetaan jäähylle ja otetaan myöhemmin esiin uudestaan. (Tää Elisan kotona oleva lastenhuone on muuten ihana!)

Meidän kotona ainakin toistaiseksi myös vältellään sellaisia leluja joista tulee ”silppua”. Eli leluja joissa on paljon pieniä osia ja joita lapset eivät vielä osaa laittaa paikoilleen. Tällaisia ovat esim palapelit ja muut pelit, joissa on pieni nappuloita ja kortteja. Niiden aika tulee myöhemmin, nyt ne vaan ajelehtisivat koreissa ja laatikoissa ja hukkuisivat.

Toisaalta en ajattele, että lasten huoneen tarvitsee olla mikään sisutuslehtien helmi. Lastenhuoneessa tärkeintä on että lapsi voi nukkua siellä ja leikkiä siellä. Siksi tärkeää on hankkia hyvät verhot, joilla tilan saa kunnolla pimeäksi, valita turvallinen ja hyvä, ikäsopiva sänky ja tehdä huoneesta sellainen, että lapsi viihtyy siellä. Meidän lapset rakastaa kiipeillä ja painia, ja siksi huoneissa on kaksi taitettavaa patjaa, pienet lasten tuolit ja isoja tyynyjä.

Lastenhuoneen hylly on Tori-löytö ja kulkenut mukanani yhdeltä työhuoneelta meidän edelliseen kotiin ja nyt uuteen. Valaisin on myös kirppislöytö.
Lastenhuoneessa kaikkien leikeissä mukana: taitettavat vieraspatjat. Niistä tehdään mm. majoja ja liukumäkiä.

Myös iso matto lastenhuoneessa toimii monella tapaa: se parantaa huoneen äänimaisemaa ja lisäksi pehmeä matto on mukava alusta leikeille ja myös vanhempien on mukavampaa pötkötellä lasten kanssa, kun lattialla on matto.

Aina kun luen erilaisia kasvatusvinkkejä, törmään jatkuvasti kehoitukseen laskeutua lapsen tasolle oli sitten kyse lapselle puhumisesta, konfliktin ratkaisemisesta tai yhteisestä laatuajasta. Lattialla loikoilu on täydellinen tapa viettää aikaa lasten kanssa ja kohdata heidät. Lasten huoneessa iso matto toimii pitkän hyllyn tms tavoin maadoittavana elementtinä tilassa, jossa usein on paljon pieniä esineitä.

Meillä on aikuisten ja lasten makuuhuoneissa Roots Living villamatot. Niiden pehmeä pinta on aivan ihana alusta sekä leikeille, että loikoilulle ja koska ne ovat kooltaan niin isot kuin huoneisiin vain mahtui, ne näyttävät vähän kokolattiamatoilta, mutta niiden peseminen on tarvittaessa paljon helpompaa. Lisäksi ne voi ottaa mukaan, jos vielä joskus muuttaa. Me valittiin villamatot myös siksi, että villa hylkii likaa ja villamatot on helppo puhdistaa kun antaa mahdollisen lian kuivua ja sitten imuroi ja harjaa sen pois.

Mattoihin ja lapsiin liittyen: Ruokailuhuoneessa meillä on ollut Roots Living hamppumatto. Sen pinta on likaa ja kosteutta hylkivää ja hyvin kestävää ja se on muuten toiminut hyvin jopa taaperon tuolin alla. Eli sen puhtaana pitäminen onnistuu, vaikka joku kippaa aina yhden kolmanneksen ateriasta ohi suun. Nämä matot ovat kulkeneet meidän edellisestä kodista mukana uuteen.

Tää on meidän makuuhuoneen kasatuoli! Kasatuoleja pitää olla, mutta jos ne kyllästyttää, voi perustaa myös kasakorin. Kaikilla on vaatekasoja, it's life.

SUUNNITELMAT

Keittiön lisäksi meillä on edessä yläkerran remontointi. Kylpyhuonetta laajennetaan viereiseen makuuhuoneeseen ja pesukone siirretään kylpyhuoneesta pois. Meidän kodissa olisi nyt yläkerrassa mahdollisuus neljään makuuhuoneeseen, mutta kylpyhuoneremontin aikana yksi niistä muutetaan kodinhoitohuoneeksi niin, että sinne tulee pesukone, kuivausrumpu, tilaa pyykeille ja viikkaamiselle.

Makuuhuoneissa on tosi ihanat vanhat kiinteät vaatekaapit alkuperäisillä lankavetimillä. Kaapit säästetään, mutta haluaisin ostaa niihin uudet sisukset. Kaapeissa on nyt puiset hyllyt, mutta metallisilla koreilla säilytystilaa saisi enemmän ja kaapit olisi helpompi pitää siisteinä.

 

Lattialla Roots Living Pile Wool villamatto. Matot kudotaan käsin Intiassa.
Villamatto tekee lattiasta loikoilualueen. Lasitehtaan iso peili toimii vähän kuin isona ikkunana huoneessa.

LAPSET JA DESIGN

Saan jonkin verran kysymyskiä liittyen siihen, että pelottaako, että lapset rikkovat huonekaluja tai ”design-esineitä”. Aluksi pelotti, mutta koska kukaan ei vielä ole rikkonut mitään, olen vähän relannut sen pelon kanssa. Meidän lapset ovat vielä niin pieniä, ettei niitä voi varsinaisesti jättää yksin pitkäksi aikaa sekoilemaan, vaan aika usein ollaan heidän kanssa samassa huoneessa tai ainakin lähietäisyydellä, kun olemme kotona. Silloin esim valkoiseen mattoon piirtämistä ei ehdi tapahtua ja jos meininki menee riehakkaaksi, voi lapsia vähän vahtia tai ohjata. Toivon, että lasten kasvaessa myös heidän äly karttuu ja heille voi opettaa asioita siitä, miten esineitä pitää ja voi kohdella.

Sohva ja keittiön tuolit ovat kuitenkin sellaiset, että niitä valitessa kannattaa ottaa huomioon se, että niiden kulutus on tosi kovaa. Kannattaa valita materiaali, joka kestää.

Makuuhuoneen seinävalaisin on Le Klint, osstin sen Tori.fi:stä. Uusi varjostin löytyi Etsystä.
Olen muuten tarkistanut, että Noguchin paperivalaisimiin myydään korjaussarjoja, jos niihin tulee reikiä tai repeämiä.

More to read

Syysbuutsit

Mia Frilander

Lempivaatteeni nyt.

Musla New York matkavinkit

New York: Kolme ja puoli päivää

Kirsikka Simberg

Viikonloppuvierailija New York:issa tarvitsee hyvän suunnitelman, sillä aikaa on rajoitetusti ja mahdollisuuksia rajattomasti.

Suolainen puuro

Katri Mutikainen

Vaihtelun vuoksi suosittelen kokeilemaan kaurapuuroa suolaisilla lisukkeilla.

Atelier Laleh

Mia Frilander

Uusi lempimerkkini ja uusi tapa ostaa vaatteita.