
Kylmää ja kuumaa: Puuro
Yhteistyössä: ElovenaValmistan tuorepuuron aina joko mantelimaitoon, riisimaitoon tai kauramaitoon.

Pyrin kuluttamaan mahdollisimman vähän eläinkunnan tuotteita – eläimien ja ilmaston takia – ja puurossa tavallisen maidon käyttö on mielestäni ihan turhaa. Eroa kasvimaidon ja lehmänmaidon välillä ei puurossa maista ollenkaan. Tämän hetkinen suosikkini on tämä Provamelin luomumantelimaito. Se on makeutettu kevyesti agavesiirapilla ja tekee puurosta ihanan makuista.
(Sitä myy Helsingissä ainakin PUR.)
Tuorepuurolla tai raakapuurolla tarkoitetaan puuroa, jota ei keiteteä, vaan puuro valmistetaan hauduttamalla esimerkiksi kaurahiutaleita yön yli nesteessä ja puuro nautitaan kylmänä. Valmistukseen voi käyttää vettä, siihen voi lisätä myös esimerkiksi omenamehua, omenasosetta, kookosvettä, kookoskermaa tai halutessaan jugurttia.
Maustan omani yleensä hedelmillä ja kardemummalla.
Alla oleva ohje on tehty suurpiirteisesti, ohjetta on todella helppo muunnella, eikä aineksia tarvitse mitata tarkasti. Teen yleensä jääkaappiin sen verran puuroa, että siitä riittää kahdelle ja mahdollisesti kahdeksi aamuksi.

TUOREPUURO
3dl dl Kaurahiutaleita
3dl dl mantelimaitoa
kardemummaa
kanelia
6 saksanpähkinää
1 raastettu päärynä
banaani
3 taatelia
mansikoita
Pilko hedelmät ja raasta päärynä. Mittaa kaikki ainekset kulhoon tai kannelliseen muoviastiaan ja sekoita. Anna turvota yön yli jääkaapissa ja tarjoile mansikoiden kanssa.

En kanniskele yleensä eväitä tai pikku snäkkejä mukanani koska en jaksa, enkä muista, enkä halua. Ruuan kanniskelu kaupungilla tuntuu rasittavalta. Elovenan Puurokuppi on pahvimukiin pakattu valmispuuro, joita voin jättää keittiöttömälle työhuoneelleni ja valmistaa paikanpäällä. Työhuoneellamme ei ole jääkaappia, joten huoneenlämmössä säilyvä puuro sopii minulle hyvin.
Suomalaisissa ruokakaupoissa on mielestäni aika kehnosti tarjoilla eväitä ja välipaloja. En halua syodä liha- tai kanatuotteita, voileipätarjonta rajoittuu oudosti kitalakeen liiskaantuviin kolmioleipiin, salaatit eivät ole kovin houkuttelevia (kovaa jäävuorisalaattia ja kylmiä raakoja tomaatteja!) ja jugurttien syöminen on hankalaa jos ei tee mieli ylimääräisiä maitotuotteita ja niissä on kai aika paljon sokeria. Valivalivali. Huh! (Ikävä Englantilaista Pret A Mangeria! Toispa joku sen Helsinkiin. Vinki vink!!)
Nyt viimeaikoina, kiitos Elovenan puuro-lähetyksen, olen syönyt puuroa kiposta kylmänä ja kuumana. Suhtauduin Puurokupin testaamisen asiaankuuluvalla vakavuudella ja epäilin aluksi sen täyttävyyttä, koska olen ahne sillä puurokuppi tuntuu kädessä tosi kevyeltä. Epäilin turhaan, siitä valmistuu tosi täyttävä satsi, kun puuro hautuu nesteessä.
Kylmään puurokuppiin olen lorauttanut mantelimaitoa suoraan jääkaapista ja lämpimään kuumaa vettä. Kerran kotona lämmitin mantelimaitoa hellalla ja lisäsin sitä puurokuppiin: Paras yhdistelmä! Kannattaa testata siitäkin huolimatta, että puurokuppi sisältää vähän maitojauhetta ja mausteita sen takia, ettei puuroa tarvitse erikseen maustaa.
Olen päälystänyt puurokuppini – vähäksi aikaa unohtamillani, mutta sitäkin maukkaammilla – brasilianpähkinöillä sekä vadelmilla, sillä luin, että brasilianpähkinä tekee erityisen hyvää iholle hyvien rasvojensa takia ja vadelma sisältää marjoista vähiten sokeria, mutta on pakattu hyvillä antioksidanteilla.
Si délicieux!
Ps. Kannattaa muuten tsekkaa myös nämä Katrin tekemät kauravohvelit.
Vastaavien valmistaminen on omalla to do -listallani. Haluaisin kokeilla niitä myös suolaisilla täytteillä; avocado ja uppomunat kiinnostaa.

More to read

Kotona: kierrätetty sisustus
Kirsikka Simberg
Bukowskis on internetin inspiroivin kierrätysesineiden myyntipaikka.

Taidekoti Kirpilä
Enni Koistinen
Töölöstä löytyy parikin hurmaavaa kotimuseota sekä kaupungin ihanin terassi.