
Lihaliemi ja piiras
Joulu lähestyy, hitaasti ja erittäin lumettomissa merkeissä. Itse odotan (lahjojen lisäksi) eniten ruokaa, etenkin lihalientä ja piirakkaa.
Lihaliemi kannattaa keittää juureksista, yrteistä ja härän hännistä, joita voi ostaa ainakin Helsingissä kauppahallista tosi edullisesti! Lihaliemen keittelyyn kannattaa varata aikaa, mutta sen tekeminen on tosi kivaa ja helppoa.
Tämän postauksen kuvat on otettu viime vuonna, kun teimme lihaliemen pitkän kaavan mukaan, mutta onneen on myös oikotie: Pikaversion lihaliemestä voi nimittäin tehdä lihaliemikuutioista.












Huolimatta siitä, tekeekö lihaliemen pitkän- vai lyhyen kaavan mukaan, kannattaa sen kanssa tarjoilla lihapiirakkaa ja piirakka kannattaa koristella letittämällä taikinasta palmikoita tai leikkaamalla taikinalevystä kuvioita piiraan päälle. Koska: impressive pie makes for better Instagram. Täältä löytyy hyviä inspiraatiokuvia ja tarkkoja ohjeita piirakkakuoren ja reunojen koristeluun.
Lihaliemi on super trendikäs juoma ainakin Losissa, jossa terveysintoilevat tuttavani ovat lakanneet juomasta kahvia ja litkivät kuumaa lihalientä sen sijaan. Kuulostaa jotenkin sekopäiseltä, mutta joululounaana lämmin lihaliemi ja lihapiirakka on ihana asia.
LIHALIEMI
2 litraa vettä
3 liemikuutiota
2 valkosipulin kynttä
2 rkl kuivattua lipstikkaa
nippu persiljaa
Lado kaikki ainekset kattilaan, persiljanipun voit laittaa kattilaan kokonaisena. Anna kiehehataa ja keittele sitten matalallla lämmöllä samaan aikaan kun valmistat lihapiirakkaa.
PIIRAKKA
1- 2 pakettia pakastevoitaikinaa, tai 1-2 annosta itse tehtyä rahkavoitaikinaa.
(Taikinan määrä riippuu siitä haluatko piiraaseen umpikannen vai teetkö vain ristikon.)
600 g jauhelihaa
4 dl lihaliemessä keitettyä kypsää riisiä (2 dl raakaa riisiä)
1 iso sipuli
suolaa, mustapippuria, maustepippuria
1 kanmunaa voiteluun
Paista jauheliha kuumalla pannulla kauniin ruskeaksi ja mausta suolalla, mustapippurilla ja hivenellä maustepippuria. Paista sipuli erikseen. Sekoita kulhossa kypsä riisi, jauheliha ja sipuli. Tarkista maku. Täytteen pitää olla maistuvaista, sillä taikina on oikeastaan aika mautonta.
Kauli voitaikina ohueksi levyksi ja nosta se pelille leivinpaperin päälle. Levitä täyte taikinalle ja käännä reunat ylös. Tee ylijääneestä taikinasta ohuita nauhoja ja lado piirakan päälle esimerkiksi ristikoksi. Voitele kanmunan keltuaisella.
Paista piirakkaa 200 asteessa noin puolisen tuntia, kunnes piirakan pinta on kauniin ruskea.
Kun piiras on valmis, siivilöi liemestä juurekset, yrtit. Tarjoile liemi keittolautaselta ja leikkaa liemen sekaan pala piirakkaa.
Life’s a pie and then you die!


More to read

Nerokkaat lakanat
Mia Frilander
Eettinen ja ekologinen lakanamerkki ratkaisi lakanamaailman kaksi ärsyttävintä ongelmaa.

Mitä tekemistä muotiteollisuudella on kolonialismin kanssa?
Mia Frilander
Paljonkin, sanoo Céline Semaan, muodin fiksuin ajattelija nyt.

Paistetut muikut
Kirsikka Simberg
Eettinen, rapeaksi voissa paistettu muikku on yhtä aikaa hienostunut ravintola klassikko ja Suomen toreilla myytävä kotimainen street food -herkku.

Arela merino & Marie Kondo
Kirsikka Simberg
Marie Kondon filosofiaa voi soveltaa muuhunkin kuin jätesäkkien täyttöön. Esimerkiksi kotivaatteita valitessa.