Marja­li­köö­rit ja hillot

Ajankohtaista loppukesästä: sadonkorjuu ja säilöminen. Osa marjoista kannattaa putsata ja pakastaa talvea varten sellaisinaan, toisista valmistaa hilloja ja terästettyä lämmikettä talven varalle.

Aurinkoisena päivänä marjasaaliin voi perata ulkona istuskellen, mutta se on täydellinen aktiviteetti myös sadepäivälle. Koska syksy tuntuu tekevät tuloaan, suosittelen tätä kappaletta sadonkorjuupäivän taustalle.

Liköörin valmistaminen on helppoa. Marjat putsataan huolellisesti ja säilötään puhtaisiin lasipurkkeihin kirkkaan viinan kanssa. Marjojen mehu ja maku imeytyy viinaan, joka muuttuu prosessissa makeaksi ja ihanan makuiseksi. Marjat voi kerätä itse torilta tai metsästä. Muista kuitenkin, että paras juoma vaatii parhaat marjat, tietenkin. Erottele joukosta siis kolhiintuneet tai muuten huonosti voivat yksilöt.

Täytä valitsemasi tilava ja puhdas lasipurkki marjoilla ja kaada päälle vodkaa. Käytä mahdollisimman puhtaan makuista vodkaa. Alkossa suositeltiin Magic Ice -merkkiä. Se on myös hinta-laatusuhteeltaan sopivaa tähän tarkoitukseen. Varmista, että vodka peittää marjat, muuten marjat pilaantuvat ja pilaavat juoman tekeytyessään. Me lisäsimme valkoviinimarjoihin mustaviinimarjapensaan lehtiä ja kirsikkalikööriin kirsikkapuun lehtiä tuomaan makua.

Jos pitää karvasmantelin mausta, voi joukkoon muskata myöskin kirsikan siemenen tai kaksi!

Juoman annetaan tekeytyä valoisassa paikassa, ei kuitenkaan suorassa auringon paisteessa.

VALKOVIINIMARJAT JA VADELMAT

Kaksi kuukautta marjoilla, sitten marjat siivilöidään ja juomaan lisätään vaaleaa siirappia, 3dl per yksi litra marjoja.  Likööri on valmis pullotettavaksi! Etsi kirpparilta pikkupulloja ja lahjoita kavereille jouluna!

KIRSIKKA
Poista kirsikoista kivet, ennen säilömistä. Kirsikat ovat jo itsessään melko makeita, joten niihin ei välttämättä tarvitse lisätä sokeria. Toki jos mieli tekee, suhde yhdelle litralle kirsikoita on kolme viikkoa viinassa, sitten 200 g sokeria. Purkkia käännellään parin päivän aikana, niin että sokeri sulaa, jonka jälkeen taas 3-4 viikkoa tekeytymistä, jonka jälkeen otetaan marjat pois, lisätään 200 g pölysokeria – tai maun mukaan.
Sitten tätini sanoin: “Laitetaan nättiin karahviin ja juodaan, kun ensilumi sataa.”

Yhdistelen mielelläni omituisiakin pareja hilloja valmistaessani. Yksi suosikki makuni on ollut kiivihedelmän ja kanelin liitosta syntynyt hillo. Tässä muutamia muita ehdotuksia:

• valkoviinimarja-vadelma
• valkoviinimarja-vadelma-persikka
• punaviinimarja-sitruunankuori
• kirsikka-persikka-mustaviinimarja-kardemumma

Puhdista marjat ja paloittele hedelmät. Punnitse marjasatsi, niin osaat mitata oikean määrän sokeria hilloon. Yksi osa hedelmiä ja marjoja ja puolikas sokeria. Laita pilkotut hedelmät ja marjat pannulle ja kuumenna, kunnes hiljalleen hilloutuvan muusin päälle kerääntyy vähän vaahtoa. Vaahto kerätään varovasti lusikalla pois seoksesta. (Ja syödään heti, se maistuu hyvältä!) Anna seoksen hautua noin 15 minuuttia ja sekoittele, kunnes hillo näyttää asianmukaisesti muussaantuneelta.

Kuumenna uunissa lasipurkit joihin aiot pakata hillot. Näin ne desinfioituvat ja pysyvät ehjinä kun kuuma hillo kaadetaan niihin. Kannattaa myös välittömästi kirjoittaa hillopurkkiin mistä se on tehty, jos tekee useampaa laatua ja haluaa muistaa mitä mihinkin purkkiin on mennyt.

More to read

Vihdoin hikari

Kirsikka Simberg

Olin keskinkertainen vähän kaikessa, kunnes opin harjoittelemaan.

Familon untuvat

Kirsikka Simberg

Sain pari kuukautta sitten Familonilta lahjaksi untuvapeitot ja tyynyt ja olen pakahtunut onnesta nukkuessani niiden kanssa.

Q&A: Matilda Mannström

Mia Frilander

Tässä on tämän hetken kiinnostavin suomalainen korumerkki.

Musla lihaliemi ja lihapiirakka

Lihaliemi ja piiras

Kirsikka Simberg

Joulu lähestyy, hitaasti ja erittäin lumettomissa merkeissä. Itse odotan (lahjojen lisäksi) eniten ruokaa, etenkin lihalientä ja piirakkaa.