Loimu­lo­hi ja rosvopaisti

Cooking long and hard and then loosing your mind in the end.

Silmiini osuu usein nopeat ja helpot ruokaohjeet; nopeaa arkiruokaa, helppoja salaatteja. Smoothiet ja smoothiekulhot.

Oikeastaan alkaa kyllästyttämään kaikki nopea ja kaikki smoothietkin ja varsinkin smoothiekulhot! Vaikka just eilen illalla lusikoin smoothieta kulhosta (rahkaa, jäisiä mustaviinimarjoja ja puolukkaa, se maistuu ihan sorbetilta) ja olipas hyvää ja juon melkein joka aamu puolukkarahka-smoothien, koska se on just niin nopea ja helppo. Mutta nyt kun oikein hoen; smoothie-smoothie-smoothie, niin onpas tyhmä nimikin!
Mikä hiton smooth-ie = sileä-liini? Älyvapaa nimi.

Tästä pääsenkin siihen, miksi kaivoin nämä viime juhannuksen kuvat esiin. Teimme loimulohta ja rosvopaistia ja hommaan meni tuntikausia! Kaivettiin kuoppaa ja poltettiin nuotiota, oltiin kipinävahdissa ja sitten pilkottiin vihanneksia terassilla. Ja juotiin Aperol sprizejä. Kesti tosi kauan ja oli paljon hommaa. Piti siirtää kiviä ja hiillosta ja hakata puitakin. Meni ihan koko päivä.

LOUMULOHI

Suolaa jättimäinen lohi ja niittaa se läpimäräksi liotettuun lankkuun. Aseta nuotion kupeeseen kypsymään.

ROSVOPAISTI

Rosvopaistin voi valmistaa oikeastaan minkä vaan eläimen lihasta. Osta kuitenkin kunnon lihaa; paistia vaikka; kallista ja luomua! Liha on luksustuote, sillä ei pidä mässäillä eikä siihen tarvitse olla varaa joka päivä. Sitä pitää vaalia ja kunnioittaa.

Kaiva noin puolen metrin syvyinen kuoppa ja vuoraa sen seinämät noin nyrkin kokoisilla kivillä. Eli ei ihan pikkuruisilla, mutta ei tarvitse olla megamöhkäleitäkään. Kasaa kuoppaan nuotio ja anna sen palaa reippaasti 3-4 tuntia.

Kun nuotio palaa, voit valmistella paistisi maustamalla sen suolallla ja pippurilla ja käärimällä sen ensin vedellä kasteltuun voipaperiin, sen jälkeen runsaaseen folioon ja lopuksi vielä paksuun kerrokseen kasteltua sanomalehteä. Käytä ainakin yksi kokonainen sanomalehti.

Kun nuotio on palanut 3-4 tuntia lapioi hiillos pois kuopasta ja aseta kääritty paisti kuoppaan. Lapioi paistin päälle hiekkaa (n. 5cm) ja kasaa sitten hiillos takaisin kuoppaan hiekalla peitetyn paistin päälle. Polta nuotiota pienellä tulella vielä paistin koosta riippuen; suositeltava paistoaika on ainakin puolitoista tuntia per kilo. Lopuksi voit kypsentää folioon käärityt vihannekset samassa kuopassa; ne valmistuvat noin tunnissa.

 

Mulle tuli eilen mieleen – ehkä koska olin juuri pohdiskellut Beyoncen ja Kimin asuja Met-gaalassa ja sitä, mitä ne kertovat meidän kulttuurista ja muodin ilmapiiristä tällä hetkellä – että viihtyisivätköhän Kanye ja Kim, jos ne jostain syystä tulis meidän vieraiksi tonne saarelle joku kesä? Me oltais sillee: “–ja nyt paistamme villieläimen kivikuopassa ja välillä yhden pitää istua yksin siellä ja tupakkaa poltellen tuijottaa tulta, ettei se meidän kiviuuni polta koko saarta”. Ehkä ne viihtyis.

Me muututtiin kyllä viime juhannuksena ihan villi-ihmisiksi, ehkä ton alkukantaisen paistin teon seurauksena. Löydettiin kivikosta kuollut pikkulintu ja auringon noustessa seuraavana aamuna (valvottiin tietenkin ensin koko yö) poltettiin se kaisloista tehdyllä hautalautalla ja tanssittiin mielipuolisesti sankassa savussa, koska innostuttiin lisäämään hauta-rovioon helvetisti kuivia kaisloja.
Eikä kukaan edes polttanut mitään muuta kun tupakkaa.

More to read

Parasta nyt

Kirsikka Simberg

...on ainakin uudet korvikset, eräs welshiläinen laulusolisti, HBO ja syksyn vikat puutarhahommat.

Kesämuistio

Kirsikka Simberg

Kesä 2017 – be gone! Tervetuloa syksy, suosikki sesonkini.

Musla-lookbook syksy 2018

Musla

Esittelyssä Kirsikan, Mian ja Ennin tämän hetken lempilookit ja tyylioivallukset.

Maustekurkkulover

Enni Koistinen

Syksy alkoi, enter Marttamode.