Malja­kos­sa

Leikokukkia, kuivakukkia, markettikukkia, nuokkuvia kukkia ja halpiskukkia.

Kevään ja lähestyvän kevätjuhlakauden kunniaksi keräsin yhteen Iittalan uutuusmaljakot ja kootut vinkit kevään kukka-asetelmia varten. (Nyt tämän jo kirjoitettuani huomaan, että näistä tuli vähän tällaisia tarkan markan -vinkkejä.)

(Ja hei lue loppuun asti, tai hyppää loppuun, jos et jaksa, mutta saan arpoa teille maljakot! Ohjeet jutun lopussa.*Päivitys: Arvonta suoritettu. Kiitos kaikille osallistujille!)

Aalto-vaasin eleganssi

Ehkä mun suosikki vaasi kaikista Iittalan vaaseista on Alvar Aalto -sarjan korkeat ja kapeat mallit. Ne tai Ruutu-maljakot, en osaa päättää, mutta ainakin instagrammaan tota Aaltoa aika usein, kun se on musta niin viehättävä.

Ton Aalto-vaasin elegantti muotokieli saa koko meidän olohuoneen näyttämään arvokkaammalta sen olessa esillä, joten ostan siihen aina uuden kimpun tai heinän vanhan nahistuessa, saadakseni pitää sitä pöydällä.

Siniset ritarinkannukset, eli delphiumit ovat juuri nyt erityisen ihania ja sointuvat hyvin yhteen oranssiin taittuvan maljakon kanssa.

Pihistys: markettiruusut ja kukkakaupan left overs

Mä arvostan kauppojen markettiruusuvalikoimaa – ja ruusuja muutenkin, vaikka musta tuntuu, että kukkana se jakaa mielipiteitä: moni kokee sen tylsäksi ja persoonattomaksi. Ymmärrän miksi, mutta I love it. Kaikkia lajeja! Pulleita, pyöreitä ja kerrottuja, villejä, yksinkertaisia ja tuoksuvia, keltaisia, valkoisia ja persikan värisiä. Jopa niitä ”tylsiä” ja punaisia. Tässäkin on toki ratkaisevaa, että on kiva maljakko.

Markettiruusut säilyvät maljakossa lähes poikkeuksetta pitkään ja kaksi punttia ruusuja on fantastinen ja edullinen tapa saada yöpöytä näyttämään viiden tähden hotellin yöpöydältä. Chic!

Lisäksi harrastan kukkakaupoissa aleshoppailua. Kaikki kukkakauppiaat eivät tähän toki suostu, mutta toiset myyvät mielellään jo pitkälle kukkineita – eli jo lähempänä kuihtumispistettään olevia – kukkia alennetuin hinnoin. En ajattele, että kukkien täytyy aina säilyä maljakossa pitkään, joskus lyhyempikin ilo riittää.

(Osa tämän jutun kukista on aleshopattu Töölön Florannasta! Siellä oli myös tosi hyvä kuivakukkavalikoima.)

Nämä tulppaanit sain Töölön Floranna-kukkakaupasta alennettuun hintaan. Ne säilyivät – pöydän pintaa hipoen – maljakossa ostopäivän jälkeen vielä 5 päivää.
Matala Aalto-malja on täydellinen kahdelle puntille kaupan markettiruusuja. Yöpöydällä ne muistuttavat jotain ihanaa hotelliaulan kukkakimppua.

Ikebana inspired: kukkatuet ja oudot muodot

Kukkapiikkien ja posliinisten tai savesta tehtyjen kukkatukien avulla voi leikkiä ikebana-taiteilijaa. Kukkatuki asetetaan maljakon pohjalle ja kukat kiinnitetään tukeen. Matalat ja laakeat astiat sopivat tehtävään hyvin. Kukkapiikkejä on ainakin vielä pari viikkoa sitten löytynyt esimerkiksi Helsingin Antiikki Fasaanista. Myös saviset kukkatuet olen löytänyt kirppikseltä, mutta sellaisen tekeminen on varmaan myös aika helppoa.

Ikebanahommissa kukkapiikkin voi tökätä melkein mitä vaan. Kaikki on sallittua. Katkenneet kukat ja kukat joiden terälehdet ovat kokonaan tai osittain irronneet: just hienoja. Oudot käyrät muodot tai tikkusuorat varret: toimii.

Mun vakkari ikebana astia on tämä matala Aalto-vaasi, mutta myös kartion mallinen Kastehelmi-maljakko toimii hyvin.

Vinkki: Janoiset, eli paljon vettä kaipaavat kukat säilyvät syvässä maljakossa paremmin, sillä kukat imevät vettä koko varren pituudella, eivät pelkästään auki leikatusta imupinnasta.

Vihreässä Kastehelmi-maljakossa: violetit hajuherneet, ritarinkannukset ja jo hieman kuivuneet tulppaanit ja iiris.

Toinen kierros: nahistuneen kukan upgrade

Joskus jo nahistumaisillaan olevan kukkasen voi pelastaa pienellä tuunaus operaatiolla. Ruusun terälehdet voi esimerkiksi kuoria niin, että ulommaiset terälehdet nyppii irti ja sisemmät terälehdet kääntää ulospäin niin, että kukka näyttää avonaisemmalta. Näin kuivuvasta kukasta voi saada vielä useita päiviä ns. ”tuortetta” seuraa.

Usein myös leikkaan kukkien kuivat ja rusehtaneet ulkoreunat saksilla pois. Tuunaus operaatiota tehdessä kukat kannattaa uudelleen järjestää maljakkoon, sillä pieni trimmaus muuttaa kukkien luonnetta. Varsinkin nipsityt kukat sopivat hyvin ikebanamaisiin asetelmiin, sillä niiden luonne on toivotusti hieman ”epäluonnollinen”.

Ruusuikebana, jossa on käytetty jo aikansa eläneitä ruusuja, keltaista callaa ja jotain kuivia pampuloita.
Iso piikikäs "takiainen" on kaunis herkän ja elegantin ruusun rinnalla: vastakohdat korostavat toistensa hyviä puolia.

Toisaalta kukkien rapistumistakaan ei tarvitse pelätä. Joskus nuupahtanut, rapiseva ja lakastuvakin kukka on kaunis ja romanttinen. Toisinaan annan kimppujen kuivua maljakkoon. Melkein kaikki värikkäät kukat ovat kuivuessaankin kauniita. Sitäpaitsi ennustan kuivakukkatrendiä nousevaksi.

Vinkki: Sekoita kuivahtaneita ja vielä tuoreita kukkia keskenään asetelmiksi. Raamikas tai persoonallinen maljakko antaa asetelmalle rakennetta ja varmistaa, ettei asetelma näytä lakastuneelta.

 

Romanttinen kimppu saa dekadentin säväyksen kuivahtaneista ja jo lakastuneista yksilöistä.
Raamikas Ruutu-maljakko saa rehottavan kimpun näyttämään modernimmalta. Ihailen ihan suuresti Ruutu-maljakon suunnitelleita Bouroullecin veljeksiä.

Kattokaa tää ihana video Ruutu-maljakoiden valmistuksesta. Kannattaa aloittaa keskeltä, siinä alussa on aika paljon ylimääräistä fiilistelyä, sitten päästään asiaan.

Noi on niin kauniita jo ilman mitään kukkia. Haluun tonne lasitehtaalle kylään.

Ruutu- maljakosta on yhteensä viisi eri kokoa ja seitsemän väriä.

Arvonta

Me saadaan antaa lahjaksi kaksi Iittalan uutuusmaljakkoa meidän lukijoille. Kommentoimalla tätä Muslan instagram-kuvaa, olet mukana arvonnassa. Voit kertoa kommentissa, haluaisitko Ruutu– vai Aalto collection -sarjan maljakon, aikaa on  lauantaihin 5.5 asti. Voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

 

More to read

Musla Mia Frilander

Puukengissä

Mia Frilander

Klip, klop!

Kuuhupsu

Enni Koistinen

Kuu-uutisista päivää. Asiat, jotka pitää huomioida vappuna ja huonekasvien mullan vaihdossa.

Q&A: taiteilija, Teemu Keisteri

Enni Koistinen

Laskeuduimme Teemun työhuonetilaan, jossa pommitin Teemua kysymyksillä.

Valokuvia: Japanissa

Kirsikka Simberg

Viimevuoden Japanin matka oli ensimmäiseni.