
Mandoliini
“Ihan törkeen monet Michelin-ravintolat käyttää sitä mandoliinia. Ja tietty normiravintolat myös.”
Juuri yllämainitulla tavalla Enni on kehunut tätä vihanneksia kevyesti siivuleiksi höyläävää vempainta usein.
Se on paras! Ostin omani Chez Mariuksesta ja se maksoi noin 39€. Kannattaa sijoittaa nimenomaan tähän muoviseen japanilaiseen versioon, sillä se on kevyt ja pienikokoinen mutta ihan yhtä tehokas, kuin vastaavat isot ja metalliset yksilöt.
Valmistan mandoliinilla ainakin kerran viikossa salaattia, wokkeja ja kasviskulhoja. Viime kesänä teimme galetteja, joita varten siivuloimme kesäkurpitsaa lähes valonnopeudella. Madoliiniin kuuluu kaksi erilaista terää. Toinen leikkaa siivuja, joiden paksuutta voi säädellä, paksumpia esim niihin piirakoihin ja ohuen ohkaisia tämän henkisiin kesäsalaatteihin. Toinen terä leikkaa tikkumaisia suikaleita.
Valmistan usein “pastaa” tai wokkia kesäkurpitsasuikaleista. Siivutan yhden kesäkurpitsan ja nostelen nauhat lautaselle odottamaan kastiketta. Kesäkurpitsa on niin pehmeää, että en yleensä kypsennä sitä erikseen, vaan se saa lämmetä kuuman kastikkeen seassa lautasella.

“SITRUUNAINEN KIRSIKKATOMATTI PASTA VALKOVIIINISSÄ”
(vegaani)
valkosipulin kynsi tai kaksi
punaista chiliä
tofua (voi jättää poiskin, mutta täyttävämpää näin!)
pienen luomusitruunan mehu
puolikas desilitra valkoviiniä
purkki Alpron soijakermaa
pieni rasia kirsikkatomaatteja
pieni sipuli
mustapippuria
suolaa
persiljaa
Kuullota hienonnettu sipuli kasvisöljyssä pannulla (n. 4 minuuttia). Lisää joukkoon valkosipuli ja jatka kuullottamista vielä muutama minuutti. Lisää kirsikkatomaatit ja paistele hetki. Kaada joukkoon kerma ja valkoviini, ja anna hautua hetken aikaa.
Leikkaa sillä välin tofu kuutioiksi ja leivitä palat pyörittelemällä ne vehnäjauhoissa. Paista tofut kuumassa öljyssä chilin kanssa. Tää on tärkeetä: kaikki jotka yleensä inhoaa tofun makua ja koostumusta, kannattaa kokeilla! Kun tofut leivittää ja paistaa kuumassa öljyssä, tulee siihen rapea pinta. Lisää tofupalat lautaselle ja kaada valkoviinikermakastike annoksen päälle. Mausta persilijalla, suolalla ja pippurilla.

THAI BOWL
(vegaani)
kookosmaitoa
punainen chili
pieniä kiinteitä perunoita
suolapähkinöitä
vihreitä papuja
sokeriherneitä
tuoretta korianteria
kirsikkatomaatteja
Kuullota hienonnettua valkospiulia ja punaista tuoretta chiliä kookosöljyssä. Lisää joukkoon ja paista puoliksi, tai neljään osaan halkaistut pestyt perunat, sekä herneet ja pavut. Kaada joukkoon purkki kookosmaitoa. Lisää suolaa maun mukaan ja keittele kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää tuoretta korianteria, halkaistut tomaatit ja suolapähkinöitä. Anna lämmetä hetki kannen alla ja annostele kulhoon mandoliinikäsiteltyjen kesäkurpitsasuikaleiden päälle.
So good! So fresh! So filling! So light!

Äitini valmisti tämän kesäkurpitsa galetten viime kesänä. Resepti ilmestyy keväällä julkaistavassa Keittiöpuutarha -kirjassa, jonka kuvasin ja jonka Muslan (ja mun) handyman Tuukka Koivisto on taittanut. Sillä aikaa kivoja reseptejä voi katsoa ainakin täältä. Myös retiisinen salaatti, joka on koristeltu korianterin kukilla esiintyy kirjassa.
Mut siis: MANDOLIN YOUR LIFE AWAY! And nothing will ever be the same. (Tää ei – valitettavasti – oo muuten mikään maksettu mainos, oon vaan tosi fileissä tästä.)
PS: Myös tää kurkkusalaatti näyttää ihanalta. Ja tämä.

More to read

Kysymyksiä tyylistä: kuka olen? Osa 1
Kirsikka Simberg
Miten äidiksi tuleminen ja sosiaalinen eristäytyminen muutavat suhdetta omaan tyyliin.