Musla Marokko Marrakech

Marra­kech – Tinkimisopas

Tinkiminen voi tuntua vaikealta: Miksei vaan puhuta suoraan, tässä on hinta ja sillä sipuli?

Niin ajattelin itsekin lähestyessäni ensimmäisiä mattokauppoja Marokossa. Päätin kuitenkin yrittää, koska halusin maton ja Marokossa on tapana tinkiä. Yllätyin siitä, miten hauskaa kaupanteko olikin. Tarkkailemalla myyjiä ja analysoimalla omaa tinkimismenestystäni kehitin oman tinkimistyylini nopeasti.

Tässä huomioitani.

Musla Marokko Marrakech

BE NICE

Tässäpä hyvä elämänohje, joka toimii myös kaupanteossa. Koppavan tie on lyhyt, elämässä ja markkinoilla. Älä siis etsi tuotteesta vikoja, jotta saisit tehtyä ostoksesi halvemmalla. Älä myöskään käyttäydy ylimielisesti tai vihaisesti, sillä toivottuun tulokseen pääset helpommin, kun hymyilet paljon, naurat välillä ja otat rennosti. Myyjä antaa helpommin periksi, jos pitää sinua ystävällisenä. Kun naurat hinnalle, naura ystävällisesti, älä pilkaten.

 

KYSY VASTA KUN KIINNOSTUT

Älä kysele kaikkien tuotteiden hintoja umpimähkään, vaan katsele rauhassa esineitä joista pidät. Jos myyjä on yli-innokas ja esittelee koko kaupan sisältöä kuumeisesti, voit sanoa, että haluaisit hetken katsella ensin, yleensä he ymmärtävät yskän. Lupaa kysyä apua heti kun löydät jotain ja kysy hintoja vasta, kun olet oikeasti kiinnostunut.

 

TARJOA KOLMANNES

Saatan olla väärässäkin, mutta kokemukseni mukaan (Marrakechissä) kannattaa aloittaa tarjoamalla kolmasosa myyjän pyytämästä hinnasta ja hivuttaa hintaa hitaasti ylöspäin, esimerkiksi viiden dirhamin nostoilla, riippuen siitä kuinka isosta summasta on kyse. Mielestäni puolet alkuperäisestä hinnasta oli aina sopiva molemmille osapuolille. Jossain netissä näin neuvon, että kolmas osakin riittäisi, mutta luulen, että tämä riippuu havittelemastasi artikkelista.

 

KAKSI YHDEN HINNALLA

Moni myyjä myy mielummin kaksi esinettä kuin yhden tai kolme mielummin kuin kaksi. Aloita kysymällä yhden esineen hintaa ja lisää sitten ostsolisallesi jotain muuta vain pienellä hinnan korotuksella tai kysy hyvää tarjousta useammalle ostokselle heti kättelyssä. Jos haluat ostaa vaikkapa viisi leikkuulautaa, myyjä saattaa olla kiinnostunut lyömään kaupat lukkoon nopeasti, sillä myös lopullinen kauppasumma on suurempi ja näin ollen tinkiminen saattaa sujua jouhevammin heti alusta lähtien.

 

SAMALLA MITALLA

Huomasin, että eräät kauppiaat nauroivat saadessaan maistaa omaa lääkettään. Toisin sanoen anelua ja dramaattisia elkeitä! Puhu vuolaasti ja heiluttele käsiäsi anellessasi myyjää ymmärtämään tilannettasi. Muista höystää esitys naurulla.

 

JUO TEETÄ

Jos teetä tarjotaan, sitä kannattaa ottaa. Teevati ilmestyy yleensä vain matto- tai huonekalukaupoilla, sillä siellä neuvottelut kestävät pidempään, kuin muilla kojuilla: ensin katsotaan mattoja, sitten neuvotellaan hinnasta.

 

VIIMEINEN OLJENKORSI

Viimeinen kiristyskeinosi on uhata häipyä paikalta ja jättää ostokset tekemättä. Kun kiität ja käännyt näennäisen luovuttaneena, myyjä yleensä suostuu toivomaasi hintaan, jos se on hänelle mahdollinen. Älä kuitenkaan teeskentele lähtevää, jos et ole valmis oikeasti luopumaan leikistä: ei ikinä pitäisi uhkailla teoilla, joita ei ole valmis tekemään.

 

POIKKEUS VAHVISTAA SÄÄNNÖN

Pari kertaa huomasin, että hintaneuvottelut tyssäsivät heti alkuunsa. Olin ajatellut, että kaikkialla tulisi pyrkiä tinkimään, mutta huomasin, että erityisesti joissakin souk-alueen ulkopuolisissa kojuissa annettu hinta ei ollutkaan tingittävissä. Jos myyjä ei pudota hintaa laisinkiaan, voi olla, että hinta on “oikea” hinta jo valmiiksi. Moni myyjä selittikin hintoja vastaamalla tinkaukseen lyhyesti “no, no madam, this is the real price, not the market price”. Näin kävi kun katselin pientä messinkistä naulakkoa. Sen hinnaksi anottiin 50 dirhamia. Myöhemmin näin samanlaisen souk-alueella, jossa sen hinnaksi annettiin 120 dirhamia.
So there is such thing as real price and a market price!

Musla Marokko Marrakech

Huomaat kyllä nopeasti, haluaako myyjä neuvotella hinnasta vai ei. Tärkeintä on muistaa, ettei myyjä oikeastaan yritä petkuttaa ostajaa, vaan kyseessä on rituaali, jonka tarkoituksena on päästä molemmille mahdollisimman hyvään lopputulokseen. Pidä siis hauskaa ja koita nauttia rituaalista, se takaa paremman lopputuloksen.

Onnea kaupantekoon!

More to read

Onnenkeksit

Enni Koistinen

Anna keksit lahjaksi ja varaudu “uuuhhh, vaude, siis ittekö sä nää teit?”-huudahduksiin.

Musla hotellilakanat Frette

Hotellilakanat

Kirsikka Simberg

Ihminen tarvitsee oikeastaan vain muutamat lakanat, ehkä kahdet.

Zero waste -kosmetiikkaa

Oona Kauhala

Päivittäisessä käytössä olevan kosmetiikan ei tarvitse tulla muovipakkauksessa.

Musla uimapuku

Uimapuku

Kirsikka Simberg

Testasin Katrin aikaisemmin kokeileman Spot-a-shop -palvelun uikkaria metsästäessäni.