Matto­kau­poil­la

Oikea matto voi herättää tilan henkiin, mutta on usein arvokas sijoitus. Mitä mattokaupoilla kannattaa muistaa?

Siihen aikaan, kun muutimme meidän nykyiseen kotiin, valkoiseksi maalatut lankkulattiat olivat jotenkin erityisen ihanat ja houkuttelevat. (Eli trendikkäät.) Siispä valkoiseksi maalattiin meidänkin lattiat. (Sittemmin ollaan maalattu ne uudestaan, enemmän kittiin taittuvaksi ja nyt mä haaveilen siitä, että ne hiottaisi puun värisiksi.)

Valkoisen lattian päällä huonekalut näyttävät kuitenkin helposti seilaavan ilmassa. Ne eivät tunnu oikein kiinnittyvän tilaan ja siksi olen joutunut / saanut perehtyä matto-hankintoihin aika perusteellisesti.

Olemme sovittaneet kaikki anoppini vanhat matot, ostaneet kaksi isoa olohuoneen mattoa, tuoneet toisen mökille ja lopulta palauttaneet toisen, koska se värjäsi ja syövytti lattiamaaliimme reikiä. (En vieläkään tiedä miksi!)

Jotta muiden mattohankinnat voisivat sujua helpommin, kokosin yhteen oppimani:

Helppo virheostos: liian pieni matto
Liian pieni matto näyttää melkein huonommalta, kuin ei mattoa ollenkaan – yhtä irtonaiselta, kuin huonekalut valkoisella lattialla. Go big, or go home!

Mattoja voi laittaa minne vain
Mun omasta mielestä nerokas idea oli laittaa pieni villainen Kelim-matto vessaan. Meillä vessa ja kylpyhuone ovat erikseen ja villamatto vessassa tekee tilasta jotenkin huonemaisen. Pidän tätä ideaa yhtenä suurimmista saavutuksistani.

Maton alle kannattaa aina laittaa mattohuopa tai muu alusta
Silloin matto pysyy hyvin paikallaan, eikä pilaa lattiaa. Laadukkaistakin matoista voi irrota väriä lattiamaaliin.

Jättimattokin voi hankaloittaa elämää
Jotta mikään ei olisi suoraviivaista totean, että myös liian iso matto voi olla vaikea siinä mielessä, että jos kasaa yhden maton päälle esim. sohvan, ruokapöydän ja marmorisen sohvapöydän, on maton siirtäminen siivouspäivänä mahdotonta. Sitä kannattaa miettiä mattoa ostaessa.

Mittatilaaminen on vaihtoehto
Ainakin kotimainen Roots Living valmistaa mattoja myös juuri asiakkaan toivomiin mittoihin. Voi olla helpompaa, kuin koittaa löytää olemassaoleva, jos tila vaatii erityiskokoa.

Meidän olohuoneesta löytyy Roots Livingin hamppumatto ja Marokosta ostamani Beni Ourain villamatto.

Meille Roots Livingin Fringe -hamppumatto tuli, kun näin Artekilla sen niin ihanasti esillä Eames House -henkisessä esillepanossa, jossa hamppumaton päälle oli kasattu muita mattoja. Tän oloiset matot on myös Apartment by the line -sovituskopeissa, missä ne on musta olleet ihanat. Matto on myös tarpeeksi neutraali meille, koska meiltä löytyy valmiiksi myös valikoima erilaisia itämaisia mattoja.

Hamppumatto on jalkojen alla ihana ja sopii mielestäni hyvin sekä kuumiin kesiin, että kylmiin talviin. (Mökillä saatan kerätä villamatot kesällä pois ja laittaa ne taas ilman viiletessä takaisin lattialle.)

Halusin kartoittaa mattotietämystäni ja kysyin myös Roots Livingin Sara Gronbergiltä muutamia vinkkejä mattokaupoille:

Kotona liian pieni matto näyttää helposti orvolta, kuin se seilaisi huoneessa. Toisaalta, voiko tilaan valita liian suuren maton? 

– Mieluummin suurikokoinen matto jonka päälle kalusteet asettuvat kauniiksi kokonaisuudeksi. Pieni matto saa tilan usein näyttämään hajanaiselta. Maton päällä olevat kalusteet korostuvat ja nousevat esiin. Suuri matto myös rauhoittaa tilaa.

Millaisia nyrkkisääntöjä ja vinkkejä maton ostajalle on maton koon suhteen?

– Koko kannattaa suhteuttaa tilan toimintoihin ja miettiä, mitä tilaa tai toimintoa haluaa rajata. Esimerkiksi olohuone näyttää viimeistellyltä kokonaisuudelta, kun matto koskettaa kaikkia oleskeluryhmän kalusteita ja, kun matto ulottuu sohvan alle.

Ruokaryhmän alle puolestaan kannattaa valita matto niin, että tuolilla istuttaessa, tuoli pysyy maton päällä. Kalusteiden muotokieli ja sijoittuminen asunnossa määrittelee myös hyvin minkä muotoinen matto tilaan sopii. Pyöreän ruokapöydän tai kaarevan sohvan alle sopii hyvin myös pyöreä matto. Niitä saa meiltäkin tilattua mittatilauksena.

On myös hyvä kiinnittää huomiota maton paksuuteen. Kannattaa tarkistaa väliovien ja kaappien ovien korot ja sijainnit, jotta ovet mahtuvat aukeamaan vaivattomasti. Meidän nukkamatoista löytyy nykyään myös ohuempia vaihtoehtoja, kuten Pile Viscose -matto.

Maton valintaan ja kokoon kannattaa paneutua ja mieluummin tilata matto mittojen mukaan, vaikka toimitusaika on tällöin usein pidempi. Laadukas matto on kestävä ja arvokas sisustuselementti, joka säilyy vuosia!

Kuinka usein matto tulisi pestä? Onko muita vinkkejä maton huoltoon ja eliniän pidentämiseen?

Säännöllinen imurointi pitää maton hyvänä. Jos mattoon tulee tahra, suosittelemme ammattilaispesua, jolloin kuivaus tapahtuu vaaka-asennossa ja tarpeeksi nopeasti.

Mitä hyötyä matoista on sen lisäksi, että ne näyttää kivalta?

Matto parantaa kodin akustiikkaa ja rajaa ja jäsentää eri toimintoja, sekä oleskelualueita. Maton avulla sisustukseen saadaan tuotua helposti pehmeyttä ja lämpöä.

Onko mattobisneksessä havaittavissa selkeitä trendejä tai joitain ikiklassikoita? 

Tällä hetkellä trendikkäitä ovat hamppumatot, joissa on rouheutta ja luonnonmateriaalin tuomaa luonnollista värivaihtelua. Myös uudet materiaalit kuten bambu (Fringe Bamboo) ovat tällä hetkellä suosittuja. Villa ja pellavamatot toimivat vuodesta toiseen ja selkeä, yksinkertainen design kuten Plain Wool– tai Pile Linen matoissa ovat ajattomia klassikoita.

Alla olevat kuvat: Roots Living

Roots Living on kotimainen yritys, joka on perusteellisesti selvillä tuotteidensa tuotantoprosessien eri vaiheista – esimerkiksi siitä millaisissa oloissa ja ketkä tuotteita valmistavat. Matot valmistetaan käsin Intiassa ja tehtaalla vierraillaan säännöllisesti oikeanlaisten tuotanto-olosuhteiden varmistamiseksi. Tällainen tinkimättömyys vaatii yrityksiltä paljon resursseja, varsinkin Intian kaltaisessa maassa, jossa myös heikompia työolosuhteita on tarjolla.

Joskus tuotantoketjut muodostuvat erilaisista alihankkijoista ja on yritysten vastuulla varmistaa, että myös alihankkijat ja alihankkijoiden alihankkijat toimivat vastuullisesti. Siihen vaadittava taustatyö ja ylläpito eivät ole vaivattomia prosesseja, mutta vielä vaivalloisempaa on elää muutaman euron viikopalkalla, työskennellä kurjissa oloissa ilman vapaapäiviä tai vaihtoehtoja paremmasta.

More to read

Ihonhoidon uusin trendi: ok-iho

Mia Frilander

Upea iho on taas yksi osa-alue, jossa nainen voi epäonnistua.

Kesämuistio

Kirsikka Simberg

Kesä 2017 – be gone! Tervetuloa syksy, suosikki sesonkini.

Töissä: Enni

Enni Koistinen

Mietteitä töistäni, urastani ja paras musavinkki tehokkaaseen työntekoon.

Kesämökin astiakaapissa on sekoitus uutta ja vanhaa

Kirsikka Simberg

ja teekupissa on sekoitus kardemummaa ja kanelia.