
Miltä kotona tuoksuu?
Kuulin joskus, että parhaat puutarhat suunnitellaan niin, että ei ajatella vain sitä, miltä siellä kasvavat kasvit näyttävät, vaan otetaan huomioon myös niiden tuoksu ja äänet.
Se miten tuuli havisuttaa puiden lehtiä tai koskettaa heinien tupsuja on olennainen osa puutarhaelämystä. Kaikki aistimme tulisi ottaa huomioon myös kotona. Miltä kotona tuntuu ja tuoksuu on yhtä olennainen osa ”kotielämystä”, kuin se, miltä kotona näyttää. Arki – ja kaikki kokemukset – ovat pikkuruisia asioita, jotka koetaan kaikilla aisteilla ja eri asiat on tietenkin eri ihmisille tärkeitä.
Tuoksu on yhtä olennainen osa kotia, kuin viherkasvit tai taide seinillä. Vaikka tuoksua ei voi nähdä valokuvassa, on sen kokeminen ihan yhtä konkreettista, kuin minkä tahansa visuaalisen kokemuksen havannoiminen.
Hyvät tuoksukynttilät ovat poikkeuksetta arvokkaita. Iso kynttilä maksaa yleensä noin sata euroa, mikä on paljon rahaa, mutta en ole vielä ikinä löytänyt halpaa kynttilää, jonka tuoksusta pitäisin. Halvemmat kynttilät tuoksuvat esanssille, ovat yleensä aika makeita ja geneerisiä. Niitä nuuhkiessa alkaa helposti aivastuttamaan. Ne tuksuvat aina asioille, joita olen haistanut ennenkin: hajuvedelle, jonka olen haistanut jossain, pesuaineelle, tai suihkugeelille tai Body Shopin kylpykuulille.
Lisäksi ainakin Astier de Villatten tuoksut kestävät noin 60-70 tuntia polttamista. Toisin sanoen, jos poltat kynttilää 15 minuuttia joka päivä, kestää kynttilä sinulla noin 240 hyvän tuoksuista päivää. (Kannattaa kuitenkin huomioida suositeltu polttoaika, siitä kohta lisää.)
Tuoksukynttilöiden valmistamiseen erikoistuneet merkit valmistavat kynttilöitä, jotka eivät aivastuta, niiden tuoksuprofiilit ovat yllättäviä ja kiinnostavia. Niissä yhdistyvät savu, mausteet, erilaiset öljyt ja puut. Siinä missä halvempi kynttilä saattaa tuoksua sitruunalle, tuoksuvat arvokkaammat kynttilät muskottipähkinälle, sypressille, appelsiininkukille, verbenan ja korianterin juurelle. Rakastan uusien tuoksujen nuuhkuttelua ja ainesosien tutkimista ja poltan kotona aina kynttilää hetken ennen juhlia tai vieraiden kylään tulemista, niin että eteisessä tuoksuu hyvältä heidän saapuessaan.
Tuoksuttajanaakkoset:
A
Tuoksukynttilöitä suositellaan polttamaan noin tunti tai kaksi kerrallaan, jotta kynttilän vaha sulaa tasaisesti, eikä kerry kynttilän reunoille! Jos välillä pihistelet ja poltat kynttilää vain vaikka 15-20 minuuttia, anna kynttilän välillä myös palaa pidempään, tasaisen sulamisen varmistamiseksi.
B
Ole rohkea: kannattaa kokeilla jotain vähän erikoisempaakin tuoksua. Tuttu sitruksinen tuoksu kyllästyttää helposti, minun mielestäni paras tuoksu on vähän kuin paras biisi: se saattaa ensin olla “vähän erikoinen” mutta hetken “maisteltuasi” kiinnyt siihen kokoajan enemmän. Kannattaa myös välttää liian makeita tuoksuja, niistä saa helposti päänsärkyä.
C
Eri tuoksut sopivat eri sesonkeihin. Kesällä kesäiset ja talvella talviset yms.
D
Muista tuulettaa! Barokin ajan ihmiset peittivät epämiellyttäviä hajuja parfyymeillä, se kuulostaa kamalalta. Tuoksykynttilän tai suitsukkeen tuoksu sopii vain hyvin tuuletettuun ja raikkaaseen tilaan. Muuten hajusta tulee tunkkainen ja karvas.

Tämä kynttilä on tämän hetkinen suosikkini. Olen säästyllyt sitä hieman, sillä se on niin ihana. Sole Di Capri -tuoksu ja sen keraaminen purkki on luotu Caprin kesästä inspiroituen. Säilytän sitä tällä hetkellä vaatehuoneessani ilman kantta, se saa koko tilan tuoksumaan tosi hyvältä. Välillä pidin kynttilää kylpyhuoneessa jakkaralla ja poltin sitä kylvyn vieressä. Kansi pitää kynttilän kuivana – jos se kastuu, kynttilä rätisee palaessaan. Kun kynttilä on poltettu loppuun, aion säilyttää astian ja laittaa sinne pumpulia.
Olen valinnut kesäiltoja varten tämän Jeruslaemin kynttilän ADV:ltä. “Villiltä tuoksuva pyhiinvaellus maavallin ympäröivään, taivaalliseen kaupunkiin vie Itkumuurillle, villiin oliivilehtoon ja temppelien pyhättöihin. Jerusalem tuoksuu temppeleiden suitsukkeille, sypressille, setripuulle ja hartsille.”
Kuulostaa ihanalta ja tuoksuu… mielestäni tumman vihreältä.

Siis tämähän on nyt sellainen asia, että suitsukkeet voi olla vähän vaikeita. Muistan niiden tukahduttavan tuoksun yhdeksänkymmentäluvun asematunnelista, kun olin Intianbasaarissa ostamassa bindejä. Koko kauppa oli kuin mausteinen aromatynnyri.
Astier de Villatten suitsukkeet valmistetaan kaikki käsin Japanissa. Kiinnostuin tietty heti, koska kaikki käsin Japanissa valmisttettu kuulostaa niin ihanalta. Suitsukkeissa on mieto, suitsukkeille ominainen tuoksu, joka liittyy siihen miten ne valmistetaan. Mutta kaikki muu on ranskalaista, hienostunutta, vähän boheemia. Tulee mieleen taitelijoiden ateljeet. Suitsukkeen ohuessa muodossa ja tavassa palaa on jotain aistikasta ja todella viehättävää.
Suoritin vähän aikaa sitten suuren tuoksukokeen ja polttelin kaikkia ADV:n suitsukkeita vuoronperään sateisena päivänä niin, että suitsukkeiden tuoksu sekoittui sateen kosteaan tuoksuun. Se oli aivan ihanaa! Kokeen tarkoituksena oli selvittää, mikä tuoksuista on paras, miten suitsuketta kannattaa polttaa ja ennenkaikkea: voiko suitsuke tehdä uuden tulemisen ja karistaa asematunnelin muistikuvat mielestäni. Tulokset: paras tuoksu oli mielestäni Villa Medicis. Polttelin suitsuketta, niin että laitoin piskuiseen snapsilasiin hirssiä ja tuikkasin palavan suitsukkeen siihen pystyyn. Yksi suitsuke paloi noin puoli tuntia ja tuoksui savulta ja taiteilijaelämältä. En ajatellun asematunnelia kertaakaan.
Suitsukkeet ovat muuten kynttilöitä huomattavasti edullisempia.
Olen aikaisemmin ostanut myös Cire Trudorin kynttilöitä, joita Helsingissä myy Samuji. Ne ovat erittäin fabulous, suosikkini on varmaankin minttuteeltä tuoksuva Abd Cader.
Tuoksukynttilöiden yksi erinomainen puoli on myös se, että ne ovat mainio lahjaidea. Shamppanjapullo toimii tietenkin aina, mutta jos tekee mieli viedä jotain erityisempää on kynttilä mielestäni tosi hyvä ja pitkään iloa vastaanottajalleen antava vaihtoehto.

More to read

Ahvenanmaalla pyöräillen
Enni Koistinen
Ahvenanmaa on idyllinen pyöräilylomakohde, jonka saaristomaisemissa polkeminen on leppoisaa ja ihanaa.

Marimekoissa Töölö-kierroksella
Musla
Lähdimme Töölö-kierrokselle Marimekon syksyn upeissa Japanista inspiroituneissa uutuuksissa. Tervetuloa mukaan!