Miten nukut­taa vauva

Siinä vasta kysymys. Kysyin vauvojen unikonsultilta apua.

Vauvan uni on varmaan sellainen asia, jota maanitellaan ihan joka päivä siitä lähtien, kun vauva syntyy. Vauvat ovat kaikki erilaisia ja niiden unenlahjatkin vaihtelevat, mutta jossain vaiheessa varmaan kaikki vanhemmat istuvat googlaamassa ”miten nukuttaa vauva” ja ”miksi vauva ei nuku” ja ”mitä mä teen väärin, onko tää normaalia?”.

Hyvä uutinen on se, että se on normaalia.

Maria Österberg on vauvojen uni-PT ja opastaa vauvoja nukkumaan ja vanhempia nukuttamaan paremmin. Unikoulu kuulostaa joidenkin korvaan rajulta, mutta Maria vannoo, että jo vastasyntyneitä voi opettaa nukkumaan lempeästi ja ilman sängyssä huudattamista. Eikä pelkästään voi, vaan kannattaa, sillä mitä aikaisemmin taitoja treenaa, sitä sujuvammin vauvan ja vanhempien arki soljuu, kun kaikki saavat tarvitsemansa määrän unta.

Maria on neuvonut meidän perhettä unijutuissa jo ihan alusta asti. Olemme opetelleen omassa sängyssä nukkumista, sinne nukahtamista, soittaneet whitenoisea ja opetelleet tunnistamaan vauvan uni-ikkunat. Viime viikolla, nyt kun vauva on 2,5kk huomasin selkeitä harppauksia sekä vauvan kyvyssä nukahtaa (hän nukkuu jo klo 19, niin meille jää vähän omaa aikaa!), nukkua vaunuissa (se vihasi vaunuja ennen ja halusi vaan olla sylissä) ja simahtaa satunnaisesti myös omaan sänkyynsä.

Lisäksi muutamia epätoivon puuskia lukuunottamatta, olen luottavainen tulevaisuuden suhteen. Edessä häämöttää kuumottavat 4kk hulinat ja toivon, ettei meidän uniosaaminen taannu täysin, mutta ainakin olemme varautuneet vähän.

Tällä hetkellä yömme alkavat klo 19. Syötän vauvan yleensä noin klo 22.30 ja 03. Aamun ensimmäinen herääminen sijoittuu yleensä klo seitsemään. Omaan sänkyyn nukahtaminen on vielä vaikeaa ja toistaiseksi lähes aina nukutan vauvan syliin ja siirrän sitten omaan sänkyyn, mutta joka päivä kokeillaan ja pari kertaa viikossa onnistutaankin siinä omaan sänkyyn nukahtamisessa.

Edistys on tapahtunut pikkuhiljaa, mutta ilman Marian neuvoja, en olisi tiennyt mistä edes aloittaa. Nyt meillä oli muutamia niksejä, tietoa, tavoitteita ja uniaikataulu, jonka mukaan pyrimme rytmittämään päiviämme.

Millaista apua Sleepy tarjoaa ja kenelle se sopii?

Sleepy tarjoaa henkilökohtaista valmennusta, neuvoja ja tukea vanhemmille ja kaiken ikäisille vauvoille. Erilaisia paketteja vois selata täällä! Sleepy on juuri lanseerannut myös verkkokurssin vastasyntyneille, siihen pääset tutustumaan tässä.

Soitin Marialle ja juttelimme unesta ja vauvoista.

Uniaiheinen Q&A Marian kanssa:

Sleepyn uusi verkkokurssi keskittyy avustamaan pikkuvauopja unille heti syntymästä asti, mikä on mahtavaa, koska ainakin itse olin ihan siinä alussa tosi pihalla kaikesta. Kuina kauan vauvasta muuten ajatellaan, että hän on ”vastasyntynyt”?

Kyllä, tämä on ollut alusta asti yksi Sleepyn tärkeimmistä missioista, haluan jakaa ennalta ehkäisevää unitietoa, jota tuntuu olevan melko nihkeästi saatavilla, ja jota olisin todella paljon itsekin arvostanut esikoiseni kanssa, joka oli surkea nukkuja ensimmäiset 2 vuotta elämästään. Unesta ja nukkumisesta puhutaan sitten, kun se muodostuu ongelmaksi, mutta varmasti jokainen vanhempi vaikuttaisi etukäteen omalla käytöksellään terveiden unitottumusten tukemiseen ja parempiin yöuniin, jos vain tietäisi miten.

Verkkovalmennuksen osalta vastasyntyneellä tarkoitetaan 0-6kk vauvoja. Tämän jälkeen pätevät sitten vähän erilaiset nukkumaan opettelun metodit.

Meidän vauva oli varsinkin alussa tosi itkuinen, kun taas moni kertoo vastasyntyneiden nukkuvan vaan päivät pitkät. Onko vastasyntyneellä jo mahakipuja vai mistä unettomuus yleensä johtuu?

Vastasyntynyt vauva nukkuu yleensä ensimmäiset 3 viikkoa äidiltä saamansa melatoniinin turvin. Myytti ”vauvat vaan syö ja nukkuu” on kyllä nimenomaan vain myytti. Jokainen vauva on yksilö jo nukkuu heti syntymästään asti omalla tavallaan. Itkuisuuteen voi olla monia eri syitä, ja itse ajattelen, että aina itkuisuuteen ei ole mitään yksiselitteistä syytä. Itku on vastasyntyneen ainut tapa kommunikoida kanssamme, ennen kuin hän oppii muita vuorovaikutuksen tapoja. Mutta unen näkökulmasta kannustan aina varmistamaan, ettei itkuisuus ylly vauvan väsymyksen vuoksi. Eli ettei uni-ikkuna mene vähän ohi ja ettei vauva ehdi päästä yliväsyneeksi. Vastasyntyneet nimittäin jaksavat olla virkeinä vielä melko lyhyitä hetkiä ja väsymys tulee usein nopeasti ja ympäröivä maailma saattaa myös johtaa ylistimulaatioon, kun virikkeitä onkin yhtäkkiä niin valtavasti.

Juuri nyt meidän vauva ei oikeen nuku pitkiä päiväunia vaan tuntuu heräävän unilta aina 15-30 minuutin torkkumisen jälkeen. Miten vauvan saisi nukkumaan pidempiä unia päivällä?

Tämä onkin todella tyypillinen tilanne vastasytyneillä, saan melkein päivittäin tästä kysymyksiä, että miksi ihmeessä ne ei nyt nuku pidempään! Tämä on yksi iso teema verkkovalmennuksessa. Päiväuniin vaikuttaa moni asia! Oikeanlainen uniympäristö on yksi tärkeä asia. 

Onko huono asia, jos vauva nukkuu aina kantoliinassa tai vaunuissa päiväunet?

On ihan ok, että vauva nukkuu välillä unia kantoliinassa, sylissä, rinnalla tms, varsinkin jos kyseessä on lyhyemmät torkut. Jos vauva viihtyy vaunuissa ei siinäkään ole mitään pahaa. Mutta samalla kannattaa myös pikku hiljaa, esim. kerran päivässä totutella vauvaa nukkumaan myös ilman liikettä, tällöin uni on varsinkin päiväunien kypsyttyä syvempää, ja usein myös pidempi kestoista, kun vauva oppii nukkumisen taidon. Tässä on tärkeää myös joustaa oman jaksamisen mukaan: jos tietää saavansa vauvan helpoiten nukahtamaan esim. kantoreppuun, niin sitten nukuttaa välillä sinne ja harjoittelee sitten taas omaa sänkyä tai paikalla olevia vaunuja, kun on enemmän energiaa harjoitteluun.

Olet puhunut optimaalisen uniympäristön luomisesta vauvalle. Tilan tulisi olla viileä, pimeä ja hiljainen. Jos 2kk ikäinen vauva nukkuu noin 1,5h välein — pitääkö aina tulla kotiin nukkumaan, että uni olisi mahdollisimman hyvää?

Ei tarvitse joka unille kotiin tulla ja on ihan ok olla välillä liikeellä ja muissakin paikoissa nukkumassa. Unien pitää joustaa elämän mukaan, ja toisina päivinä ollaan enemmän liikkeellä kuin toisina. Myös eri unet ovat niin sanotusti ”eriarvoisia” yöunien kannalta – toiset unet ovat täten tärkeämpi kuin toiset. Hyvä idea on koittaa olla kotona optimaalisessa uniympäristössä ainakin kerran päivässä, jotta vauva saisi yhdet pidemmät unet päivän aikana.

Pitäisikö vauvaa alkaa nukuttaa aina jo ennen kuin se “kitisee”?

Yleensä kitinä on yksi väsymyksen merkeistä, joten siinä mielessä kyllä. Toisaalta kitinä voi olla myös nälkää, märkää vaippaa, tylsistymistä tms. Joten tässä mielessä kannattaa hieman tarkkailla kelloa ja pikku hiljaa alkaa harjoitella kiinteämpää päivärutiinia, niin vauvan viestintää on helpompi tulkita.

Jos tyytyväinen vauva alkaa itkemään, kun sitä koittaa nukuttaa, tarkoittaako se, että se ei tahdo vielä mennä nukkumaan?

Kyllä se varmasti tahtoo, väsyttää vaan ja voi vähän harmittaakin, kun siellä olohuoneessa olisi ollut vielä jotain mielenkiintoista katseltavaa, joka olisi huvittanut paljon enemmän kuin se nukkumaan meno. Kuitenkin sitten se huomaa herättyään, että nyt onkin paljon enemmän energiaa taas katsella sitä mobilea tai harjoitella niitä uusia taitoja.

Jos vauvaa yrittää nukuttaa klo 20 iltaunille, mutta se nukahtaa aina kunnolla vasta klo 22, pitäisikö suosiolla hyväksyä, että se oma vauva on iltakukkuja vai voiko vauvan sisäistä kelloa jotenkin säätää? 

Tämä riippuu nyt tosi paljon vauvan päivärytmistä ja iästä, joten tyhjentävästi en tähän pysty vastaamaan, mutta hyvin yleisellä tasolla toteaisin että tuo vauva saattaisi itse asiassa olla jo vähän yliväsynyt, jos nukutus alkaa vasta klo 20 ja kestää 22 asti; Aloittaisin siis rohkeasti vaan aikaisemmin nukuttamisen. 

Kuinka kovalla whitenoisen pitäisi olla vauvan huoneessa? Tuleeko sen peittää alleen muut äänet, vai vain soida taustaäänenä?

Suosittelen soittamaan whitenoisea noin puheäänen kovuudella.

Mitä uni-ikkuna tarkoittaa?

Uni-ikkuna tarkoittaa lapsen sirkadiaanisen vuorokausirytmin, eli ns sisäisen kellon, sanelemia optimaalisia päivä- sekä yöuniaikoja. Eli selkokielellä sanottuna, milloin lapselle on kaikkein luonnollisinta, ja täten myös helpointa, nukahtaa päivä- tai yöunille, kun hänen hormonaaliset vaihtelut tätä vahvimmin tulevat. Huh, tulipas kapulakieltä!

Mitä mieltä olet tutista? 

Meillä on käytetty tutteja PALJON, kummatkin lapsemme ovat rakastaneet niitä. Mielestäni tutti on loistava apuväline, siinä vaiheessa kun syöminen sujuu ongelmitta. Suosittelen käyttämään tutteja yhtenä monista lohdutusvälineistä, ja tuttia voi myös hyvin tarjota osana unta, koska imeminen usein rauhoittaa vastasyntynyttä. Kuten muidenkin assosiaatioiden osalta, ei tuttia kannata käyttää kuitenkaan ainoana nukutuskeinona. Ja jos vauvasi ei huoli tuttia, ei siitä kannata turhaan murehtia.

Millaisia terveisiä lähettäisit unen kanssa kamppaileville, väsyneille vanhemmille?

Kaikki sympatiani sinulle! Muistan vielä jokaisessa solussani, miltä pitkään jatkunut väsymys tuntuu. Muista, että on todella ok myöntää olevansa väsynyt. Uni on yksi perustarpeistamme, niin vauvan kuin aikuisenkin, eikä siinä ole mitään hävettävää. Et ole huono vanhempi, vaikket koekaan elämän tehtäväksesi pärjätä 2 tunnin yöunilla! Ota häpeilemättä kaikki apu jonka saat läheisiltäsi vastaan ja lepää missä hetkessä vain pystyt. Ja tärkeimpänä: älä jää yksin väsymyksesi kanssa, se on liian raskas taakka yksin kannettavaksi.

More to read

Raskausajan projekti: täydellinen vaatekaappi

Mia Frilander

Kuinka vaatteita rakastava ihminen valmistautuu äidiksi.

Musla kengät

Neule + Kengät

Kirsikka Simberg

Tein viimeviikolla pitkästä aikaa hyvän second hand -löyön.

Kulttuurishokki

Katri Mutikainen

Miltä tuntuu muuttaa toiseen maahan, vaikka se olisikin ihan lähellä.

Aavikolla

Kirsikka Simberg

Matkavinkkejä aavikolle. Abu Dhabin aavikko on pehmeä, beige ja hiekkainen elämys. Onnekas voi päästä kamelien kauneuskilpailuihin.