Miten olla parempi pyykkimuija

Jutun pesukone saatu Electrolux -maahantuojalta

Pesukonehöyrytys & valkoisen t-paidan pesuohjeet.

Mahtavaa juuri nyt: meidän uuden pyykinpesukoneen FreshScent -ohjelma, joka höyryttää vaatteet. En välttämättä rakasta silittämistä, mutta rakastan pukeutua hyvin silitettyihin vaatteisiin. Siksi toisinaan käy niin, että joku ihana pusero on pitkiäkin aikoja kokonaan käyttämättä, kun en “ehdi” silittää sitä aamuisin ennen töihin lähtöä. (Pesukoneemme malli: Electrolux PerfectCare 700 DualCare)

Ajattelin, että ohjelma jää ehkä käyttämättä, sillä meillä on myös hyvin toimiva vaatehöyrytin. FreshScent -ohjelma on kuitenkin osoittautunut käteväksi, sillä koneeseen voi laittaa yhdellä kerralla kilon vaatteita, eikä höyrytystä tarvitse tehdä itse. Kone höyrystää ja lämmittää vaatteet ja koneesta tullessaan ne ovat jo 80% sileämpiä. Sen jälkeen höyrytetyt paidat ripustetaan henkarille siliämään lopullisesti. Olen höyrytellyt paitoja satsin kerrallaan ja nauttinut tästä uudesta vaivattomasta rituaalista. 

(Olen joskus kokeillut myös sitä menetelmää, että ryppyinen paita tuodaan kylpyhuoneeseen suihkun ajaksi, mutta se tuottaa mielestäni köyhiä tuloksia.)

Höyrytysohjelma kestää 25 minuuttia, mutta aikaa voi myös säädellä. Ohjelma sopii kaikille sellaisille tekstiileille, jotka voi laittaa kuivausrumpuun. Me ollaan silitetty sillä t-paidat, pellava- ja puuvilla puserot ja raikastettu yksi kirppikseltä ostettu bleiseri.

Juuri vaatteiden raikastaminen ohjelman avulla on ollut kivaa ja se on vähentänyt myös tarvittavia pesukertoja. Höyrytin viimeksi kaikki vaatteet matkan jälkeen, niiden jotenkin tunkkaistuttua matkalaukkumatkan jäljiltä. Koneeseen saa myös jotain raikastavia tuoksukapseleita, mutta en vielä ole perehtynyt niihin.

Monimutkaiset röyhelö- ja pussihiha puserot jäävät herkästi kaappiin, jos silittämiselle ei löydy sopiva hetkeä.
Höyrytetty pusero oikenemassa henkarilla.
Matkalaukussa olleet paidat raikastuvat höyrytyksellä. Pesukoneen pesen säännöllisesti pyykkietikalla. Koneessa on oma pesuohjelma puhdistusta varten.

Pyykkäys on tärkeä osa vaatehuoltoa ja vaikuttaa merkittävästi vaatteen käyttöikään

Vaatteiden peseminen on mielestäni ihanin kotityö, rakastan sitä. Hyvin hoidettu vaate on päällä skarppi ja antaa omistajalleen ryhdikkäät raamit. Nuhjuinen, nyppyinen ja huoltamaton tekstiili taas kuihtuu ja kuihduttaa. 

Lisäksi vaatteiden oikeaoppinen huolto ja peseminen pidentää niiden ikää.

Meidän äiti on maailman paras pyykkimuija ja on jakanut täällä myös omat, huippuhyvät ohjeensa valkoisien t-paitojen pesemiseen. Haastattelin äitiä siitä, miten tän ikiaikaisen pyykkipulman voisi ratkaista ja jaan nyt myös täällä nämä t-paidan pesuvinkit, joita noudattamalla yksi vaatekapin tukipilareista saa kokonaan uuden, pidemmän ja arvoisensa elämän. 

Hyvästi purukumin väriset, kulahtaneet teepparit, näillä ohjeilla myös valkoinen t-paita voi kestää kauniina vuosia!

Äidin vinkit: näin peset valkoiset t-paidat

“ Pesukoneeseen ei valkoisten paitojen kanssa saa laittaa mitään muuta: vain vitivalkoisia T-paitoja tai muuta vitivalkoista trikoota. Ei siis edes ohuen ohutta raitaa tai muuta kuviota. Lisäksi konetta ei tule täyttää tupaten täyteen.

Pesuveden lämpötila voi olla 40 tai 60 astetta, mutta linkouksen kierrosnopeus ei saa ylittää 1000/min.

Pesuaineen tulee olla valkopyykille sopivaa. En ole huomannut eroa siinä, käytänkö nestemäistä pesuainetta, joka sisältää optisia kirkasteita vai pulveria, joka sisältää valkaisuainetta. Huuhteluaineita en käytä koskaan. Ne tekevät vaatteet veltoiksi.

Kun kone on pyörinyt, pyykki täytyy poistaa koneesta heti ja laittaa kuivausrumpuun n. 5 minuutiksi. Juuri siksi aikaa, että rypyt oikenevat ja paidat tulevat kuumiksi. Sen jälkeen t-paidat ripustetaan henkareille tai kuivaustelineelle kuivumaan.

Jos paidat ripustetaan kuivaustelineelle, paras tapa on laittaa ne narun yli kainaloiden kohdalta. Ei helmasta pyykkipojilla, koska ne venyttävät paidan pois omasta muodostaan.

Kuivat T-paidat silitetään ja ripustetaan henkarille.

Jos on sitä tyyppiä, että silittää kaiken pyykin valmiiksi, täytyy toivoa, että kaapissa on niin paljon tilaa, että paidat mahtuvat roikkumaan ilmavasti, tai niihin tulee litistymisen jälkiä. Jos on sitä tyyppiä, joka silittää paidan, kun sitä tarvitsee, täytyy paidan saada jäähtyä ja kuivua silityksen jälkeen kunnolla tai se rypistyy heti päälle puettua ikävästi.

Minä piilotan rakkaat valkoiset paitani kotona, ettei kukaan muu pääse niitä pesemään, koska kukaan muu ei käsittele niitä, kuten minä itse. Minulle valkoinen T-paita on pusero, eikä mikään rötkäle, joka heitetään päälle ajattelematta. T-paita ansaitsee hyvän kohtelun. Puhdas valkoinen paita on aarre, joka raikastaa ulkonäön, vaikka olo olisi väsynyt ja kurja.”

 

Käyttämäni laventelin tuoksuinen pyykkietikka ja Acnen käytettynä ostettu paitis, joka on pysynyt kirkkaanvalkoisena vuosia.

Kiitos äiti! Seuraan osittain näitä ohjeita kaiken valkoisen pyykin ohella. Varsinkin sääntö, että valkoista pyykkiä pestään vaan muun vitivalkoisen pyykin kanssa, on ehdoton.

Koska meillä ei ole kuivausrumpua, teen t-paitapesun jälkeen paidoille esikuivauksen kuivaavassa pesukoneessamme ja säädän kuivausajan käsin viiteen tai kymmeneen minuuttiin.

Muuten seuraan näitä ohjeita huolellisesti. Ennen ahdisti vähän vajaiden koneellisten peseminen, mutta koska uusi koneemme punnitsee pyykin ja säätelee tarvittavan veden määrän, en ajattele enää aiheuttavani pahaa tuhlausta.

Tässä vielä ohjeiden check list:

Älä pese valkoisten paitojen kanssa mitään missä on väriä

Käytä valkopyykille tarkoitettua pesuainetta

Älä linkoa kuin max 1000 kierrosta minuutissa, tai paidat venyvät ja kiertyvät

Laita paidat kuivausrumpuun tai kuivaa kuivaavalla ohjelmalla viisi minuuttia

Silitä paidat 

Lue myös: Vaatekaappisi tarvitsee kauneusrutiinin

More to read

Löydä uusi ekomerkki: Hoth & Bothered

Mia Frilander

Jatka lukemista, jos luomusilkkitopit kiinnostavat.

Sophisticated leather

Mia Frilander

Löysin superpaksut ja narskuvat nahkahousut keväällä UFF:ista ja kokeilin niitä huvikseni, koska niistä tuli mieleen muotisuunnittelija Isabel Marant.

Nimiäisissä

Kirsikka Simberg

Meidän nimiäsisissä oli Venäläis-Savolais-Englantilainen tarjoilu.

Silky smooth mantelimaito

Kirsikka Simberg

Itsetehty mantelimaito on maitojuomien aatelia.