Mökillä: to do -lista ja muita suunnitelmia

Osa haaveista on jo toteutunut, osa vielä listalla.

Selasimme Asun-lehden uusinta numeroa ja siellä oli niin hillittömiä megamökkejä, että mietittiin, voisimmekko vaihtaa meidän mökin johonkin niistä lehden upeista design-mökeistä. Mä kyllä voisin, lol. Se oli vaan ajatusleikki, mutta sitten pohdittiin, että voitaisko ylipäätään joskus luopua kesämökistä. Voisimmeko vaikka joskus myydä mökin ja muuttaa ulkomaille?

Ehkä. Olen ajatellut, että kesämökit ovat usein sellaisia, että niitä säilytetään ikäpolvelta toiselle, hoidetaan koko perheen voimin ja parannellaan pikkuhiljaa. Mitä pidempään jotain hoivaa, sitä rakkaammaksi se muuttuu ja ehkä se on osasyy siihen, että mökeistä ei luovuta yhtä helposti kuin asunnoista, joita moni vaihtaa elämänsä aikana useaan kertaan.

Toisaalta on vapauttavaa ajatella ettei mikään ole pysyvää ja että mielipidettä ja intohimon kohteita saa vaihtaa. Se olikin meidän pohdinnan tulos: vapautta on. Ei tee mieli vaihtaa mökkiä eikä myydä sitä, mutta sitten jos joskus tekee, sekin on ihan ok.

Meidän mökillä yksi parhaista asioista on se, että siellä on kaikenlaista kivaa tekemistä. Voi hoitaa puutarhaa, on erilaisia puita ja pensaita, koko kasvukauden on jotain satoa, syksyllä voi kerätä sieniä ja marjoja. Lähellä on uimaranta, yksi erinomainen ravintola, on puutarhakauppa, taimisto, kyläkauppa ja kirpputori. Places to go! Things to see!

Me myös nautitaan siitä, että mökillä on tilaa haaveille. Ollaan suunniteltu puutarhaa, talon muokkaamista ja pihaa jo monta vuotta. Haaveilu ja haaveiden toteuttaminen on iso osa sitä, miksi mökki on niin rakas.

Villinä pihalla kasvavien kukkien määrä ja lajikirjo vaihtelee. Hiirenvirna on vanha vakkari, mutta tänä vuonna uusina on ilmestynyt mm. ukonkelloja.
Kesälounaat on parhaita! Ruokaa voi kerätä pihalta, valmistaa ja syödä terassilla. Melkein kaikki aina onnistuu ja on terveellistä ja ihanaa.
Terassi on kesäolohuone. Oon tästä niin iloinen! Terassi kesti hyvin ensimmäisen talvensa saaristossa.
Äiti toi mökille tuliaisiksi aurinkovarjon. Se oli erinomaisen hyvä kesälahja.

Suunnitelmia

Kesämökille ei ole kiva mennä, jos aika siellä tuntuu jatkuvalta raatamiselta, mutta sopivasti tekeminen ja varsinkin valmiiksi saaminen on erittäin kivaa. Meillä on jo toisena vuonna putkeen kesäapuri puutarhassa. Laitoimme viimevuonna lähikaupan ilmoitustaululle ilmoituksen kesätöistä ja löysimme sitä kautta ihanan apurin!

Meillä on muutaman vuoden suunnitelma, lista asioista, joita haluaisimme mökillä tehdä ja toteuttaa. Tän listan laatiminen on mun suosikkiajanvietettä.

Listalla: talon maalaaminen, pihakivetyksien tekeminen ja suunnittelu (liusekivi polkuja!) sekä pensaiden ja puiden istuttaminen. Puut ja kivetykset pitää suunnitella yhdessä, niistä muodostuu puutarhan ranka ja kivipolkujen avulla voi suunnitella kivoja kulkureittejä puutarhaan.

Joskus tulevaisuudessa haluaisin rakentaa uuden puutarhavajan, purkaa vanhan lahoavan vajarakennuksen ja tehdä tilalle ateljen. Sellaisen korkean ja tyhjän ja valoisan tilan, jonka nurkassa olisi keittolevy aamukahville. Unelmoin myös sellaisesta hienosta puisesta onsen-henkisestä paljusta tai uima-altaasta sekä ulkosuihkusta saunalle.

Terassin rakentaminen oli meidän haaveissa aika kauan ja nyt kun se on valmis, olen siitä niin onnellinen! Terassi on tehty kestopuusta, joka harmaantuu ajan kanssa. Kestopuun pitäisi olla tosi kestävä ja pitkäikäinen ja toimia hyvin myös saaristoilmastossa, joka on kuluttanut ainakin meidän mökin ulkomaalipintoja yllättävällä vauhdilla. Toivoisin, että tämän vuoden puolella, voisimme maalata mökin uudestaan. Uusi maali valitaan niin, että se sopii harmaantuvaan terassiin ja muihin kylän taloihin. Tulee varmaan valkoinen ja siniharmaat tai salvian vihreät ikkunan pokat. Ja sitten joskus kun katto pitää vaihtaa, haluaisin mustan peltikaton.

Terassilaudat ovat vihreää kestopuuta, eivätkä ne ole vielä harmaantuneet. Tyynyt ovat Marimekon ja patjat on ostettu joskus monta vuotta sitten Mokosta.

Meidän terassin alaosa on tehty kestopuurimoista ja olen etsiskellyt jotain ihanaa köynnöstä kasvamaan siihen. Piippuköynnös on yksi suosikeistani, mutta se viihtyy varjoisammalla kasvupaikalla. Humala on nopeakasvuinen ja kaunis, mutta pidän myös köynnöshortensiasta. Varsinkin vanhat klöynnöshortensiat ovat mielestäni tois hienoja ja muhkeita.

Meidän äidin mökillä Saarenmaalla kasvaa viiniköynnös, joka tuottaa ihan kiitettävän viinirypälesadonkin. Varsinkin tähän linkkaamani lajike kiinnostaa minua. Tekisi mieli istuttaa viiniköynnös ja joku toinen terassin rimoihin kiipeämään. Villiviini on tavallaan vähän tavallinen, mutta sekin on tosi nopeakasvuinen ja syksyllä ihanan värinen. Jos teillä on köynnössuosituksia niin pliis ehdotelkaa!

Meidän tontti on todella aurinkoinen ja haluaisimme istuttaa sinne aika paljon valoa siivilöiviä puita ja vehreyttä tuovia pensaita.

Kiinnostavaa: luimme, että vaikka ostaisi ison puun taimen, puun kasvaminen täysikasvuiseksi ei välttämättä nopeudu, sillä mitä isompi taimi, sitä kauemmin sen juurtuminen kestää. Siinä ajassa jonka iso taimi ottaa kotiutuakseen, pienempi taimi kotiutuu nopeammin ja ryhtyy aiemmin kasvamaan myös pituutta. Pienet taimet ovat usein myös suuria edullisempia.

Kaikki suunnitelmat siis vähän nivoutuvat toisiinsa. Haaveisiin sisältyy aina lupaus seuraavasta unelmasta: ensin tulee terassi, sitten viinirypäleet sitä köynnöstämään, sitten istutetaan katsura ja tehdään joku kivipolku sen luokse.

Suunnitteleminen on kaikista hauskinta ja kun mietin, että voisinko joskus luopua tästä kesämökistä ja vaikkapa vaihtaa toiseen, en luopuisi vain pihalle istutetuista pioneista, vaan myös siitä unelmasta, että joskus olisi ihanaa kerätä oman terassin viinirypäleitä ja nukkua Tuukan kanssa kesäateljen lattialla.

Tottakai uudessa paikassa voisi olla uudet jutut ja unelmat ja suunnitelmat —  ja tietenkin jos me joskus myytäisi meidän mökki, mä ottaisin ainakin osan pioneista mukaan.

Osa tän vuoden istutuksista matkalla kasvatuslaatikkoon.
Nää puut ovat kriikunoita. Ne tuottavat joka vuosi tosi paljon satoa ja pienistä luumumaista hedelmistä tehdään umeshun-tyyppistä juomaa. (Plumeshua!)

More to read

Doog-sovellus tuo hyväntekeväisyyden puhelimeesi

Kirsikka Simberg

Vinkki sinulle, joka haluat olla oman elämäsi Robin Hood.

Joululahjoja nukkumateille

Kirsikka Simberg

Pehmeitä paketteja jouluun ja kirjailukokeiluja.

Staycation Hanasaaressa

Enni Koistinen

Minilomat = best.

Musla Innolux valaisin

Makuuhuoneessa

Kirsikka Simberg

Uusi järjestys makuuhuoneessamme on uuden jalkalampun ansiota. Sain lampun Innoluxilta ja sen inspiroimana siirsimme sängyn paikkaa.