Money Talk: Erilai­nen ote omaan talouteen

Väitin aikaisemmin, ettei säästämällä voi vaurastua. Erilainen Ote Omaan Talouteen on kirja, jonka mukaan voi.

Se on opas säästäväisyyteen, sijoittamiseen ja hyvään elämään. Kirjan sanoma pähkinänkuoressa on: “säästämällä voi – ja kannattaa – vaurastua ja kuka vaan työssä käyvä ihminen voi säästää tuloistaan.” Kirjan ensimmäinen puolikas on omistettu eräänlaiselle lukijan oman arvomaailman tutkiskelulle. Kirjassa kehoitetaan miettimään tarkkaan sitä, millaista elämää ihan oikeasti tahdomme elää. Mikä ja millaiset valinnat tekevät meistä aidosti onnellisia ja miten voimme saavuttaa vapauden toteuttaa niitä asioita. Jos elämme itsellemme rehellistä elämää ja pohdimme valintojamme, saavutamme paitsi onnea, mahdollisesti myös valintojemme kautta taloudellista vapautta valita ja ohjailla elämäämme.

Omat kulutustottumukseni sijoittuvat johonkin holtittoman tuhlurin ja maanisen pahan päivän varalle säästäjän välimaastoon. Säästän jokaisesta palkastani ison osan ja hilloan säästötillilleni varallisuutta, jonka saatan kuitenkin silmääkään räpäyttämättä törsätä johonkin, jos siltä tuntuu. En sure rahan menetystä yhtään ja näen sen arvon suoraan suhteessa siihen, mihin voin sen kuluttaa. Esimekrkiksi ulkomaanmatkaan, hotellikokemuksiin tai siiheen, että ajan ihan liikaa taksilla paikasta toiseen. Kirjan luettuani olen oppinut kauaskatseisemmaksi.

Kirjassa käsitellään erilaisten esimerkkien kautta sitä, miten päädymme helposti elämään yli varojemme, käyttämään tulomme kokonaisuudessaan ilman, että palkasta jää säätöön mitään ja usein sen lisäksi otamme myös lainaa, joka sitoo meidät vuosiksi “velkavankeuteen”. Raflaava termi vähän naurattaa, mutta kirja pyrkii havaoinnollistamaan sen, että moni myös ottaa lainaa liian heppoisin perustein, ajattelemalla vain sitä, mitä lainarahoilla saa, harkitsematta sitä, mistä joutuu luopumaan. (Tällä viitataan esim kulutusluottoihin.)

Erilainen Ote Omaan Talouteen tarkastelee kriittisesti kuluttavaa elämäntyyliä, sillä todellista onnea ja hyvää elämää ei voi saavuttaa ostosten ja materian kautta. Kirja kehoittaa tavoittelemaan taloudellista riippumattomuutta, joka mahdollistaa sen, että voimme ohjata aikamme ja energiamme niihin asioihin, jotka ovat meille oikeasti merkityksellisiä. Ehkä haluamme tehdä taidetta tai kalastaa, käyttää aikamme hyväntekeväisyyden parissa, kirjoittaa tai asua kesämökillä ja lukea kirjoja.

Kun oivallamme, millainen elämä on meille oikeasti merkityksellistä, voimme hallinnoida elämäntapojamme ja varallisuuttamme niin, että voimme itse päättää mihin aikamme käytämme. Esimerkkien kautta lukija johdatellaan ymmärtämään, että luksuselämää tärkeämpää on perhe, ystävät ja henkinen onni ja että omavarainen ja säästeliäs ihminen voi halutessaan vaikka jäädä eläkkeelle jo neljänkymmenen vuoden ikäisenä, kunhan välttelee velkaantumista ja kasvattaa varallisuuttaan maltillisesti.

Itsehän en halua jäädä vielä eläkkeelle, mutta ymmärrän mitä tässä ajetaan takaa. Vaikka en halua eläköityä, viettäisin mielelläni vaikka muutaman talvikuukauden joka vuosi jossain Etelä-Euroopassa. Haluan tehdä sellaista työtä ja tehdä sellaisia kulutusvalintoja, että voin halutessani pitää talvella pidempiä “lomajaksoja”, matkustaa ja tehdä itseäni inspiroivia asioita: lukea, tavata ihmisiä, valokuvata. Tehdä sellaisia asioita, jotka kartoittavat henkistä pääomaani ja tekevät myös työstäni hedelmällisempää. Jokaisen kirjaan tarttuvan tulee itse miettiä, millaista elämää haluaa elää ja tavoitella.

Kirjan loppuosassa käsitellään säästämistä ja sijoittamista, käydään läpi erilaisia säästämistapoja ja suunnitelmia. Lukiessani innostuin säästämisestä ja ymmärsin jopa puheet indeksirahastoista ja pörssin heilahteluista. Viihdyin kirjan parissa ja se motivoi oman säästösuunnitelmani laatimiseen.

Tässä neljä Erilainen Ote Omaan Talouteen -vinkkiä:

Ala säästämään nyt heti. Mitä nuorempana aloitat, sen paremmin asiasi ovat.

Sijoittaminen ei ole vaikeaa. Se kuulostaa vaikealta ja moni asiasta jotain ymmärtävä taho pitääkin asian mielellään niin, sillä nämä tahot ovat yleensä sellaisia, joiden puoleen ihmiset kääntyvät halutessaan säästää: sijoitusneuvojat ja pankit tekevät ison tilin sillä, että ihmiset luulevat sijoittamisen olevan niin vaikeaa, etteivät pysty siihen itse. Se vaatii kuitenkin vähän tahtoa selvittää asioita.

Make a plan! Kirja opastaa oman suunnitelman ja laskelmien laatimisessa.

Pankkien tarjoamat säästötilit yms., eivät ole paras vaihtoehtosi, sillä Pankki on yritys, joka loppupeleissä ajaa omaa etuaan. Opettele siis tekemään päätöksiä omasta taloudestasi itse. Kysy toki neuvoa, mutta älä ole riippuvainen muiden osaamisesta. 

Oma säästöurakkani on nyt alkamassa, enkä vielä ymmärrä prosessista kaikkea, mutta pääsin kirjan kanssa alkuun. Erilainen Ote Omaan Talouteen tarjosi hyviä näkökulmia ja käytännön vinkkejä. Se on säästämistä käsitteleväksi kirjaksi melko syvällinen, siinä kannustetaan olemaan vähän epänormaali, ostamaan käytettyä, kierrättämään ja siinä puhutaan Japanilaisesta termistä ikigaista:

“Se tarkoittaa yhtä aikaa hyvää elämää, merkityksellistä elämää ja elämän ilon eri muotoja. Suurin paino on kuitenkin elämän tarkoituksessa; siinä motivaatiossa, joka saa ihmisen aamuisin ylös sängystä. Merkityksellinen elämä näkyy jopa fysiologisina muutoksina geeniperimässämme.”

More to read

Spa-loma Tallinnassa

Enni Koistinen

Harva asia on yhtä rentouttavaa, kuin vedessä lilluminen ja muhkeaan frotee-kylpytakkiin kietoutuminen.

Testissä: Esse anti-age-ihonhoitokuuri

Mia Frilander

Ajatuksia kalliista anti-age-seerumeista, sekä omasta ja ihon kuolevaisuudesta.

Viikko lempivaatteissa

Mia Frilander

Pukeuduin samaan asuun viikon ajan.

Mikäs olikaan tärkeää?

Mia Frilander

Kesämottoni: do less, read more.