Musla

Money Talk: Pihistelijä

Mieleni tekee juuri nyt pihistellä. Lähdemme pian lomamatkalle ja haluan säästää roposeni hotelleja varten.

Olen yleensä huono pihistelijä ja höveli tuhluri. Ajattelen, että paras tapa säästää on tehdä paljon töitä, koska eihän säästämällä tienaa. Töiden paiskiminen on pihistelyä hauskempaa ja huomattavasti tuottoisampaa. (Tässäpä onkin ensimmäinen säästövinkkini!)

Juuri nyt täytyy kuitenkin myös kiristää kukkaron nyörejä työssä ahkeroinnin lisäksi. Tässä suunnitelmani.

Musla Tuntemattoman tuhlurin ostokset, Bondi beach

 

SYÖN KOTONA

Aion panostaa itseeni tekemällä terveellistä pihistelyruokaa kotona. Tämä on niin itsestäänselvä vinkki, että sen listaaminen tuntuu lähes turhalta, mutta jokapäiväinen lounas ulkona ja joka viikkoinen ulkona syöminen: hyvä mahdollisuus säästää!

Katsotaanpa: Jos syön joka päivä ulkona noin kympillä, se tekee kuukaudessa 280 euroa. Ja kyllä, syön viikonloppuinakin ainakin kympillä jotain: pullaa, kahvia, kaljaa tms. Kotilounaita voi tehdä kotona keskimäärin neljällä eurolla, koska viikon lounastarpeet voi ostaa noin kolmellakympillä: munia, pinaattia, juureksia, kvinoaa. Kannattaa myös mennä kavereiden luokse lounaalla ja elää pummilla! Mahtava säästömahdollisuus.

Jos syön ulkona, juon ehkä kaksi lasia viiniä ruuan kanssa. Ateria viineineen maksaa keskimäärin 40€, joskus enemmän jos riehaannume tilaamaan jälkiruokaa ja konjakkia. (Mä rakastan konjakkia!) Jos syön ulkona kolme kertaa kuukaudessa pihistelykuurilla säästän yhteensä: 120€

Ympäripyöreästi voin siis todeta, että säästän tämän kuukauden aikana 240€, kun en käy ravintoloissa. Tämä laskutoimitus on mielestäni alakantissa, koska lisäksi juon aina ulkona kahvia ja syön välillä lounaspaikoissa, joissa lounas maksaa enemmän kuin kymmenen euroa, mutta en melkein ikinä missään missä se maksaa vähemmän.

TARKKANA KAUPASSA

Kannattaa kiinnittää huomiota kuapassa siihen, mitä ostaa. Esimerkiksi Dolmion luomu tomaattipastakastike maksaa meidän K-kaupassa noin 3€. Sen vieressä myydään jotain ‘autenttisemman’ näköistä ihanaa Italialaista ei-luomukastiketta kuudella eurolla! Suosittelen myös Pirkkaa! Tosi paljon hyviä luomutuotteita. Lisäksi juurekset on yleensä edullisia ja niitä voi tehdä miljoonalla eri tavalla. Oikeesti: MILJOONALLA! Tää on tarkistettu faktatieto.

Netistä löytyy myös tosi paljon vinkkejä siihen, miten kokata edullista arkiruokaa. Näiden googlailu on itseasiassa aika hauskaa.

TIPATON TAMMIKUU

Kilistely on kallista! Lisäksi luulen, että olen jo kolmessa viikossa laihtunut vähän, kun en koko ajan marinoi itseäni viinillä.

Jos juon joka viikko kaksi alkoholiannosta, sanotaan nyt vaikka, että kaksi lasia viiniä (n.8€) säästän tässä kuussa 64€. Tämäkin on varmasti ihan minimimäärä, koska lisäksi ostan välillä viiniä kotiin ja kerran kuussa on aina jotkut bileet. Arvioin, että säästän tipattomuudella kuukaudessa ainakin 80€.

HALVAT HUVIT

Pihistelijä ei tapaa ystäviään ravintoloissa. Vaan kävelylenkeillä, puistoissa, metsissä ja merenrannalla. Kävelylenkkeily on tämän hetkinen suosikkini. Kävimme myös tekemässä vapaaehtoistyötä Agricolan kirkolla, kun siellä järjestettiin pakkasten aikaan hätämajoitusmahdollisuus kodittomille. (Jos kiinnostaa, katso täältä, millaisia auttamismahdollisuuksia on tulossa lähiaikoina. Suosittelen lämpimästi.)

EI YHTÄÄN UUTTA VAATETTA

Sanomattakin selvää, ettei säästelijä shoppaile! Paras tapa olla ostamatta mitään, on olla poissa kaupoilta. Lisäksi kannattaa panostaa siihen, että rakastaa jo omistamiaan asioita: silitä vaatteita, käytä teippirullaa ja tää kuulostaa niin bimbolta, mutta föönaa hiukset!

Good hair day on hyvä vastalääke sille tunteelle, että on nuutunut ja tekee mieli lääkitä itseään jollain kivalla pikku ostoksella. Muutenkin, jos käyttää aamulla 15 minuuttia pidempään itsensä sukimiseen, määrittää samalla skarpin sävelen koko päivälle. Kannattaa ottaa aikaa ja kosteuttaa iho, kuivaharjata, sipaista vähän poskipunaa ja hoitaa kynsinauhat. Silitetyt vaatteet – vanha valkoinen t-paitakin on paras asia ikinä silitettynä – ja siloiteltu tukka estävät ostohimoja hiipimästä päähän.

KUKAAN EI RIKASTU SÄÄSTÄMÄLLÄ

Kuten jo sanoin, paras tapa “rikastua” on tehdä töitä. Pihistely kasvattaa luonnetta, säästää ympäristöä ja saattaa kerryttää vähän ylimääräistä tilille, mutta paras tapa oikeasti kasvattaa pankkitiliä on työnteko. Jos et voi heti vaikuttaa päivätyösi määrään, harkitse kodin ylimääräisetn tavaroideny myymistä! Hahaa, olen käynyt läpi jo astiakaapin, kirjahyllyn ja vaatekaapin ja joka kohteesta on löytynyt jotain kirpparille liikenevää. Muista, että et tarvitse kuin 2-3 lakanat. Muista, että kaikkia maailman keittokirjoja ei tarvitse omistaa. Muista, että kellariin ei kannata säilöä tavaroita, joiden olemassaoloa ei muista: Jos et muista, että se on olemassa, voit yhtä hyvin myydä sen.

(Kävi kyllä myös sellainen nolo homma, että siivosin astiakaapista osan maljakoista, joita ei oltu käytetty pitkään aikaan ja yksi niistä oli Ennin itse tekemä ihana lasimaljakko. Ja sitten seuraavana päivänä Enni tuli kylään ja huomasi maljakon myyntilaatikossa meidän eteisessä ja oli silleen, että “mitääääääääh, sä sanoit että säilytät tän ikuisestiiiii!”. Oops. Onneksi Enni ei loukkaantunut (näkyvästi ainakaan) vaan nauroi ja otti maljakon itselleen ja antoi sen eteenpäin yksille meidän yhetisille ystäville.)

Tästä puuhasta arvioisin, että kartutan ainakin 300€ tämän kuukauden aikana.

SÄÄSTELIÄISYYS ON CHIC

Inhosin ennen säästämistä ja kaikkea pihistelyyn liittyvää. Säästeliäisyydestä tuli mieleen vaan kaikkea ankeaa; ajatuksia siitä, että elämässä ei ole mitään ihanaa ja että kaikki loppuu ja rahaa ei ole tarpeeksi ja mistään ei saa nauttia.

Asian ei tarvitse olla näin, koska elämässä ihanintahan ovat rakkaus ja ystävät, perhe ja kulttuuri. Ne ovat parhaat ja lähes ilmaiset asiat!

Lisäksi säästäminen voi olla tyylikästä. Kaikenlainen mässäily on erittäin epätyylikästä ja räikeää. Harkintakyky, pienet ruoka-annokset, se että tietää mihin rahansa laittaa on järkevää ja ihailtavaa. Lisäksi pihistelyn ei tarvitse olla jatkuvaa, mutta pieni paasto ja puhdistus tekee välillä erittäin hyvää.

Jos ja kun toivottavasti onnistun säästämään kuukaudessa yli 600€ voin tuntea voitonriemua ja sitten tuhlata ne rahat yhteen ihanaan Vietnamilaiseen hotelliin tai Célinen kesäsandaaleihin…

(Mä opettelen vielä sitä, että säästän loppuelämää varten säästötilille, mutta se on eri postauksen aihe, koska sellaiseen säästämiseen on ihan oma taktiikka.)

More to read

Musla Taika Mannila kalenteri 2017

Musla-kalenteri 2017

Kirsikka Simberg

Musla 2017 -kalenterin kuvitti Taika Mannila. Se on nakukalenteri.

Loimulohi ja rosvopaisti

Kirsikka Simberg

Cooking long and hard and then loosing your mind in the end.

Vuorilla vai ilman?

Kirsikka Simberg

Pitkä takki tarvitsee vuorikankaan, kengät välttämättä eivät.

Terkut Japanista

Mia Frilander

Havaintoja Japanista ensikertalaisen silmin.