New Musla

"Jos tää uusi Musla olis Disney-elokuva, niin millainen elokuva se olis?"

Musla tarkoittaa simpukkaa, mutta sen niminen oli myös isoäitini koruja ja nahkalaukkuja myynyt kauppa Helsingin keskustassa. Nyt Musla on kaikenlaista. Se on media ja lifestyle -sivusto ja brändi. Se on kanava, radio-ohjelma ja jonkinlainen aate.

Katsoin paljon elokuvia pienenä tyttönä isäni kanssa. Suosikkejani olivat Star Warsit, Indiana Jonesit ja kaikki mitä Disney kosketti Leijonakuninkaasta Viidakkokirjaan ja Aladdiniin. Pidin jännityksestä ja vauhdista, mutta en erityisesti prinsessatarinoista.

Olen myöhemmin tajunnut, että kaikissa rakastamissani elokuvissa pääosaa esittivät aina miehet ja joukkoon mahtui yleensä vain yksi nainen, joku ihana prinsessa-hahmo. Prinsessa Leia, Indianan tyttöystävät. Leijonakuninkaassa kaikki päätähdet, paitsi Nala ovat poikaeläimiä. Aladdinissa ainoa nainen on Jasmin. Viidakkokirjan ainoa tyttö esiintyy elokuvan viimeisessä kohtauksessa, kun tyttölapsi houkuttelee Mowglin ihmiskylään viidakosta. Disney-sankareiden ja prinsessojen äiditkin ovat yleensä kuolleita tai kadoksissa.

Populäärikulttuuri on viestinyt minulle ja kaikille tytöille jo ihan nuoresta asti, että miehet voivat vetää yhtä köyttä, pitää hauskaa porukalla, olla sankareita ja pahiksia yhdessä ja pelata tiimissä, mutta naisia mukaan mahtuu aina vain yksi. Vain yksi tyttöpuolinen leijona, vain yksi kaunis prinsessa, vain yksi tyttöpuolinen olento koko viidakkoon.

Mieleeni putkahti toissaviikolla muisto 90-luvulta. Sen hetken ihanin tyttö-bändi oli kotimainen Nylon Beat. Tytöt olivat kaikkialla, ihanat Erin ja Jonna, glitteribindit otsassa, Suosikki-lehden julisteissa ja minun CD-soittimessani. Ihailin molempia, heidän napapaitojaan ja nasaaliääniään. Olin vaaleatukkainen, joten samaistuin enemmän Jonnaan. Myöhemmin lehdissä ja mielipidepalstoilla alkoi kuhista. Kaikki sanoivat, että Erin on kahdesta tytöstä se kauniimpi. Jonnalta kysyttiin muistaakseni Suosikin haastattelussakin, että miltä se tuntuu, kun kaikki sanoo, että Erin on nätimpi.

Koska tietenkin kahdesta tytöstä vain toinen voi olla nätti. Vaan yksi voi olla prinsessa.

Ei mikään ihme, että jokainen tyttö tietää, miltä tuntuu kadehtia kanssasiskoa; jotain tyttöä tai naista, joka on itseä (ainakin näennäisesti) parempi tai taitavampi, nätimpi, nopeammin urallaan etenevä tai muuten vaan jotenkin uhkaavan etevä.

Musla haluaa näyttää keskisormea sellaisille aatteille, etteivät Jonna ja Erin voisi olla yhtä ihania.

Uudistimme nettisivumme, sillä haluamme tarjota muistiinpanomme paremmassa paketissa. Haluamme olla vähän parempia ja relevantimpia, ajatella enemmän, tehdä laajempia yhteistyöprojekteja ja uusia aluevaltauksia.

Etusivulta löydät aina uusimmat kirjoitukset ja tekijät-osiosta jokaisen kirjoittajan tekstit omana kokonaisuutenaan. Etusivun alareunasta voit katsoa uudet tekijäesittelyt ja kaikki tähänastiset podcastit, mukaanlukien uusimman Tuplakääk-jakson.

Muslan radio-ohjelma alkaa Radio Helsingin taajuudella 2.6 klo 11-13 ja minä ja Enni olemme tämän viikon keskiviikona klo 9.30 aamuohjelmassa vieraina juttelemassa siitä! (Jaiks, tune in!)

Tämä sivu on suunniteltu kaikki meidän uudet tavoitteet mielessä pitäen, I hope you like it. Sen on suunnitellut Tuukka Koivisto ja koodanneet Joonas Salovaara ja Roope Merikukka, joiden taidot ja kärsivällisyys ovat omaa luokkaansa. Meidän potretit otti taitava ja ihana Niklas Sandström.

Jos Musla olisi Disney-elokuva, meidän elokuvassa olisi musikaalikohtauksia. Olisi myös neljä sankaria, jotka olisivat kaikki tyttöjä ja niiden jengissä olis ihania miehiä, eikä tää olisi mikään tylsä prinsessatarina vaan jotain Indiana Jonesin ja Aristokattien väliltä.

More to read

Vesimeloni x 2

Katri Mutikainen

Melonista valmistettu gazpacho-keitto on yllättävä ja ihana kesäherkku.

Body positive

Kirsikka Simberg

Vaatteet voivat vaikuttaa itsetuntoomme monella tavalla.

Maryam Nassir Zadeh & Martiniano

Mia Frilander

Sarjassa asioita, jotka saavat sydämeni lyömään nopeammin: kohta sukat saa heivata talviunille ja lempikenkämerkkini saapuivat Suomeen!

The Last Word -cocktail

The Last Word

Kirsikka Simberg

Hapan, makea ja hieman kirpeä.