Nuuh nuuhk: Lampe Berger

Tämä Coco Chanelin ja Pablo Picassonkin kotia raikastanut keräilyesine puhdistaa ilmaa ja poistaa kodin epätoivottuja tuoksuja.

Pieni parfyymipulloa muistuttava lamppu on salainen aseeni. Se on kuin ilmaa puhdistava tuoksukynttilä johon turvaudun aina, kun keittiössämme valmistetaan jotain käryttävää. (En saa unta, jos meidän kotona tuoksuu ruoka. Olen huomannut, että voimakkaat tuoksut voivat valvottaa ihan siinä missä voimakkaan äänetkin. Jotenkin mielenkiintoista.)

Maurice Berger kehitti Lampe Bergerin vuonna 1898 sairaalakäyttöön. Sillä oli tarkoitus puhdistaa ilmaa ja ennaltaehkäistä virustautien leviämistä. Katalyyttiperiaatteella toimivaa Bergerin lamppua käytettiin ensin vain sairaaloissa juuri sen vuoksi, mutta 1900-luvulla lamppuihin alettiin myymään myös parfymoituja nesteitä kodin sisäilman tuoksuttamistarkoituksiin. 

Näin se toimii: Lasiseen pulloon kaadetaan tuoksuvaa tai tuoksutonta polttonestettä. Keraaminen sydän sytytetään palamaan noin kahdeksi minuutiksi, jonka jälkeen tuli sammutetaan. Sitten tämä pieni parfyymipulloa muistuttava esine imee jotenkin mystisesti itseensä 66% ilman epäpuhtauksista ja tuuttaa ulos joko huonetuoksua tai tuoksutonta ilmaa – riippuu siitä, onko lamppuun laitettu tuoksullista vai tuoksutonta polttonestettä. Käytön jälkeen pullo suljetaan tiiviillä korkilla, ettei neste haihdu pullosta.

"Käynnistyäkseen" pulloa pitää polttaa pari minuuttia. Rakastan tätä pikku rituaalia.

Luin, että Pablo Picasso ja Coco Chanel olivat Lampe Berger -faneja ja että Céline Dionilla on satoja Lampe Berger -pulloja kotonaan. (En löytänyt vahvistusta tälle asialle, mutta voin sieluni silmin nähdä Célinen kotonaan koristeellisten pullojen ympäröiminä. Paljastus: ra-kas-tan Célineä. Hän on niin upea ja vaikuttaa – hyvällä tavalla – aivan tärähtäneeltä.)

Meillä on kotona ollut vain laventelin tuoksuinen polttoneste. Seuraavaksi tahtoisin kokeilla tuoksutonta tai jotain seetripuun tai kardemumman tuoksuista. Tuoksuja on saatavilla lukuisia eri laatuja. Sekä noi The Orientals, että The Pures -tuoksut kiinnostaa mua: Cotton dream, Soap Memories, Vetiver ja Subtle Almond. Hmm, tekee mieli mennä nuuhkimaan näitä johonkin. (Stoccalle esim.)

Nykyään vanhat koristeelliset vintagepullot ovat haluttuja keärilyesineitä.

More to read

Kesämökin maalaus: kannatti ulkoistaa

Kirsikka Simberg

Tänä kesänä maalattiin kesämökki.

Verso Design

Kirsikka Simberg

Kotimaisia piensäilytysratkaisuja pyykeille, sormisuolalle, ajelehtiville sanomalehdille ja aamutakeille.

Parhaat meikkivoiteet

Mia Frilander

Kirsikka kysyi, minä vastasin.

Miksi KonMarittaminen ei kannata

Mia Frilander

Onko karsiminen lähtenyt lapasesta?