Wanted: Hotel­li­huo­nei­den hyvä sleep-mojo

Miksi hotellihuoneissa saa niin hyvin unta? Viisi tapaa siirtää hotelli makkariin.

Harrastan makuuhuoneen mukavuuden optimointia ja tutkimukseni mukaan parhaat makuuhuoneet löytyvät kesämökkien ja mummoloiden lisäksi hotelleista.

Hotellin tehtävä on olla home away from home. Moni viettää suurimman osan hotellissaoloajastaan sängyssä. Itseasiassa moni hotellihuone on lopulta vain kaunis makuuhuone ja vessa.

Hotellihuoneiden makuuhuoneissa eritysitä:
1. Sänky: Kiinteä, ei liian upottava, mutta ei kovakaan.
2. Peitot ja tyynyt: Fluffy, fresh ja mielellään untuvaa.
3. Pimennysverhot: Hotellihuoneet saa aina pilkkopimeiksi.
4. Dempatut äänet: Kokolattiamatot ja pitkät verhot pehmentävät ääniä ja varmistavat ettei huoneessa ole kolea ja kaikuvat tunnelma.
5. Lakanat: Aina makeloidut ja vastapestyt!

Olen pyrkinyt kopioimaan hotellien makuuhuone-mojon ja luomaan sen omaan makuuhuoneeseeni. 

Huomionarvoista on, ettei kokonaisvaltainen hotelliuni ole saavutettavissa ilman, että kiinnittää ainakin jonkinlaista huomiota kaikkiin yllämainittuihin kohtiin. Parhaatkaan hotellilakanat eivät tunnu rapeilta ja viileiltä, jos niitä ei pese säännöllisesti ja kuivaa ilmavasti. Mankelointi on ultimate luksusta, mutta mankelointiakin tärkeämpää on petivaatteiden laatu, sillä hyväkin lakana litistyy ja kerää kosteutta huonossa peitossa, eikä ilman hyvää patjaa huolella pimennetystä huoneesta ole mitään iloa.

Erikoispeitto

Käytin kesällä vähän aikaa muhkean talviuntuvapeitteemme tilalla kahta kesäpeittoa. Ne on valmistetu jostain ihmeellisestä vanumateriaalista ja litistivät lakanat iholle ja tuntuivat kokoajan loppuvan kesken jostain suunnasta. (Nukun yleensä uniburritotyyppisessä set-upissa, tarvitsen paljon peittoa.)

Kesällä oli kuitenkin niin lämmin, että puolisoni koki muhkean talvipeitteen liian kumaksi.

Ratkaisu: Unikulma valmistaa peittoja erilaisista materiaaliesta erityisesti sillä kärjellä, että ne eivät hiosta ja kerää kosteutta. Ihminen hikoilee öisin yllättävän paljon ja petivaatteisiin keräytyvä unihiki on todellinen ja – vähän ällö – ongelma. Siitä lisää kohta.

Mallistossa on paljon vaihtoehtoja, suosittelen kokeilemaan paikanpäällä. Itse päädyin Feather SteadyBody -peittoon. SteadyBody peiton täyte on untuvaa, mutta sen sisäpinnalla on lämpöä tasaavaa teknistä  Climarelle-kangasta. En tiedä mitä Climarelle on, mutta se toimii. Kangas hengittää tavallista puuvillakangasta tehokkaammin. Vertaa esim. puuvilla t-paidassa jumpatunnilla hikoilua siihen, että hikoilee jossain hengittävässä sporttikankaasta tehdyssä vaatteessa. Puuvilla imee kosteuttaa, tekniset kankaat—tekee sille jotain, että se haihtuu? En tajua miten se toimii, mutta peitto on todellakin hengittävä, rapiseva ja fluffy, mutta ei hikoiluta.

Trendikäs detox-uni

Unettomuutta tutkiessani olen oppinut unesta paljon. Se on ihmiselle ensisijaisen tärkeää. Sen sijaan, että jatkuvasti treenaamme ja syömme lisäravinteita, meidän kannattaisi todellakin panostaa unemme laatuun. Tai tehdä molempia? Mun vaan tekee aina mieli loikoilla ja on ihanaa, että voin vihdoin ajatella sen olevan terveysteko.

Solumme uusiutuvat kun nukumme, ja se paljon puhuttu, ah niin trendikäs detoxing, tapahtuu tehokkaimmin nukkuessamme. Valitettavasti vihermehujen ostaminen tuntuu kuitenkin houkuttelevammalta, kun ajoissa sänkyyn meneminen, mutta todellisuudessa hyvä uni pitää meidät fiksuina, terveinä ja nuoremman näköisinä paljon tehokkaammin kun vihanneksista tiristetty neste. (Älkää ymmärtäkö väärin, rakastan sellerimehua ihan yhtä paljon kun kaikki muutkin 31-vuotiaat helsinkiläiset!) 

Fresh is cool

Unitutkimustani tehdessäni törmäsin myös tähän”Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset ovat laiskoja pesemään tyynyjään tai ostamaan vanhojen tilalle uusia. Joka neljäs suomalainen kertoo Unikulman hiljattain teettämässä tutkimuksessa, ettei ole pessyt tyynyään koskaan. Laiskimpia tyynyjensä huoltajia ovat nuoret.

Vanha ja likainen tyyny voi kuitenkin olla homepesä, joka aiheuttaa muun muassa silmä- ja korvatulehduksia sekä iho-ongelmia. Unikulman mukaan pesemättömään tyynyyn kertyy vuoden aikana kilon verran rasvaa, likaa, hikeä ja jopa hometta.

Unikulman ergonomiasuunnittelija Vesa Tuominen arvelee, etteivät kaikki tiedä tyynyjenkin vaativan pesua.

Likainen tyyny aiheuttaa erilaisia terveyshaittoja, kuten silmä- ja korvetulehduksia sekä iho-ongelmia. Tyynyn kunto kannattaa tarkistaa varsinkin silloin, jos kärsii epäpuhtaasta ihosta ja tukkoisesta nenästä aamuisin. Pesemättömästä ja vanhasta tyynystä löytyy samoja homekantoja kuin kosteusvaurioisesta kylpyhuoneesta.

– Tämä on valtava terveysriski. Iho vanhenee, kuivuu ja tulee finnejä. Homeinen tyyny voi aiheuttaa silmien rähmimistä sekä tulehduksia korviin, silmiin ja poskionteloihin, kertoo Vesa Tuominen.”

Ei koskaan?! Ööö, hyi.

Makuuhuoneen zen-tunnelma on monen asian summa, mutta pitkälle pääsee jo, kunhan huoltaa petivaatteitaan ja pitää makuuhuoneen puhtaana. Tuuletamalla, pyyhkimällä pölyt ja pesemällä petivaatteita voi nostaa makuuhuoneen viihtyvyyttä 100%.

Meidän talous käyttää Freskan siivouspalveluita (34€/h) jonka kautta meillä käy siivooja kerran kolmessa viikossa.

Hyviä uutisia: Helsingin Sanomat uutisoi, että kodinhoitopalveluiden käyttö lisää tutkitusti onnellisuutta. Kannattaa harkita. Siivooja is best.

Pääasia

Itseasiassa niska-asia. Ostimme kesällä myös uudet tyynyt. Sellaset pään/niskan muotoon muotoutuvat. Niiden kanssa tuntuu kun nukkuisi jossain äänieristetyssä massassa, se on erittäin jännnittävää. Tyyny on suunniteltu niin, että niskan asento on nukkuessa optimaalisessa asennossa. Olen huomannut sen rauhoittavan uneni laatua, sillä en nukkumaan mennessä möyhi tyynyä levottomana ja koita jatkuvasti adjusteerata asentoani. Usein herään aamulla samasta asennosta, kuin mihin nukahdin, mikä on täysin ennen kuulumatonta. (Ne estävät myös aika tehokkaasti puolisoani kuorsaamista.)

Tiedän mitä ajattelette: niiden muoto ei sovi hotellityyliseen sängyn petaukseen! Olette aivan oikeassa, ei sovikkaan. Ajattelin tismallen samaa asiaa, mutta hotellisängyissä on aina monta tyynyä, joten petaan nämä aina alimmaisiksi ja peitän ne perinteisen muotoisilla untuvatyynyillä.

Voilà.

More to read

Musla-lookbook syksy 2018

Musla

Esittelyssä Kirsikan, Mian ja Ennin tämän hetken lempilookit ja tyylioivallukset.

Second hand -vaatekaapilla

Kirsikka Simberg

Nyt kiinnostaa: romanttiset jutut.

Musla uimapuku

Uimapuku

Kirsikka Simberg

Testasin Katrin aikaisemmin kokeileman Spot-a-shop -palvelun uikkaria metsästäessäni.

Ikkunapaikalla

Vieraskynä

Maailma muuttuu, minä en?