Musla paistetut muikut resepti

Pais­te­tut muikut

Eettinen, rapeaksi voissa paistettu muikku on yhtä aikaa hienostunut ravintola klassikko ja Suomen toreilla myytävä kotimainen street food -herkku.

Musla paistetut muikut resepti Päättömiä muikkuja ei tarvitse erikseen perata.

Etelä-Ranskassa söin usein friteerattuja mereneläviä ja kotiin palatessani mietin, hmm, paistetut muikut: Suomi versio Ranskassa nauttimastani herkusta!

Muikkuja ei tarvitse friteerata, eli oikeasti keittää rasvassa, jotta niistä saa ihania ja rapsakoita, leivitys ja kevyt öljyssä paistaminen riittää.

Monissa resepteissä suositellaan ruisjauhoja, mutta käytimme leivitykseen tavallisia vehnäjauhoja, koska niitä oli kaapissa (teemme usein lettuja ja siksi kaapissa on aina jauhoja). Voit varmaan käyttää mitä vaan jauhoja, paitsi et mitään humpuukikookosjauhoja.

Neljä hyvää syytä kokeilla tätä ohjetta: muikut ovat todella edullisia, kala on terveellistä ja muikku on ympäristöystävällinen kala, joka saa WWF:n Kalaoppaalta vihreän “suosi”-merkin. Lisäksi paistettu muikku on niin hyvää, ehdoton kesälemppari!

Suosikki ravintolamuikut tarjoilee Elite, mutta itse tehty versio oli hämmästyttävän helppo ja veti helposti vertoja Eliten annokselle. Muikut muuten syödään ruotoineen ja monelle ei-muikun-ystävälle juuri ruotojen syöminen tuntuu ahdistavalta. Mutta, fear not! Ei niitä maista edes. Muikun ruodot ovat ihan olemattomat, jo pelkästään rapeaksi paistettu kuori on ruotoja rapeampi. Jos olet koskaan syönyt silakkapihvejä, niissä on mielestäni ruotojen suutuntuma selkeämmin havaittavissa, kuin muikuissa. 

Koska Ranskassa lempi fritto -annoksessani oli mukana friteerattua porkkanaa, joka toi rapean suolaiseen annokseen hitusen makeutta (täydellinen combo!), päätin tehdä perunamuusin sijasta juuresmuusia. Höyrytimme porkkanoita ja lanttua bambuhöyryttimessä keittämisen sijaan, sillä höyrytetty juures säilyttää joskus mielestäni makunsa paremmin kuin keitetty.

Suosittelen bambukorin hankkimista kotiin! Se on kaunis ja höyryttäminen on hauskaa ja mahdollistaa uuden tavan valmistaa kasviksia. (Me ollaan tehty myös höyrytettyjä nyyttejä ja dumplings.) Ostin omani muistaakseni Hakaniemen itämaisesta ruokakaupasta.

OHJE

Muikut voi ostaa valmiiksi perattuina ja ilman päitä, tai kokonaisina, jolloin ne täytyy itse perata. Se on helppoa: leikkaa pää irti ja irrota kalasta sisälmykset käsin. Huuhtaise juoksevan veden alla.

500g muikkuja
1 dl jauhoja

1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Sekoita jauhot ja mausteet. Kääntele kaikki kalat jauhoissa ja aseta lautaselle odottamaan. Paista sitten kalat voissa.

MUUSI

n. 5 isoa porkkanaa
puolikas lanttu

puolikas desilitra kauramaitoa
voita

Pese juurekset huolellisesti ja kuori lanttu. Leikkaa vihannekset lohkoiksi. Aseta bambukoreihin vierekkäin, mutta ei päällekkäin, jotta kaikki vihannekset altistuvat kunnolla höyrylle. Höyrytä kunnes lohkot ovat pehmenneet ja laita sitten blenderiin tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää voinokare, kauramaito ja mausta tarvittaessa suolalla.

Musla paistetut muikut resepti Kaikki parhaat ruuat on yhtäaikaa kirpeitä, suolaisia, rapeita ja pehmeitä.

More to read

Vaatepaastopäivitys

Kirsikka Simberg

Tilannekatsaus: 5 kuukautta vaatepaastoa takana.

Musla Kirsikka Simberg musta Vuokko-haalari

Vaatepaasto is boring

Kirsikka Simberg

Vaatepaastopäivitys: hiton tylsää, kyllästyttää kaikki.

Riisinuudelisalaatti

Kirsikka Simberg

Riisinuudelit ovat suosikkinuudeleitani. Niitä esiintyy tämän pienen lounassalaatin lisäksi muunmuassa ravintola Rullan kesärullissa, joita syön melkein kerran viikossa lounaaksi.

Manifesti: Älä koskaan näe vaivaa shoppailun eteen

Mia Frilander

Kaikki limited edition -mallistot ottavat päähän. Tavaroiden ympärille luodaan ostoshysteriaa sen kautta, että niitä on vain rajoitettu määrä.