Musla paistetut muikut resepti

Pais­te­tut muikut

Eettinen, rapeaksi voissa paistettu muikku on yhtä aikaa hienostunut ravintola klassikko ja Suomen toreilla myytävä kotimainen street food -herkku.

Musla paistetut muikut resepti Päättömiä muikkuja ei tarvitse erikseen perata.

Etelä-Ranskassa söin usein friteerattuja mereneläviä ja kotiin palatessani mietin, hmm, paisteut muikut: Suomi versio Ranskassa nauttimastani herkusta!

Muikkuja ei tarvitse friteerata, eli oikeasti keittää rasvassa, jotta niistä saa ihania ja rapsakoita, leivitys ja kevyt öljyssä paistaminen riittää.

Monissa resepteissä suositellaan ruisjauhoja, mutta käytimme leivitykseen tavallisia vehnäjauhoja, koska niitä oli kaapissa (teemme usein lettuja ja siksi kaapissa on aina jauhoja). Voit varmaan käyttää mitä vaan jauhoja, paitsi et mitään humpuukikookosjauhoja.

Neljä hyvää syytä kokeilla tätä ohjetta: muikut ovat todella edullisia, kala on terveellistä ja muikku on ympäristöystävällinen kala, joka saa WWF:n Kalaoppaalta vihreän “suosi”-merkin. Lisäksi paistettu muikku on niin hyvää, ehdoton kesälemppari!

Suosikki ravintolamuikut tarjoilee Elite, mutta itse tehty versio oli hämmästyttävän helppo ja veti helposti vertoja Eliten annokselle. Muikut muuten syödään ruotoineen ja monelle ei-muikun-ystävälle juuri ruotojen syöminen tuntuu ahdistavalta. Mutta, fear not! Ei niitä maista edes. Muikun ruodot ovat ihan olemattomat, jo pelkästään rapeaksi paistettu kuori on ruotoja rapeampi. Jos olet koskaan syönyt silakkapihvejä, niissä on mielestäni ruotojen suutuntuma selkeämmin havaittavissa, kuin muikuissa. 

Koska Ranskassa lempi fritto -annoksessani oli mukana friteerattua porkkanaa, joka toi rapean suolaiseen annokseen hitusen makeutta (täydellinen combo!), päätin tehdä perunamuusin sijasta juuresmuusia. Höyrytimme porkkanoita ja lanttua bambuhöyryttimessä keittämisen sijaan, sillä höyrytetty juures säilyttää joskus mielestäni makunsa paremmin kuin keitetty.

Suosittelen bambukorin hankkimista kotiin! Se on kaunis ja höyryttäminen on hauskaa ja mahdollistaa uuden tavan valmistaa kasviksia. (Me ollaan tehty myös höyrytettyjä nyyttejä ja dumplings.) Ostin omani muistaakseni Hakaniemen itämaisesta ruokakaupasta.

OHJE

Muikut voi ostaa valmiiksi perattuina ja ilman päitä, tai kokonaisina, jolloin ne täytyy itse perata. Se on helppoa: leikkaa pää irti ja irrota kalasta sisälmykset käsin. Huuhtaise juoksevan veden alla.

500g muikkuja
1 dl jauhoja

1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Sekoita jauhot ja mausteet. Kääntele kaikki kalat jauhoissa ja aseta lautaselle odottamaan. Paista sitten kalat voissa.

MUUSI

n. 5 isoa porkkanaa
puolikas lanttu

puolikas desilitra kauramaitoa
voita

Pese juurekset huolellisesti ja kuori lanttu. Leikkaa vihannekset lohkoiksi. Aseta bambukoreihin vierekkäin, mutta ei päällekkäin, jotta kaikki vihannekset altistuvat kunnolla höyrylle. Höyrytä kunnes lohkot ovat pehmenneet ja laita sitten blenderiin tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää voinokare, kauramaito ja mausta tarvittaessa suolalla.

Musla paistetut muikut resepti Kaikki parhaat ruuat on yhtäaikaa kirpeitä, suolaisia, rapeita ja pehmeitä.

More to read

Musla Marimekko astiat

Sesongit kotona

Kirsikka Simberg

Marimekko makuuhuoneessa.

Tyylimuusa: Charlotte Rampling

Mia Frilander

Tämän viikonlopun tyylimuusana toimii Charlotte Rampling.

Suosituksia lempivaatteiden löytämiseen

Musla

Rakastan muotia ja vaatteita, mutta oma vaatekaappini ei ollut toimiva. Se oli täynnä “kaikkee ihanaa” muttei koskaan mitään yhteen sopivaa ja usein ei edes mitään minulle sopivaa.

Weranna’s

Kirsikka Simberg

Uusi kaupparakkaus Helsingissä. Eettisiä sisustustavaroita maailmalta.