Musla paistetut muikut resepti

Pais­te­tut muikut

Eettinen, rapeaksi voissa paistettu muikku on yhtä aikaa hienostunut ravintola klassikko ja Suomen toreilla myytävä kotimainen street food -herkku.

Musla paistetut muikut resepti Päättömiä muikkuja ei tarvitse erikseen perata.

Etelä-Ranskassa söin usein friteerattuja mereneläviä ja kotiin palatessani mietin, hmm, paistetut muikut: Suomi versio Ranskassa nauttimastani herkusta!

Muikkuja ei tarvitse friteerata, eli oikeasti keittää rasvassa, jotta niistä saa ihania ja rapsakoita, leivitys ja kevyt öljyssä paistaminen riittää.

Monissa resepteissä suositellaan ruisjauhoja, mutta käytimme leivitykseen tavallisia vehnäjauhoja, koska niitä oli kaapissa (teemme usein lettuja ja siksi kaapissa on aina jauhoja). Voit varmaan käyttää mitä vaan jauhoja, paitsi et mitään humpuukikookosjauhoja.

Neljä hyvää syytä kokeilla tätä ohjetta: muikut ovat todella edullisia, kala on terveellistä ja muikku on ympäristöystävällinen kala, joka saa WWF:n Kalaoppaalta vihreän “suosi”-merkin. Lisäksi paistettu muikku on niin hyvää, ehdoton kesälemppari!

Suosikki ravintolamuikut tarjoilee Elite, mutta itse tehty versio oli hämmästyttävän helppo ja veti helposti vertoja Eliten annokselle. Muikut muuten syödään ruotoineen ja monelle ei-muikun-ystävälle juuri ruotojen syöminen tuntuu ahdistavalta. Mutta, fear not! Ei niitä maista edes. Muikun ruodot ovat ihan olemattomat, jo pelkästään rapeaksi paistettu kuori on ruotoja rapeampi. Jos olet koskaan syönyt silakkapihvejä, niissä on mielestäni ruotojen suutuntuma selkeämmin havaittavissa, kuin muikuissa. 

Koska Ranskassa lempi fritto -annoksessani oli mukana friteerattua porkkanaa, joka toi rapean suolaiseen annokseen hitusen makeutta (täydellinen combo!), päätin tehdä perunamuusin sijasta juuresmuusia. Höyrytimme porkkanoita ja lanttua bambuhöyryttimessä keittämisen sijaan, sillä höyrytetty juures säilyttää joskus mielestäni makunsa paremmin kuin keitetty.

Suosittelen bambukorin hankkimista kotiin! Se on kaunis ja höyryttäminen on hauskaa ja mahdollistaa uuden tavan valmistaa kasviksia. (Me ollaan tehty myös höyrytettyjä nyyttejä ja dumplings.) Ostin omani muistaakseni Hakaniemen itämaisesta ruokakaupasta.

OHJE

Muikut voi ostaa valmiiksi perattuina ja ilman päitä, tai kokonaisina, jolloin ne täytyy itse perata. Se on helppoa: leikkaa pää irti ja irrota kalasta sisälmykset käsin. Huuhtaise juoksevan veden alla.

500g muikkuja
1 dl jauhoja

1 tl suolaa
ripaus valkopippuria

Sekoita jauhot ja mausteet. Kääntele kaikki kalat jauhoissa ja aseta lautaselle odottamaan. Paista sitten kalat voissa.

MUUSI

n. 5 isoa porkkanaa
puolikas lanttu

puolikas desilitra kauramaitoa
voita

Pese juurekset huolellisesti ja kuori lanttu. Leikkaa vihannekset lohkoiksi. Aseta bambukoreihin vierekkäin, mutta ei päällekkäin, jotta kaikki vihannekset altistuvat kunnolla höyrylle. Höyrytä kunnes lohkot ovat pehmenneet ja laita sitten blenderiin tai soseuta sauvasekoittimella. Lisää voinokare, kauramaito ja mausta tarvittaessa suolalla.

Musla paistetut muikut resepti Kaikki parhaat ruuat on yhtäaikaa kirpeitä, suolaisia, rapeita ja pehmeitä.

More to read

Yksinkertaista kevätmuotia

Mia Frilander

Suomen kevät, eli asukriisien luvattu aika.

Asioita joista tulee hyvä mieli

Kirsikka Simberg

Korona-arkeni ilonaiheita

Q&A: Vimma-merkin perustaja Marjut Rahkola

Kirsikka Simberg

Vimma-vaatemerkin perustanut Marjut Rahkola oli ammatiltaan kätilö, joka omien lastensa syntymän myötä löysi uralleen uuden suunnan.

Musla-kalenteri 2018

Kirsikka Simberg

Ilmaiseksi ladattava seinäkalenteri vuodelle 2018.