Parem­mat kotityöt

Kolme marttavinkkiä kodinhoitohommiin.

Aikuisena olen oppinut, että se siivoaminen mitä lapsuudenkodissani sai kotiaskareina tehdä, oli vain murto-osa siitä kodinhoidosta mitä aikuisena pääsee / joutuu tekemään. Tavaroiden järjestelyn lisäksi pitää pestä kylpyhuoneen kaakeleita ja jääkaappia, muistaa imuroida vaatekaappien päälitasot, uuni ja sohvanpääliset.

Mä tavallaan rakastan siivoamista. En ole siitä mitenkään neuroottinen, mutta puhtaassa kodissa on tosi hyvä olla ja saan jotain mystistä nautintoa siitä, kun keksin jonkun uuden tavan pitää huolta mun tavaroista / kodista.

Musta esim. tuntuu, että jos meillä kotona on sotkuista, energia ei kulje. Tunnen sen ihan oikeesti jossain, että jokin näkymätön energia ei liiku, on vaikea keskittyä, tuntuu raskaalta ja sotku häiritsee ajatuksia. Kaikki energiahommat voi kuulostaa hippihöpinältä, mutta tuntuu kyllä todelliselta. (Miks mä aina itseironisesti alleviivaan kaikkea ”hippihöpinää”, kun kuitenkin uskon siihen? Siis ihan kaikkeen siihen: sieluun ja energiaan ja kaikkeen sellaseen mystiseen. Niin huono tapa.) Siisteys parantaa (ainakin mun mielestä) elämänlaatua. Ja on siisteys mielestäni kivemman näköistäkin, viihtyisämpää. Mitä järkeä ostaa kotiin kauniita huonekaluja, jos vuoraa ne ryttyisillä vaatekasoilla.

Tässä kolme kodinhoitoasiaa, jotka auttaa kohti kivempaa kodinhoitoa ja hyvin liikkuvaa energiaa.

Imurointi on inhokki kotiaskareeni ja se jos puoliso imuroi yllätykseksi koko kodin, on paras asia, mitä tiedän.
Dysonin erilaiset suuttimet

HYVÄ IMURI

Dysonin imuri – vihdoin! Kaikkien siivousmarttojen unelma. (Vai vaan mun? Mä unelmoin myös PESUTORNISTA. Olispa kuivausrumpu, lääh lääh. Vihaan pyykkitelinettä.)

Dysonissa on laaja valikoima erityissuuttimia, joita ensin epäilin turhakkeiksi, mutta joille on yllättäen ollut tosi paljon käyttöä.

Erityisesti rakastan pyörivää harjapäitä, joilla mun jatkuvasti joka paikkaan putoilevat hiukset saa imuroitua matoista. Mun hiukset ei nimittäin oikein irtoa matoista tamppaamalla. Ne pitää joko nyppiä yksi kerrallaan (hulluutta!) tai jyystää mattoa imurilla 20 minuuttia. (Myös hulluutta.) Mä epäilen, että noista pyörivistä harjaksista voisi olla iloa myös lemmikkitalouksille.

Imuroin meidän sohvan parin kuukauden välein. (Ehkä kolme tai neljä kertaa vuodessa.) Uudessa imurissa on kapea suutinosa, jolla saan kaikki kulmat puhtaiksi. Meidän vanhassa imurissa oli vaan se peruspää, joka oli aika kömpelö, eikä inspiroinut tällaisiin extrasuorituksiin yhtään.

On vähän karmaisevaa, miten paljon likaa sohvat kerää.

Dysonissa ei ole pussia, vaan pöly kerääntyy imurin säiliöön, mistä se tyhjennetään suoraan roskikseen. Se on ihanaa, koska ei tarvitse muistaa, että mikä hiton pussimalli siihen omaan imuriin sopii. Mä oon mm. teipannut vääriä pusseja meidän vanhaan Electroluxiin.

Dyson on arvokas sijoitus, mutta Vitamixin kanssa meidän kodin käytetyin laite, vaikka mä oikeesti inhoan kaikista kotitöistä just eniten imurointia.

EKOLOGISET PUHDISTUSAINEET

Jotkut ympäristön kannalta paremmat päätökset on tehty meille niin helpoiksi, ettei tarvitse tehdä isoja hankalalta tuntuvia ratkaisuja. Puhtaamman pesuaineen ostaminen on yksi niistä. Onkohan mitään hyvää syytä ostaa ei-ekopesuaineita?

Ekomerkkejä saa nykyään ihan tavallisista kaupoista, ne tuoksuu yhtä raikkailta, kuin muutkin aineet ja putsaavat yhtä hyvin. Vaikka et ymmärtäisi miten eko-aineet eroavat ei-ekoista, on mielestäni ihan ”safe bet” silti laittaa rahansa johonkin, joka lupaa olevansa vähän parempi vaihtoehto meidän ympäristölle. (Vihreät arvot pakkauksissa, sisällössä ja tuotantotavoissa!)

Meillä käytetään Ecoveria, Attitudea ja Methodia. Ecover on näistä varmaankin edullisin ja meillä on käytössä myös merkin tiskitabletit ja pyykinpesuaineet. Methodia ja Ecoveria myydään ainakin melkein kaikissa vähän isommissa K-kauppoissa, Stoccalla ja Ruohonjuurissa.

Netissä on myös paljon DIY-puhdistusaine reseptejä, mutta niihin en vielä ole lähtenyt. Mä vähän rakastan pesuaineita, enkä halua luopua niistä, vaikka ruokasoodalla vois kuulemma putsata mitä vaan. Mitä ruokasooda edes on? Miks sillä voi valkaista hampaat, korvata deodorantin ja pestä pyykkiä – ja sit sitä voi myös syödä? Niin mystistä.

ULKOISTAMINEN

Meillä käy siivooja parin viikon välein. Olen tilannut siivoojan myös työhuoneelle, sillä työarki on kiireistä, ja stylistin työhuone on täynnä sisään ja ulos kulkevaa tavaraa, jonka mukana tulee ja menee satamiljoonaa pölyhiukkasta. Luotettavan siivoojan löytäminen on tärkeää. Luotettavuuden tärkeys korostuu erityisesti itselle henkilökohtaisissa tiloissa: kotona ja työpaikalla.

Me tilattiin nyt siivooja myös anopilleni. Hän viettää ison osan ajastaan pyörätuolissa ja vaikka hän asuu yksin, on siivoaminen tosi hankalaa, moni askare jopa mahdoton. Meille on ollu iso asia, että ollaan löydetty luotettava siivooja, joka auttaa meitä kodinhoidossa. Parasta siinä on ollut, että kun vierailemme anopilla joka viikko, voimme välillä vain syödä yhdessä, jutella ja viettää aikaa, kun ennen iso osa yhteisestä ajasta meni kotitöiden hoitamiseen. Se on paljon arvokkaampaa, kuin voisi ajatella.

Freskan siivooja käy hänen luonaan kerran kuukaudessa ja viettää asunnossa kaksi tuntia. Hän pesee lattiat, imuroi, vaihtaa lakanat, tiskaa, pesee ikkunat ja auttaa pyykeissä. Palvelu maksaa meille ennen kotitalousvähennystä vähän vajaat 80€ kk.

Tällainen lahjakori olisi musta mahtava mikä vaan -lahja: tuparit, joulu tai synttärit. Ilahduttaisi koska vaan ja menis 100% käyttöön.

More to read

Oonan kotona

Vieraskynä

Muslan työharjoittelija Oona kertoo: Boheemi sisustus syntyy erilaisia pintoja ja värimaailmoja yhdistelemällä.

Tuplakääk: Osa 2

Musla

Kääk-juoruja tuutin täydeltä.

Parhaat pihistelyvinkit

Katri Mutikainen

7 parasta pihistelyvinkkiä, jotka olen oppinut ystävältäni, joka saa kiksejä kaikista maailman bonuksista.

Matkavinkkejä: Tallinna

Katri Mutikainen

Tallinnassa asumiseni aikana kootut vinkit ravintoloihin, kauppoihin ja taidenäyttelyihin.