Parhaat palat: kesä 2021

Kaupallinen yhteistyö Fiskars

Syksy merkkaa tänä vuonna erään pidemmän aikakauden päätöstä.

Parasta koko kesässä on ollut puutarhajutut ja lapset. Esikoiseni osaa itse kävellä vattupensaalle ja punaviinimarjapensaalle ja syödä marjoja suoraan puskasta. Se on minusta ihanaa. Syödessään hän huutaa ”nämä auttavat!”, eikä kukaan tiedä mihin.

En syö enää marjoja itse pensaasta enkä metsästä, vaan annan kaikki löytämäni hänelle. Aika usein ajattelen, että juu tämmöistä on äitiys. En siis mitenkään uhriutuvasti, on vaan ihanaa antaa ne sille.

Kottikärryt ovat täydelliset mökki-vaunut lapsille. Toistaiseksi nuorempi ei tajua antaa esikoisen istua rauhassa, vaan kiskoo häntä hihasta, lahkeesta ja mistä vaan saa kiinni. Odotan sitä, että ensi kesänä he voivat jakaa kärrykyydin, siihen asti on mentävä molemman omissaan.

 

Friteeratut kesäkurpitsan kukat pitää mielestäni suolata hyvin, koska suolainen ja rapea = I love!
Pikkelöityjä retiisejä, kelta- ja raitajuurtja ja valkosipulin kukintoja. Lisäsin riisiviinietikkaa for Japanese flavour.

Kesäkurpitsan kukat ovat joko mies- tai naispuolisia. Miespuolisiin kukkiin ei kasva kurpitsaa ja niitä voi kerätä syötäväksi ilman, että sato kärsii, kunhan kukat ehtivät hoitaa pölytyksen. (Sen naispuolisen kukan tunnistaa jo aikaisessa vaiheessa, kun siihen kehittyy pikkuinen baby-kurkun näköinen kurpitsan alku.)

Kukintoja voi syödä raakana ja dipata vaikka sinappivinegretteen, niitä voi lisätä pastakastikkeisiin tai salattiin tai pizzan päälle, tai ne voi leivittää ja paistaa öljyssä rapeiksi. Jos kukat friteeraa, ne voi halutessaan täyttää mozzarellalla tai ricottajuustolla.

Oma suosikkini on kevyt pankojauholeivitys, rohkeasti suolaa ja friteeraus.

Keräsin nuoria sellerin varsia, koska niiden maku on niin ihana.
Tein mintusta ja mesiangervoista jääteetä. Säästän kesän ajalta kirkkaat viinipullot syksyn mehuja varten. Niihin saa ruokakaupoista silikonisia korkkeja.
Isojen kukkien ja sadon tuottaminen vaatii kasvilta paljon energiaa, eli valoa, vettä ja ravinteita, siksi niitä pitää kastella ja lannoittaa.

Morrikselle vaikea konsepti on ollut odottaa asioiden kypsymistä. Luin raskaana ollessani ”Miten kasvattaa bebe” -kirjan ja siinä puhuttiin siitä, että Ranskassa leivotaan lasten kanssa sunnuntaisin. Leipomukset tehdään aamulla, mutta niitä saa syödä vasta iltapäivällä ja tällainen pidättäytyminen opettaa lapselle kärsivällisyyttä. Toivon, että raakojen vattujen kerääminen opettaisi samanlaista mielen lujuutta.

Valkoinen Pioni on nimeltään White Wings.

Oksasakset eivät ole vain mukavat käyttää, vaan esimerkiksi pioneja leikatessa ne ovat välttämättömät. Kasvin varsi on kova, ja jos sitä rupeaa käsin taittelemaan, saattaa vaurioittaa kasvia. Lisäksi taitettu kasvin varsi on ruma ja se altistaa kasvin epämääräisille sairauksille, koska leikkuupinta ei ole siisti. Kannattaa aina käyttää saksia, jos leikkaa mitä tahansa puutarhassa!

Fiskarsin sakset toimivat meillä keittiössä ja puutarhassa yleistyökaluina. Norden-sarjan veitsessä on kaunis koivusta tehty kahva. Veitsi on tehty Suomessa.
Kuuman kesän lempparisalaatissa on usein marjoja, yrttejä ja hedelmiä ja jotain suolaista.

Hot garden summer tips:

Hot garden summer -puutarhurin tärkein asuste on hattu! Mitä isompi lieri, sen parempi. Minulla on monta ja oikeastaan puutarha on ainoa paikka, jossa hatun käyttäminen on todella luontevaa. Myös Tuukka on tosi HOT isossa lierihatussa!

Koko kesän on ollut niin kuumaa, että puutarhan kasveja on ollut pakko kastella. Yleensä keräämme sadevettä isoihin sammioihin rännien alta ja käytämme sitä kasteluun. Sadevesi on erityisesti hyvää puutarhan kastelua varten, koska se on lämmintä ja sisältää runsaasti happea. Nyt sadevettä ei ole kuitenkaan ollut.

Nurmikon annamme kärventyä, ei voi mitään! Veden lorottaminen nurmikolle, tuntuu liian isolta luonnonvarojen ja rahan tuhlaukselta. Viime syksynä istutettuja puun taimia ja keittiöpuutarhan kasveja on kuitenkin pakko kastella, sillä nuoret puuntaimet kuolevat jos niitä ei kastele parina kesänä istutuksen jälkeen (ei tietty tarvitse varmaan, jos on tosi sateista) ja kasvit tarvitsevat vettä tehdäkseen satoa. Jos emme ole mökillä kastelemassa, laitamme puille kastelupussit.

Jos kesät ovat tästä lähtien aina näin kuvia, kannattaa alkaa varautumaan ja istuttaa puita ja pensaita varjostamaan. Niitä ei myöhemmin yleensä tarvitse kastella, sillä niiden juuren ulottuvat syvälle ja ne varjostavat tonttia ja tarjoavat varjoa. Lisäksi osan nurmikkoalueista voi korvata pienillä heinikkoplänteillä. Heinikko tarjoaa suojaa eläimille ja pörriäisille ja pitää maan kosteana paremmin kuin nurmikko.

Jokaisen rännin alle kannattaa asentaa joku iso veden keruuastia. Niitä on vaikea löytää kauniita, se on vähän harmillista.

Kasvit kannattaa kastella iltaisin, sillä silloin porottava aurinko ei haihduta kallisarvoista vettä, vaan vesi saa rauhassa yön aikana imeytyä maaperään. Vesi voi myös kasvien lehdillä polttaa kasveja, jos kirkkaat auringonsäteet heijastuvat vedestä kasvin osiin. Luin jostain, että tämä suurennuslasi-ilmiö voi oikeasti olla haitallinen varsinkin pienille taimille.

Meillä on XL-kokoinen kastelukela. All-in-one -paketissa on automaattinen kelaustoiminto, kaikki tarvittavat osat liittimistä suuttimeen ja osien säilytyslokero

Fiskarsin kastelukela on ollut sijoituksen arvoinen. Me olemme hankkineet omamme jo ennen tämän yhteistyön alkua, sillä meillä on pyrkimys siihen, että kaikki mikä muistuttaa viritelmää on puutarhassa kielletty, koska muuten epämääräisiä viritelmiä löytyisi helposti ihan kaikkialta. Kastelukela pitää kasteluletkun siististi nipussa ja sisältää ostettaessa kaiken kasteluun tarvittavan liittimistä suuttimiin. Meidän piha on suuri ja letkua tarvitaan aika paljon, siksi rulallle kelattava letku on niin ihana.

Suuttimista: Erilaiset suuttimet letkuun ovat hyödyllisiä, koska me käytämme letkua kastellaksemme sekä taimia, että isompia kasveja ja lisäksi letkulla pestään välillä työkaluja ja lasten rattaat.

Mustikoita on jo metsissä, mutta osa niistä on tosi pikkuisia, koska on ollut niin kuivaa. On ollut ikävä metsämustikkaa, kun pensasmustikat ovat niin trending.
Kasvatin tänä vuonna korianteria siemenestä. Sen lehdet, kukat, juuret ja siement ovat syötäviä ja erityisesti siemenissä on mielestäni ihana maku!
Kerään keittiöön puskan yrttejä maljakkoon, mistä niitä on helppo napsia ruokaan kokatessa ja missä ne säilyvät napakoina.
Rakastan: vihreää salaattia ja hyvää vinegretteä! Salaatti ja yrtit ovat omasta puutarhasta. Salviavoilla maustetut porkkanat olivat myös tosi hyviä.

Tämä kesä on mennyt jotenkin nopeammin kuin viime kesä. Ehkä siihen vaikutti uusi vauvavuosi, vesivahinko kesämökillä ja se, että olen taas vähän vanhempi ja vanhat ihmiset ei ikinä lakkaa hokemasta sitä, miten nopeasti aika kuluu.

Nyt kesän jälkeen palaan töihin ja Tuukka jää vauvan kanssa kotiin. Tunnen ensimmäistä kertaa haikeutta asiasta. Ehkä myös jännittää, sillä olen tavallaan ollut kaksi vuotta kotona ja elänyt korona-aikaa kotona aika eristyksissä muusta maailmasta. Vauvat ja puutarhanhoito ovat tuoneet niin paljon iloa ja merkitystä elämään ja nyt tulee syksy, puutarha jää kohta tauolle ja joku muu hoitaa vauvoja.

Se tuntuu haikealta. Tulisipa pitkä ja leudon lempeä syksy.

More to read

Kun viskoosivaate kutistui

Enni Koistinen

Älkää vaipuko epätoivoon ja heittäkö vaatetta menemään – there’s hope!

Pesulassa

Kirsikka Simberg

Stay classy: Pesulassa paidat saa paitsi puhtaiksi, myös uutuuden sileiksi.

Musla Bloody Mary palm Springs minibaari

Minibaari

Kirsikka Simberg

Elin pitkään siinä (harha)uskossa, ettei hotellin minibaarista kannata syödä tai juoda mitään.

Drinkki ja snäkki

Mia Frilander

Almendras fritas, ¡por favor!