Pesu­las­sa

Stay classy: Pesulassa paidat saa paitsi puhtaiksi, myös uutuuden sileiksi.

Jääkö muilla ihmisillä vaatteet lähes kokonaan käyttämättä, jos ne eivät roiku vaatekaapissa valmiiksi silitettyinä, kun niitä hamuaa vaatekaapista päälle laitettavaksi? Miten turhauttavaa, kun lemppari paita roikkuu henkarissa pesun jälkeen ruttuisena ja käyttämättömänä viikosta toiseen.

Hyvin silitettyinä T-paidat ovat ryhdikkäämpiä, kauluspaidat skarppeja ja silkkipaidat hienostuneita ja hyvin huolletun näköisiä. Mutta kuka superihminen ehtii silittämään aamuisin?! En minä ainakaan.

Yleensä silitän kaikki silittämättömät vaatteet yhdellä kertaa kaappiin valmiiksi roikkumaan. Tämäkin operaatio vie kuitenkin aika paljon aikaa, ja huomaan löytäväni itseni silitysraudan äärestä yhä harvemmin ja harvemmin. (Ja Netflixin edestä sitäkin useammin?)

Vinkki: Silitys kannattaa aloittaa kauluspaidoista, sillä niissä on eniten työtä ja jatkaa sitten t-paitoihin, joiden silittäminen on aika suoraviivaista.

Parempi vinkki: Yhdistä Netflix ja silitys aloittamalla silitysurakka samalla, kun katsot jotain salaista sarjapahettasi. Älä kuitenkaan tuhlaa arvokasta House Of Cards -aikaa silitykseen, politiikkajuonissa ei nimittäin pysy kärryillä, jos aikoo samalla silittää tehokkaasti. Claire Underwoodin tyyli toimii kylläkin hyvänä silitysinspiraationa. Hänen asuissaan ei koskaan ole rypyn ryppyä.

Paras vinkki: Oivalsin vähän aikaa sitten, että pesulassa vaikeasti silitettävien paitojen pesettäminen maksaa vain muutaman euron per paita ja hintaan kuuluu – tattadaa – täydellinen silitys!

Vein pinon paitoja pesulaan viime viikolla ja maksoin palvelusta muutaman kympin. Todellakin sen arvoista. Tunsin saavani pinon upouusia vaatteita, vain muutamalla kympillä. Joukossa oli pari käsin pestävää puseroa, silkkipaita, kauluspaita ja pari puuvillapuseroa, joita en ole käyttänyt varmaankaan kahteen kuukauteen vain siksi, että en saa niitä ikinä silitettyä.

Acnen vanha kauluspaita hohti pesun jälkeen kuin uusi: sen pinta on sileä ja helma laskeutuu sulavasti, hartialinja on skarppi ja koko paidan ääriviivat tuntuvat piirtyvän terävämmin. Vaatepaastolainen iloitsee. Itse silitettynä puuvillapaita ei tunnu ikinä pääsevän siihen ihanaan uutuuden rapeaan tilaan, missä se esittäytyi ollessaan vielä uusi ja käyttämätön. Paitsi nyt!

SILKKIVAATTEIDEN PESEMINEN
Puseroiden pesulapesetys on luksusasia, mutta ei aina suinkaan välttämätön, vaikka vaatteen pesumerkinnässä niin lukisi. Pesen kaikki silkkivaatteeni pesukoneessa pesumerkinnästä huolimatta, enkä ole vielä koskaan pilannut sillä yhtään vaatetta. Käytän käsinpesuohjelmaa ja silkille tarkoitettua hellävaraista pesuainetta. Pesen silkkivaatteet aina pesupussissa ja kuivaan ne joko henkarilla kylpyhuoneessa (sileämpi lopputulos) tai vaakatasossa kuivaustelineen päällä.

HÖYRYTIN
Silkkivaatteet ovat mielestäni puuvillavaatteita paljon helpompia silitettäviä. Ostin pari vuotta sitten Phillipsin höyryttimen, jota suosittelen lämpimästi kaikille! Varsinkin sen avulla silkkivaatteiden höyryttäminen on lasten leikkiä, sillä silkki on niin ohutta, että höyryttimen kuuma vesihöyry silottaa vaatteen vaivattomasti ja silkkiä vahingoittamatta. (Silkki ei pidä silittämisestä, opin sen kantapään kautta pilattuani erään Vincen silkkihaalarin. Silityksen jälkeen siinä oli kiiltäväksi kuluneita jälkiä, jotka jäivät ikuisiksi ajoiksi vaatteeseen muistuttamaan erheestäni.)

Jatkossa aion pesettää hankalasti siliävät puuvillapaidat pesulassa, jotta saan silityshyödyn ja säästää silkkivaatteet jatkossakin kotonapestäviksi. Pesulapesettäminen on vaatteelle kuluttavampaa, mutta toisaalta myös kaapissa lojuva ryppyinen vaate on turhake, jonka elinkaarella ei ole mitään väliä, jos se ei pääse käyttöön tarpeeksi usein.

Käytän usein omat paitani Yrjönkadun Pyykkipoika-nimisessä pesulassa. Seuraavaksi aion testata Museokadun ja Runeberginkadun kulmasta löytämäni luomupesulan.

Gentlewoman's Guide -sarjassa etsitään tyylikästä ja toimivaa arkea.

More to read

Kesämökin väripaletti

Kirsikka Simberg

Yksi tapa valita verhojen, kukkapenkin ja seinämaalien sävyt.

Tuplakääk: osa 9

Musla

Hollywoodin julkkisjuoruihin erikoistuneessa vakavamielisessä makasiiniohjelmassa ollaan taas tärkeiden asioiden äärellä.

Aineettomat joululahjat

Enni Koistinen

Joululahjojen miettiminen on hyvä aloittaa ajoissa, jotta välttyy ahdistavalta viime hetken lahjapaniikilta.

Atelier Laleh

Mia Frilander

Uusi lempimerkkini ja uusi tapa ostaa vaatteita.