Musla Hanky Panky -drinkki

Hanky Panky

Fernet-Branca on ihan kammottavan pahaa!

Viimeksi kun meillä oli kotona Tuplakääk podcastin toimituksen kokous, ajattelin tarjota kaikille osallistujille jonkun pienen juoman. Muistin Fernett Brancan olemassaolon meidän keittiönkaapissa ja ajattelin, että ehkä olisimme jo tarpeeksi vanhoja kypsän sivistyneitä nauttimaan sen rohdosmaisesta mausta. Olin väärässä – kukaan ei tykännyt siitä. Maku oli niin voimakkaan yrttinen, ettei sitä voinut siemailla nautinnollisesti, vaan joka kerta siemauksen jälkeen naama vääntyi oudosti ja teki mieli työntää kieli ulos suusta tuulettumaan.

Tämä juoma on kuitenkin erittäin uskottava after dinner -ryyppy. Kutsu siis ystävät luoksesi, tee jotain ihanaa pataruokaa ja tarjoile lämmintä leipää suolaisen voin kanssa ja kun olette syöneet, tarjoa kaikille pieni Fernetti-hömpsy! Siitä tulee jotenkin hyvällä tavalla pappa-olo. Sitten voikin vetäytyä nojatuoliin lukemaan kirjaa ja nukahtaa siihen.

Lukekaa myös tämä hauska juttu Marskin ryypystä ja siitä miksi Mannerheim halusi ryyppynsä kaadettavan aina piripintaan – varsinkin vierailleen.

Musla Hanky Panky -drinkki

HANKY PANKY

Jos et halua pappalarpata, voit myös valmistaa Fernetistä drinkin. Hanky Panky on ihastuttava juoma! Ruskea väriltään ja maultaan appelsiinisen yrttinen ja mausteisen makea, olematta yhtään äklö. (Gini on hapanta, Vermouth makeaa, ne tasapainottavat toisiaan hyvin!) Kun Tuplakääkin toimitus irvisteli Refnetti-ryypyille, turvauduimme Hanky Pankyyn ja kaikki olivat lopulta erittäin tyytyväisiä.

Hanky Panky tarkoittaa englanniksi vispilänkauppaa. Eli aktiviteettia joka tapahtuu romanttisesti toisistaan kiinnostuneiden ihmisten välillä! Ei voida tarkkaan määrittää, mitä vispilänkauppa on, mutta jotain sellaista ihanaa sutinaa kahden ihmisen välillä. Alunperin sana tarkoitti 1900-luvun alussa taianomaisuutta niin, että kun koomikko ja näyttelijä Charles Hawtrey maistoi juomaa ensimmäisen kerran, hän huudahti: “This drink is hanky panky!”. Hän tarkoitti, että juoma on taikaa.

Syy siihen, miksi Hanky Panky on tänään ajankohtainen on se, että sen on kehittänyt Ada Coleman, legendaarinen oman aikansa (1875–1966) baarimikko ja ainoa nainen, joka koskaan toimi Lontoon kuuluisan Savoy hotellin pääbaarimikkoina. Lontoon matkaajien kannattaa käydä Savoyn American baarissa drinkillä ja jos menette, tilatkaa Hanky Panky Adan kunniaksi! Ja jos haluatte viikonloppuna nostaa maljan, ehdotan, että kokeilette tätä ginistä, Vermouthista ja Fernetistä sekoitettavaa juomaa, sen itse valmistaminen on helppoa!

50ml Giniä
50ml Sweet Vermouth
4ml Fernet-Branca
7ml eli tiraus vastapuristettua appelsiinimehua

Sekoita kaikki ainekset jäiden kanssa niin, että juoma viilentyy. Tarjoile iman jäitä martinilasista ja korista appelsiinin kuorella. Lisää drinkistä löydät täältä.

Kuvat: minä ja valokuvaaja Carl Bergman

More to read

Zero waste -kosmetiikkaa

Oona Kauhala

Päivittäisessä käytössä olevan kosmetiikan ei tarvitse tulla muovipakkauksessa.

Helmikuun helmet

Kirsikka Simberg

Mitä kuuluu helmikuu!

Musla Marimekko kankaat kassi

It-Bag

Kirsikka Simberg

Hyvä syy opetella tekemään kangasneliöstä kantokassi: Kauppojen muovikassit ovat kamalan rumia, eivätkä kovin ympäristöystävällisiä.

Raskaus, luulin että inhoaisin sitä

Kirsikka Simberg

Mutta olin väärässä!