Musla Aloe Vera

Plant life: Aloe Vera

Aloe vera on ruusukkeen muotoinen mehikasvi, sympaattinen erakko, vähään tyytyväinen pullero. I love it. Hoito-ohjeet, vinkkejä lukemista aloittelevalle Aloen kasvattajalle.

Aloe vera on mystinen ja sympaattinen kasvi, joka on tuttu kaikille, jotka ovat joskus kärventäneet ihonsa etelänmatkalla. Lääkealoe, jota on kutsuttu usein myös ihmekasviksi, luonnonparantajaksi ja taivaansauvaksi, on ollut ihmiskunnan monella eri nimellä tuntema hyödyllinen lääkekasvi jo likimain 4 000 vuotta.

Parantavien ominaisuuksiensa ansiosta  Aloe Vera esiintyy myös mm. raamatussa ja (muissa) muinaisissa taruissa ja myyteissä. Sen pulleiden lehtien sisältämä geeli viilentää ja rauhoittaa, mutta jotenkin myös sen sympaattinen ulkomuoto on viehättävyydessään parantava.

Ostin omani viime syksynä Ikeasta ja vein sen mökille, jossa se vietti ensin yksinäisen syksyn ja sitten pitkän ja pimeän talven, jonka aikana se kasteltiin vain kerran tai kaksi.

Ajattelin, ettei se missään nimessä selviä hengissä ja järkytyin löytäessäni sen huhtikuussa. Se oli tuplannut kokonsa, kasvattanut useita uusia oksia ja sen lehdet olivat pulleat ja tanakat. Ajattelin ah, kasvi makuuni. Sitkeä ja kukoistava erakko.

Musla Kirsikka istuttaa aloeveeraa Aloen voi istuttaa ulkona, mutta Suomen ilmasto on sille liian kylmä ja kostea kesälläkin.
Musla puutarha outfit Upea puutarha asu, Pleasure Garden.

LEHTIÄ: THE PLANT JA PLEASURE GARDEN

Viimeisimmässä The Plant -lehden numerossa on omistettu kokonainen kappale Aloe Veran hoidolle.

The Plant on muutenkin ihana, suosittelen! Jos olet kiinnostunut vaikkapa hajuvesien valmistuksesta, kaktuksista, pikkelöidyistä ruuista, tai vaikkapa tästä floristista, Simone Goochista, jonka töitä ainakin itse ihailen suuresti. Lääh, miten hienoja noi asetelmat voivat olla! Hän keskustelee lehdessä espanjalaisen luksusmerkki Loewen luovan johtajan Jonathan Andersonin kanssa mm. floristi pioneeri Constance Spryn elämäntyöstä ja Loewen avaamasta kukkakaupasta Madridissa. (Psst! Samuji! Kukkauppa, please?)

Nyt, puutarhainnostukseni hitaasti herätessä, ostin myös kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän Pleasure Garden -lehden viimeisimmän numeron. Lehden nettikauppa on inspiroiva soppi. Ihanaa muhkuraista taidekeramiikkaa. Viehättää ajatus siitä, että keramiikka on taidetta, arvokasta – joku voisi sanoa, että jopa kallista – mutta tarkoitettu arkiseen käyttöön. Kosketeltavaksi, kasvualustaksi.

Myös keltainen ämpäri näyttää tässä seurassa erityisen viehättävältä.

PIHISTÄ IDEAT:

Pelkkiä heiniä maljakossa! Cheap and chic.
Muhkuraisia pikku vaaseja voi tehdä myös itse ja kokemattomuus saattaa olla jopa eduksi. Mitä möykympi, sen parempi! Kaapelitehtaan Septariasta voit ostaa saven ja lasitteet. Lisäksi saat käyttöösi polttouunit, työkalut ja työpisteen.
Osta outoa: kummalliset kasvit viehättävät. Puolikuiva oksakin voi olla olemukseltaan elegantti.

ALEO VERAN HOITO

Takaisin Aloeen. Aloe Vera on mielestäni rahapuun kaltainen kasvi; ihastuttava, sitkeä, sympaattinen ja mikä tärkeintä, vaikea tappaa.

Lisäksi kumpikin leviää helposti, mikä on ihanaa. Tarvitaan vain pieni pistokas ja ruukku multaa ja uusi verso juurtuu lähes sadan prosentin varmuudella. En ole koskaan epäonnistunut istuttaessani rahapuita. Olen antanut oksia vanhasta puustani ystävilleni, sisaruksilleni ja kerran eräälle toimittajalle, joka vieraili kotonani. (The Plant lehdessä oli muuten myös kolumni eräästä Aloe Verasta ja sen pistokkaista, en kerro tarkemmin, etten paljasta liikaa, mutta liikutuin melkein itkemään sitä lukiessani.)

Ainoa asia, jolla rahapuun saa hengiltä on, jos sitä kastelee liikaa. Epäilen samaa Aloesta.

Koska oma Aloeni oli lisääntynyt innokkaasti, päätin irroittaa uusimmat tulokkaat pieniksi pistokkaiksi ja istuttaa ne omiin ruukkuihinsa. Irrotin yhteensä seitsemän pistokasta ja emokasviin jäi silti vielä tuuheat niput lehtiä.

Näin istutat pistokkaan: 

Aloe Vera kasvaa ruusukemaisissa tertuissa. Suurikokoisin terttu on emokasvi ja koska Aloe viihtyy ahtaassa ruukussa (Sopiva ruukku on halkaisijaltaan noin puolet pisimmän lehden mitasta.) se kasvattaa helposti ”poikasia”, pieniä miniterttuja. Leikkaa miniterttu juuresta irti hyvin puhdistetulla veitsellä tai saksilla. (Likaisista kasvi voi närkästyä.) Voit jättää pistokkaan pöydälle päiväksi ennen istutusta.

Valitse pienikokoinen ruukku ja sekoita tavalliseen ruukkumultaan hieman soraa tai hiekkaa, sillä Aloe viihtyy kuivassa maassa. Muista tehdä ruukun pohjalle salaoja laittamalla pohjalle kiviä tai soraa, niin, että kosteus ei keräänny pohjalle ja mädätä pahimmassa tapauksessa kasvin juuria. Sitten vaan tökkäät pistokkaan multaan ja odottelet. Aloe-vauvasi voi aluksi näyttää kärsivältä, kipristellä lehtiään ja heittäytyä rusehtavaksi, mutta älä lannistu. Hetken päästä se toipuu ja uudet lehdet kasvavat vihreinä.

Pistokkaita kannattaakin leikellä, sillä jos Aloen poikaset kasvavat liian suuriksi, ne alkavat imemään voimia emokasvilta.

Musla Aloe Vera Aloe-emosta irroitettuja pistokkaita.

Muita vinkkejä

Aloe viihtyy valoisassa, mutta selviää myös hämärässä. Tärkeintä on kuitenkin, ettei kasvia siirtele mielivaltaisesti paikasta toiseen. Hämärään tottuneen kasvin lehdet saattavat vaurioitua, jos sen siirtää äkillisesti suoraan auringon paisteeseen.

Aloe Veran lehtien tulisi kasvaa terhakasti ylöspäin. Jos lehdet sojottavat sivuille, saattaa olla, että uudet poikastertut imevät emokasvilta voimia. Irroita muutama pistokas ja katso miten käy!

Aloe Veran lehtien tulisi olla pulleat ja pinkeät. Jos kasvisi lehdet ovat ohuet ja käpristyvät sisäänpäin, kasvi kaipaa todennäköisesti vettä. Kastele runsaasti ja anna sitten kuivua. Vältä ”tissuttelua”. Aloe säilöö vettä pulleisiin lehtiinsä ja liika kastelu voi koitua sen turmioksi paljon nopeammin, kuin pieni kuivuminen.

Aloe kasvaa hitaasti ja viihtyy tiukassa, mutta tilavassa ruukussa. On tärkeää, että kasvin ruukku on sille sopivan kokoinen (katso ohje yllä) ja että ruukkua päivitetään kasvin kasvaessa. Kun kasvi on täysi-ikäinen, eli noin 4-5 -vuotias, se asettuu mielellään elämään rauhallista elämää, eikä multaa tarvitse vaihtaa kuin noin kahden vuoden välein.

Istuta kasvi saviruukkuun, mielummin kuin muoviin, sillä saviruukku hengittää muovista paremmin.

Lannoita erittäin maltillisesti: vain kerran alkukeväästä ja uudestaan kesän puolivälissä. Käytä aina nestemäistä lannoitetta.

More to read

2018 tein töitä ja rakastin

Kirsikka Simberg

Kiitos tästä vuodesta, jännittää jo seuraava.

Vaatekaapin selkäranka

Mia Frilander

Ihanat vaikeat vaatteet.

Telttaretki marraskuussa

Enni Koistinen

Teimme mielitiettyni Ilarin kanssa syksyinen pyörä- ja telttaretki Porkkalanniemeen.

Koya-vuori

Mia Frilander

Japanissa yövyimme kaksi yötä buddhalaisessa temppelissä ja vierailimme kaksi kertaa hautausmaalla.