
Plant life: Aloe Vera
Aloe vera on ruusukkeen muotoinen mehikasvi, sympaattinen erakko, vähään tyytyväinen pullero. I love it. Hoito-ohjeet, vinkkejä lukemista aloittelevalle Aloen kasvattajalle.
Aloe vera on mystinen ja sympaattinen kasvi, joka on tuttu kaikille, jotka ovat joskus kärventäneet ihonsa etelänmatkalla. Lääkealoe, jota on kutsuttu usein myös ihmekasviksi, luonnonparantajaksi ja taivaansauvaksi, on ollut ihmiskunnan monella eri nimellä tuntema hyödyllinen lääkekasvi jo likimain 4 000 vuotta.
Parantavien ominaisuuksiensa ansiosta Aloe Vera esiintyy myös mm. raamatussa ja (muissa) muinaisissa taruissa ja myyteissä. Sen pulleiden lehtien sisältämä geeli viilentää ja rauhoittaa, mutta jotenkin myös sen sympaattinen ulkomuoto on viehättävyydessään parantava.
Ostin omani viime syksynä Ikeasta ja vein sen mökille, jossa se vietti ensin yksinäisen syksyn ja sitten pitkän ja pimeän talven, jonka aikana se kasteltiin vain kerran tai kaksi.
Ajattelin, ettei se missään nimessä selviä hengissä ja järkytyin löytäessäni sen huhtikuussa. Se oli tuplannut kokonsa, kasvattanut useita uusia oksia ja sen lehdet olivat pulleat ja tanakat. Ajattelin ah, kasvi makuuni. Sitkeä ja kukoistava erakko.


LEHTIÄ: THE PLANT JA PLEASURE GARDEN
Viimeisimmässä The Plant -lehden numerossa on omistettu kokonainen kappale Aloe Veran hoidolle.
The Plant on muutenkin ihana, suosittelen! Jos olet kiinnostunut vaikkapa hajuvesien valmistuksesta, kaktuksista, pikkelöidyistä ruuista, tai vaikkapa tästä floristista, Simone Goochista, jonka töitä ainakin itse ihailen suuresti. Lääh, miten hienoja noi asetelmat voivat olla! Hän keskustelee lehdessä espanjalaisen luksusmerkki Loewen luovan johtajan Jonathan Andersonin kanssa mm. floristi pioneeri Constance Spryn elämäntyöstä ja Loewen avaamasta kukkakaupasta Madridissa. (Psst! Samuji! Kukkauppa, please?)
Nyt, puutarhainnostukseni hitaasti herätessä, ostin myös kaksi kertaa vuodessa ilmestyvän Pleasure Garden -lehden viimeisimmän numeron. Lehden nettikauppa on inspiroiva soppi. Ihanaa muhkuraista taidekeramiikkaa. Viehättää ajatus siitä, että keramiikka on taidetta, arvokasta – joku voisi sanoa, että jopa kallista – mutta tarkoitettu arkiseen käyttöön. Kosketeltavaksi, kasvualustaksi.
Myös keltainen ämpäri näyttää tässä seurassa erityisen viehättävältä.
PIHISTÄ IDEAT:
Pelkkiä heiniä maljakossa! Cheap and chic.
Muhkuraisia pikku vaaseja voi tehdä myös itse ja kokemattomuus saattaa olla jopa eduksi. Mitä möykympi, sen parempi! Kaapelitehtaan Septariasta voit ostaa saven ja lasitteet. Lisäksi saat käyttöösi polttouunit, työkalut ja työpisteen.
Osta outoa: kummalliset kasvit viehättävät. Puolikuiva oksakin voi olla olemukseltaan elegantti.














ALEO VERAN HOITO
Takaisin Aloeen. Aloe Vera on mielestäni rahapuun kaltainen kasvi; ihastuttava, sitkeä, sympaattinen ja mikä tärkeintä, vaikea tappaa.
Lisäksi kumpikin leviää helposti, mikä on ihanaa. Tarvitaan vain pieni pistokas ja ruukku multaa ja uusi verso juurtuu lähes sadan prosentin varmuudella. En ole koskaan epäonnistunut istuttaessani rahapuita. Olen antanut oksia vanhasta puustani ystävilleni, sisaruksilleni ja kerran eräälle toimittajalle, joka vieraili kotonani. (The Plant lehdessä oli muuten myös kolumni eräästä Aloe Verasta ja sen pistokkaista, en kerro tarkemmin, etten paljasta liikaa, mutta liikutuin melkein itkemään sitä lukiessani.)
Ainoa asia, jolla rahapuun saa hengiltä on, jos sitä kastelee liikaa. Epäilen samaa Aloesta.
Koska oma Aloeni oli lisääntynyt innokkaasti, päätin irroittaa uusimmat tulokkaat pieniksi pistokkaiksi ja istuttaa ne omiin ruukkuihinsa. Irrotin yhteensä seitsemän pistokasta ja emokasviin jäi silti vielä tuuheat niput lehtiä.
Näin istutat pistokkaan:
Aloe Vera kasvaa ruusukemaisissa tertuissa. Suurikokoisin terttu on emokasvi ja koska Aloe viihtyy ahtaassa ruukussa (Sopiva ruukku on halkaisijaltaan noin puolet pisimmän lehden mitasta.) se kasvattaa helposti ”poikasia”, pieniä miniterttuja. Leikkaa miniterttu juuresta irti hyvin puhdistetulla veitsellä tai saksilla. (Likaisista kasvi voi närkästyä.) Voit jättää pistokkaan pöydälle päiväksi ennen istutusta.
Valitse pienikokoinen ruukku ja sekoita tavalliseen ruukkumultaan hieman soraa tai hiekkaa, sillä Aloe viihtyy kuivassa maassa. Muista tehdä ruukun pohjalle salaoja laittamalla pohjalle kiviä tai soraa, niin, että kosteus ei keräänny pohjalle ja mädätä pahimmassa tapauksessa kasvin juuria. Sitten vaan tökkäät pistokkaan multaan ja odottelet. Aloe-vauvasi voi aluksi näyttää kärsivältä, kipristellä lehtiään ja heittäytyä rusehtavaksi, mutta älä lannistu. Hetken päästä se toipuu ja uudet lehdet kasvavat vihreinä.
Pistokkaita kannattaakin leikellä, sillä jos Aloen poikaset kasvavat liian suuriksi, ne alkavat imemään voimia emokasvilta.











Muita vinkkejä
Aloe viihtyy valoisassa, mutta selviää myös hämärässä. Tärkeintä on kuitenkin, ettei kasvia siirtele mielivaltaisesti paikasta toiseen. Hämärään tottuneen kasvin lehdet saattavat vaurioitua, jos sen siirtää äkillisesti suoraan auringon paisteeseen.
Aloe Veran lehtien tulisi kasvaa terhakasti ylöspäin. Jos lehdet sojottavat sivuille, saattaa olla, että uudet poikastertut imevät emokasvilta voimia. Irroita muutama pistokas ja katso miten käy!
Aloe Veran lehtien tulisi olla pulleat ja pinkeät. Jos kasvisi lehdet ovat ohuet ja käpristyvät sisäänpäin, kasvi kaipaa todennäköisesti vettä. Kastele runsaasti ja anna sitten kuivua. Vältä ”tissuttelua”. Aloe säilöö vettä pulleisiin lehtiinsä ja liika kastelu voi koitua sen turmioksi paljon nopeammin, kuin pieni kuivuminen.
Aloe kasvaa hitaasti ja viihtyy tiukassa, mutta tilavassa ruukussa. On tärkeää, että kasvin ruukku on sille sopivan kokoinen (katso ohje yllä) ja että ruukkua päivitetään kasvin kasvaessa. Kun kasvi on täysi-ikäinen, eli noin 4-5 -vuotias, se asettuu mielellään elämään rauhallista elämää, eikä multaa tarvitse vaihtaa kuin noin kahden vuoden välein.
Istuta kasvi saviruukkuun, mielummin kuin muoviin, sillä saviruukku hengittää muovista paremmin.
Lannoita erittäin maltillisesti: vain kerran alkukeväästä ja uudestaan kesän puolivälissä. Käytä aina nestemäistä lannoitetta.
-
-
Kirsikka Simberg
Heippa! Joo, hei Fredrikinkadun Nide-kaupasta saa! Ja kivaa, tervetuloa Helsinkiin! 🙂
-
-
Johanna
Tupsahdin tähän sattumalta, kun etsin tietoa aloesta. Sinulla on kaunis ja ihana tyyli kirjoittaa. Tekstistäsi huokuu kunnoitus kasveja kohtaan, tätä oli ilo lukea.
Ihanaa syksyä sinulle, Kirsikka!-
Emmi
Minäkin eksyin tänne googletellessani, kuinka aloen poikasia voisi hoitaa ja lahjoittaa eteenpäin. Tästä artikkelista löysin vahingossa vastauksen myös muutamaan muuhun aloeen liittyvään kysymykseen, joten kiitos kaunis! 🙂
-
Kirsikka Simberg
Hei Johanna ja Emmi!
Kiitos ja kiva kun kommentoitte! Alo-vauvoille kuuluu ihan hyvää, puolet niistä voi erinomaisesti ja puolet on jotenkin muumioituneet. En tiedä, onko ne kuolleet vai elossa, mutta niissä ei ole tapahtunut _mitään_ muutosta sitten istutuksen. 😀
Kevätterveisiä! x
-
-
Sari
Kiitos tästä avusta milanolaisten parveke-Aloeideni hoitoon! <3
-
Kirsikka Simberg
Hei jes kiva! He ovat kyllä ihanan helppohoitoisia!
-
-
Hannakaisa
Hei! Satutko tietämään muista Aloe vera-lajeista, miten ne kannattaa jakaa/pätkiä?
Mulla on nyt noin 4-vuotias Aloe Ciliaris (ripsialoe suomeksi), joka on kasvanut liian pitkäksi.. Kasvi kasvaa siis ylöspäin ”puumaisesti” poikasten lisäksi. Nyt aloe on noin 40cm korkea ja huippu painaa jo niin paljon, että kasvi kaatuilee koko ajan. Se ei ainakaan mulla ole kasvattanut tyvestä paksumpaa tai tukevampaa. Kasvin isoin ja paksuin osa on siis huippu, josta se kasvattaa uutta koko ajan. Kysyin yhdeltä kukkakauppiaalta asiasta, mutta hän ei osannut sanoa miten se kannattaisi leikata/jakaa.. En ole vielä uskaltanut pätkäistä, kun en halua että se kuolee! Any tips?-
Kirsikka Simberg
Moikka! Vau kuulostaa hienolta! Mä en tiedä valitettavasti, mut itse vaan katkaisisin sen reippaasti, luulis, että se selviää!Mulla on kaikki huonekasvit selvinneet pienestä leikkuukäsittelystä, myös – ja varsinkin rahapuut! Ja myös puutarhakasvit ei oo moksiskaan pikku nipsaisuista, moni jopa kaipaa sitä.
-
-
Nelli L.
Moikka,
Ostin myös Ikea aloen pari kuukautta sitten ja alusta lähtien vieläkin sivuimmat lehdet NS. Mätänee tyvestä. En ole kauheasti kastellut ja koitin nyt ottaa niitä pistokkaista ja siirtää erikseen mutta edelleen vaan lehdet mätänee ja ohenee tyvestä vaikka loppuosa lehdestä pysyy oikeinkin pulleana ja nättinä,kunnes sitten alkaa rusehtumaan kokonaan. Saako tällaisen lehden ottaa pois vai pitääkö antaa mädäntyä rauhassa? Ja mistä tämä voisi johtua?-
Kirsikka Simberg
Hei Nelli!
Mä en voi satavarmasti luvata, että auttaa, mutta itse nyhtäisin ehdottomasti irti mätänevät! Sit kesäkaudella alkaa kasvamaan! Ja just, älä kastel ollenkaan ja varsinkaan jätä märkää lehtien tyviin tai altakasteluruukkuun! Toivottavasti tokenee! 🙂
-
-
Viherpeukku
Hei
Pitääkö uusi Aloe Veran taimi juurruttaa vesilasissa ennen istuttamista ? -
Iina
Hei!
Haluaisin kysyä neuvoja, jos sopinee.
Ostin oman lääkealoen 2018 alkukeväänä ja pitänyt sen elossa hyvin. Kiinnostaa vain se, koska puhuit pistokkaista. En ole tämän aikana nähnyt yhtään pistokasta koko kasvissa, mutta lehdet näyttävät juuri siltä, miten kuvailit emokasvin lehtiä, kun pistokkaat vievöt voimia.
-
Kirsikka Simberg
Jos pistokkaita ei ole, niin niitä ei tarvitse poistaa, en ole varma ymmärsinkö sun kysymystä täysin! 🙂
-
-
Janet
Irroitin varovasti ”poikasia” muutaman lyhyine juurineen. Paljonko niitä pitää kastella istuttamisen jälkeen?
-
Kirsikka Simberg
Kerran kunnolla ja sitten ei liikaa, ettei mätäne! Eli niin että ehtii aina hyvin kuivua välissä ennen uutta kastelukertaa.
-
-
Tiina
Ihana juttu! Oma aloeni tiputti eilen puolikkaan lehden ja nyt mietin, mitä sille teen. On parhaillaan talouspaperin päällä odottamassa seuraavaa siirtoani 🙂 Onko vinkkiä? Laitanko sen vaan omaan ruukkuunsa multaan ja ihmettelen, mitä mahtaa tapahtua?

More to read

Telttaretki marraskuussa
Enni Koistinen
Teimme mielitiettyni Ilarin kanssa syksyinen pyörä- ja telttaretki Porkkalanniemeen.

Koya-vuori
Mia Frilander
Japanissa yövyimme kaksi yötä buddhalaisessa temppelissä ja vierailimme kaksi kertaa hautausmaalla.
Oi The Plant! Tiedätkö mistä sitä voisi ostaa Helsingissä? Muutin tänne just Amsterdamista ja siellä kävin ostamassa sen säännöllisesti. Kävi mielessä että pitäis käydä vilkaisemassa joko uusi numero on ilmestynyt, mutta se unohtui muuttopuuhissa…