Playful set up

Yhteistyössä: Iittala

Iittalan 2018 lasivärit saavat hyvälle tuulelle.

Olen ollut todella inspiroinut Jaquemus -merkin La Bomba -mallistosta ja tästä videosta. Videolla mallit tanssivat ja loikoilevat auringossa, aurinkohatut ovat tarpeettoman suuria, kenkien korot geometrisiä ja korvakorut eriparia. Itse Jaquemus ajelee Ranskassa turkoosilla skootterilla ja pukeutuu usein keltaiseen huppariin, koska kuulemma rakastaa aurinkoa.

Sellainen iloisuus ja ei-vakavuus inspiroi juuri nyt. Leikkisyys voi olla ihan oikea elämänarvo ja sitä voi manifestoida ympärilleen joka päivä.

Huumori on myös hyvän suunnittelun suola.

Ehkä leikkisyydenjanoni on syy siihen, että olen ollut erityisen innoissani näistä Iittalan uusista lasiväreistä, joissa tumma vihreä yhdistyy veden sineseen ja vaaleaan pinkkiin. En olisi ikinä arvannut, että ihastun näin värikkääseen settiin.

Kokonaisuus on breath of fresh air. Niin energisoivaa nähdä jotain kirkasta ja yllättävää.

Työssäni näen paljon huoliteltuja ja eteerisiä kokonaisuuksia ja se tietynlainen Kinfolk-trendi on ollut valloillaan jo pidemmän aikaa. Artesaanihenkinen fiilis on läsnä kaikessa rönsyilevistä kukkakimpuista rouheisiin leikkuulautoihin. Trendi on ollut pinnalla jo niin pitkään, että huomaan janoavani sen vastapinoksi jotain uutta: ryhtiä, struktuuria, värejä ja moderneja muotoja. Leikkisyyttä ja iloa.

Tää uusi kattaus tarjoaa etenkin juuri sitä. Haluaisin jopa lisää pinkkiä! Sairasta! (Ja hitsi, nyt huomasin, että myös Kastehelmi-lasista on tullut joku pinkki erikoiserä.)

Uudet lasivärit nähdään Kastehelmi-purkeissa , -kulhoissa, -lautasissa, -juomalaseissa ja -kynttilälyhdyissä sekä Kartio-laseissa. Lisäksi värit löytyvät Aalto-kokoelman tuotteista sekä Ronan ja Erwan Bouroullecin suunnittelemista Ruutu-maljakoista.

Toi Ronan Bouroullec on muuten aivan ihana, hän tekee myös tällaisia upeita tauluja, jollaisen haluaisi meille kotiin. (Taulujen muotokielessä selkeesti jotain samaa Ruutu-maljakon kanssa.)

Kastehelmi kynttilälyhtyä voi kesällä (tuikkujen off-season) käyttää maljakkona tai sormisuolakippona keittiössä.

Maljakot

Ehdotus: Tee maljakkoon astetelma tone-to-tone periaatteellla, eli kerää siniseen maljakkoon sinisiä kukkia, vihreään vihreitä lehtiä.

Ostin kukkakaupasta sinisiä krysanteemeja, koska sen epäluonnollisen sininen väri kiehtoi mua. Sinivuokotkin on lähes epäluonnollisen sinisiä, tuli kevät mieleen.

Nää siniset kukat pienessä sinisessä aaltomaljassa oli musta sympaattinen kokonaisuus. Nauratti se, että tykkäänkin yhtäkkiä aaltomaljoista tosi paljon, varsinkin niistä uusista kapeista ja olin myös tyytyväinen, kun keksin, että tämä matala malli on niin erinomainen kukka-asetelmille, jotka tehdään kukkapiikkiin. Eli sellaiseen metalliseen pyörylään, jossa on piikkejä, joihin kukat voi tökkiä pystyyn.

Musta on ihanaa herätä aamulla katsella tota sinistä asetelmaa yöpöydällä.

Olen laittanut myös pistokkaat maljakoihin. Sammalen vihreä Ruutu-maljakko sopii tosi hyvin peikonlehdelle. Kuvauksista jääneet yksittäiset leikkokukat, kuten kuvan keltaisen Iiriksen, saatan välillä laittaa peikonlehtitaimen kaveriksi maljakkoon.

Jokainen Ruutu-maljakko on ainutlaatuinen – ne on puhallettu teräsmuottiin ja viimeistelty käsityönä. Ruutu on yksinkertainen muodoltaan, mutta yhden maljakon valmistamiseen tarvitaan seitsemän lasin ammattilaista ja 24 työtuntia. Maljakon pohjassa on muotoilijan kaiverrus.

Ruutu maljakko on if- ja Red Dot designpalkintojen voittaja.

Riisikiposta on moneksi

Meillä ei tällä hetkellä ole kotona ruokapöytää, vaan illallinen katetaan suoraan lattialle tai matolle. Teema-sarjan kipot ovat osoittautuneet käteviksi, koska kiposta on helppo syödä vaikkei aterioisikaan perinteisesti pöydän ääressä.

Meillä syödään paljon vihanneksia. Yleensä keitetään riisiä tai kvinoaa ja tehdään monta erilaista vihannesasiaa ja tarjoillaan kaikki erillään. Esimerkiksi paistettua pinaattia, murskattuja valkosipulikurkkuja, paistettuja papuja ja broccolia. Sellainen vihannesruoka, jossa kaikki vihannekset sotketaan muhennokseksi, alkaa nopeasti kyllästyttämään. Siksi pitää matkia Japanilaisia ja Kiinalaisia ja tehdä monta pientä annosta ja tarjoilla kaikki omista kipoistaan. Iittalan Teema-kipot ja kulhot ovat tähän erinomaisia.

Lisäksi olen huomannut, että niistä voi juoda jättikokoisia viikonloppukahveja tai teetä.

Teema Tiimi -riisikulhon voi laittaa myös uuniin! Souffle, anyone? Punottu kori toimittaa sohvapöydän tehtävää.
Kastehelmi-sarjan on suunnitellut myös lasilinnuistaan tunnettu Oiva Toikka. Varsinkin ne uudet Toikan pöllöt ovat mielestäni mahtavia.

More to read

Päivän asu: talven valkoiset

Kirsikka Simberg

Valkoinen tuntuu talvella vähintään yhtä ajankohtaiselta kuin kesällä, vaikka päivetyksestä ei ole tietoakaan.

Musla puuro mansikoilla

Kylmää ja kuumaa: Puuro

Kirsikka Simberg

Valmistan tuorepuuron aina joko mantelimaitoon, riisimaitoon tai kauramaitoon.

Afterwork with Andiata

Enni Koistinen

Veimme lempivaatteemme Andiatan uudesta Basics-mallistosta afterwork drinkille Eliteen.

Q&A: taiteilija, Teemu Keisteri

Enni Koistinen

Laskeuduimme Teemun työhuonetilaan, jossa pommitin Teemua kysymyksillä.