Puutar­ha: kevät­ke­sän aska­reet kaupungissa

Kaupallinen yhteistyö Fiskars

Puutarhan kevätaskareet ja parvekeviljelyn mahdollisuuksia.

”Kevätaskareita” puutarhassa voi tehdä vielä kesäkuussakin. Olen joka vuosi vähän myöhässä ja kevätkylvöjen ajoittaminen oikein vaatii muutenkin vähän harjoitusta. Monena vuonna olen intoillut jo kevättalvella ja istuttanut siemeniä ikkunalaudalle, mutta liian aikainen kylvö tekee taimista pitkiä, vaaleita lieroja, kun ne kurottavat kohti aurinkoa sitä löytämättä. Yleensä laitan kaiken kasvamaan mielummin vähän liian myöhään kuin aikaisin, tai ostan valmiita taimia.

Perusyrtit kuten tillin, persiljan ja rosmariinin ostan lähes aina valmiina taimina, erikoisempia kuten shishoa kasvatan mielelläni itse. Moni yrtti myös talvehtii: meillä kasvaa mökillä venäläinen rakuuna (sen ranskalainen sukulainen on aromaattisempi, mutta ei talvehdi Suomessa), salvia, sitruunamelissa, minttua, timjamia ja oreganoa monivuotisena. Varsinkin timjami, oregano ja minttu kukkivat kauniisti ja tuoksuvat hyvältä. Lisäksi ne ovat mehiläisten lemppareita.

Ikkunalaudalla tänä vuonna: kesäkurpitsaa, yrttejä ja daikonit.
Uuteen kotiin muuttaessa emme halunneet omaa pihaa, koska mökillä on jo paljon puutarhaa hoidettavana. Sen sijaan toivoimme parveketta.

Uutten kotiin muuttaessamme emme halunneet omaa pihaa. Puutarhatyöt mökillä riittävät, mutta toiveissamme oli löytää iso parveke. Ja sellainen koti löytyikin. Lisäksi toivoin kaunista taloyhtiön yhteistä pihaa. Muutenkin ajattelen, että yhteisiä piha-alueita ja puistikkoja kannattaisi hyödyntää mahdollisimman paljon, kasveja ei välttämättä tarvitse omistaa. Meidän kodin etupihalla, joka on taloyhtiön yhteistä aluetta kasvaa Kiinanruusu, kaunis kukkiva tuomi ja syreeni. Aion itse istuttaa pihalle syksyllä sipulikukkia kaikkien yhteiseksi iloksi.

Nälkä on kyllä vähän kasvanut tässä asuessa ja suunnittelen myös etupihan pinen multapläntin muuttamista omaksi pieneksi cottage garden -pläntiksi. Tekisi mieli kääntää koko multa-alue ja istuttaa se täyteen koristekasveja ja jotain syötäviä juttuja ehkä myös. Olen harkinnut myös Japani-tyylistä sammalpuutarhaa, johon voisi laittaa jotain havuja, bonsai-tyylisen männyn, kiviä ja azalean. Saa nähdä.

Nyt alueen ”ongelmana” on se, että siinä kasvaa jätti tatar, joka pitäisi hävittää. Sen juuret voivat kasvaa jopa seitsemän metrisiksi ja kasvaa asfaltista ja jopa talon perustuksista läpi. En tiedä kenen vastuulla sen hävittäminen on, enkä miten se tehdään. Se on kyllä hienon näköinen, mutta Suomessa se on nykyään kurtturuusun tavoin kielletty.

Heippa, talveksi ruukkuun unohtunut ruusu viime kesältä!
Kesäkurpitsa on kiitollinen kasvatettava. Tosi helppo ja sen voi istuttaa laatikkoon tai ruukkuun. Se tekee myös paljon satoa.
Feng Shuin -opit pätevät myös puutarhassa. Kasautuneiden kuolleiden lehtiaineksien ja risujen siivoaminen parantaa energiavirtauksia.

Kaupungissa säilyttämäni puutarhanhoitovälineet mahtuvat pieneen koriin. Eniten käytän hanskoja (Nämä ohuet on mun suosikit! liian paksuissa katoaa tuntuma ja siitä en tykkää) ja pieniä oksasaksia, sekä kastelukannuja. Seuraavaksi haluaisin painepesurin, jonkun pienen akkukäyttöisen. Naurattaa, että mun suurimmat haaveet on kaikki nykyään luokkaa: peräkärry, painepesuri, pihakivet ja parvekkeen laudoitus.

Puutarhanhoitoon tarvittavat kaupunkivälineet: istutuslapio, oksasakset, hansikkaat ja pieni harava. Isoja oksasaksia säilytän autotallissa.

Hae puistokummiksi

Juuri nyt viehättää  ajatus siitä, että yhteisöllisesti pidetään huolta ja parannetaan ympäröiviä viheralueita. Esimerkiksi oman taloyhtiön pihalle voi hankkia kasvatuslaatikon, puun tai pensaan, tai istuttaa keväisten narsissien sipuleita nurmikolle kaikkien iloksi. Yksi pussi sipuleita maksaa yleensä alle 10€ ja ilahduttaa isosti keväällä.

Myös Puistokummeus kiinnostaa.

Puistokummit ovat vapaaehtoisia, jotka hoitavat Helsingin viheralueita omalla ajallaan. Olen itse ajatellut hakea meidän lähimetsikön Puistokummiksi, jotta voisin siistiä aluetta roksista, oksista ja ”rikkaruohoista”. Pienellä vaivalla voisin vaikuttaa esim. meidän omalta parvekkeelta aukeavan näkymän kauneuteen. Villinäkin kasvavat alueet hyötyvät pienestä siistimisestä.

Puistokummi voi vapaasti valita työaikansa oman jaksamisensa ja aikataulujensa mukaan. Puistokummi tekee kuitenkin työtä useammin kuin kertaluontoisesti toimiva talkoolainen. Roskien kerääminen on yksi puistokummine tärkeimpiä tehtäviä. Ympäristömme viihtyisyyden kannalta roskaantuminen on aikamme suurimpia ongelmia ja roskien poistamisessa riittää kaikille halukkaille tehtävää.

Roskien keräämisen lisäksi työ voi olla kitkemistä, haravointia, kesäkukkien, ruusujen tai pensaiden hoitoa sekä muita vapaaehtoistyön koordinaattorin tai puistokummiohjaajan kanssa sovittuja tehtäviä. Kaikki viheralueiden hoitotyöt, joissa ei tarvitse moottoroituja työvälineitä kuten siimaleikkuria, ovat mahdollisia. Tehtävistä sovitaan vapaaehtoistyön koordinaattorin tai puistokummiohjaajan kanssa. Mikäli sinulla on joitain erityistaitoja tai viherhoidon osaamista, kerro niistä omalle puistokummiohjaajallesi tai vapaaehtoistyön koordinaattorille.

Esimerkkejä puistokummien erityistaidoista ovat purojen hoito, ruusu tarhan hoito Meilahden arboretumissa ja Talvipuutarhassa.

Lisää Puistokummina olemisesta, voi lukea Puistokummin käsikirjasta.

More to read

Wowman!

Kirsikka Simberg

Nämä kuusi naista inspiroivat tyylilillään, viisaudellaan ja aikaansannoksillaan.

Pääsiäisjuhlat

Kirsikka Simberg

Tervetuloa pääsiäisbrunssille, siellä ei tarjoiltu lammasta, pääsiäismunia, eikä parsaa.

Espadrillot

Mia Frilander

Kesän paras kenkä on tässä!

Musla kimono EXCLSV kirja Elina Simonen

EXCLSV

Kirsikka Simberg

Maryam Razavin EXCLSV -kirja avaa näkymiä Suomalaisten tyylilyylien (miesten ja naisten) tyyleihin.