
Puutarhapäiväkirja: pionin vuosi
Takana on vuosi puutarhanhoitoa.
Olin tänään vieraana Taika Mannilan ihanassa Smells Like Elle –podcastissa. Olen kuunnellut kaikki edeltävät jaksot, joten oli ihana kunnia ja ilo päästä Taikan vieraaksi. (Se meidän jakso tulee ulos myöhemmin.)
Tajusin keskustelumme aikana, että puutarhanhoitoharrastukseni myötä hajuvesimieltymykseni on kokemassa pienen evoluution. Olen yleensä melko eksklusiivisesti kuivien ja mausteisien tuoksujen ystävä, mutta nyt mieleni tekisi suihkautella kaulalle jotain ruusun tai hajuherneen tuoksuista.
Me kyllä suunniteltiin siinä keskustelumme aikana ihan täydellinen hajuvesi. Se kuulosti lupaavalta, harmittaa ettei tämä meidän neronleimaus ole mikään oikea tuote. Vielä.
Oli muuten kauheat paineet tuoksua hyvältä siinä podcastissa ja sitten dippasin vahingossa hiukset caesarsalaatin kastikkeeseen ja lemusin loppupäivän anjovikselta. Jos kuulostan pahanhajuiselta, niin tässä on syy.













Pionin vuosi 2018 ja värien sommittelu puutarhassa
Meidän puutarha on juuri vetäytynyt talviunille. Viimeksi istutimme jaetut pioninjuurakot, juuri ennen kun maa ehti jäätyä. Olen ostanut paljon erilaisia lajikkeita, tummaa ja vaaleaa, kerrottuja ja yksinkertaisia. Keltaisia, persikan värisiä, pinkkiä ja vanhaa roosaa.
Tämän vuoden yllättäjät olivat kurjenpolvet ja auringonkukat. Auringonkukat ilahduttivat loppusyksystä, eivätkä tarvinneet minkäänlaista hoitoa koko kesänä. Keräsin niistä siemenet talteen, kivaa olla omavarainen. Ensi vuonna reunustan koko penkin niillä, tai teen minipellon etupihalle. Kurjenpolvet, joita ennen pidin ikävystyttävinä ja yksitoikkoisina, kukkivat innolla koko kesän ja näyttivät ihanilta oranssina hehkuvien ukonhattujen juurella. Kukkapuutarhassa en usko enään värisommitteluun, vaan nautin kaikesta. Ehkä juuri liiallinen luonnon järjestely saa tietyt kukat näyttämään tylsältä. Ei luonossakaan ”kokonaisuus” näytä epäharmoniselta, vaikka kaikki sävyt sekoittuvat keskenään ja kasvavat villeinä vierivieressä.
IG suositus: inspiroi vahvasti tämän tyypin daaliapenkit.



Vuosi puutarhan hoitoa on opettanut minulle ainakin:
Kärsivällisyyttä. Tämä julkaisu on otsikoitu ’Pionin vuosi’, mutta kansikuvassa on auringonkukka, sillä pionit usein kukkivat vasta aikaisintaan vuoden istuttamisen tai siirtämisen jälkeen. (Vähän nirppanokkia, mutta ajan kanssa näyttäviä.)
Skeptisyyttä. Istutin neljä keltaista vadelman taimea, koska rakastan keltaisia vadelmia. Ne kaikki tekee punaisia marjoja.
Optimismia. Puutarhanhoito tuo niin paljon iloa ja iloista odotusta. Kaunes on joka paikassa.
Että yhteinen harrastus todellakin syventää parisuhdetta!
Luonteen lujuutta. Vuosi 2018 oli pioninvuosi. Ensi vuoden omistan ruusuille. Ne kaksi lajiketta, jotka istutin tänä vuonna, kukkivat koko kesän – ihania ja niin palkitsevia. Tulevan ruusuvuoden kunniaksi käytin yhden iltapäivän erään holtittomasti leviävän ja laiskasti kukkivan ruusun huolelliseen kitkemiseen. Tavallaan säälitti, mutta se kasvatti juuriversoja ja peitti alleen kaiken. Aloittaessani puutarhanhoidon, en raaskinut kitkeä edes villinä kasvavia rikkakasveja, jos niillä oli kauniit lehdet tai edes pieni kukinto. Nyt olen karaistunut: hiiteen kaikki laiskat kukkijat.




-
-
Kirsikka Simberg
Moi! Hitsi meillä ei oikein ole talvettamispaikkaa, kun vaja on ihan kylmä. En usko, että siellä säilyisi mikään. Ensi vuonna laitetaan daalioita siemenistä, kun tilattiin jo valmiiks iso määrä (kiitos inspiraatiosta Charlie!), joten sit pitää kyllä keksiä jotain! Noi on super ihania kaikki mitkä mainitsit! Mä rakastan kaikkia kosmoskukkia ihan hirveesti, mutta en oo laittanut vielä. Ja jättiverbena! Luulin, että se kestää talven ulkona! Tosi moni superihana ei kestä ja mietityttää se nostelu….
-
Sanna
Mullakaan ei ole omaa talvettamispaikkaa, mutta äiti on onneksi ottanut mun juurakoita kellariinsa talvisäilöön. Se on tosi kiva, koska juurakot kasvavat joka vuosi ja ovat nyt paljon suurempia kuin ostaessani ne. Vielä en kuitenkaan oo uskaltautunut jakamaan niitä. Joissakin kerrostaloissa on viileät varastotilat vinttikerroksessa, ei teidän talossa sellaista sattuisi olemaan?
Ai niin, kesädaalioita voisi kasvattaa siemenistä. En oo koskaan kokeillut, ehkä pitäisi. Oon ostanut mun daaliat juurakoina ja nostanut ne syksyllä sit ylös.
Kosmoskukat on ihania, meinaan kylvää niitä ensi keväänä taas enemmän. Tänä kesänä mulla oli vain muutama esikasvattamani taimi vaaleanpunaista ’Double Rose Bonbon’ lajiketta, joka ei oikein säväyttänyt. Istutin sen daalian ja ruusun taakse, jolloin taimi jäi ehkä liikaa niiden varjoon eikä kasvanut yhtä suureksi ja näyttäväksi kuin edellisenä vuotena kylvämäni valkoinen ’Collarette White’ lajike, joka oli aivan upea. Se kukki pitkään ja runsaasti, kun napsi kukkineita kukintoja pois.
Mulla jättiverbena ei ole talvehtinut ulkona, mutta se kyllä siementää ja siemenethän saa maassa talvella luontaisen kylmäkäsittelyn, joten uusia taimia on kasvanut itsestään vähän minne sattuu. Itse kylväytyneet jättiverbenat kukkii mulla tosi myöhään, vasta syyskuun puolella.
-

More to read

Valkoisten lenkkareiden uusi elämä
Mia Frilander
Ennen kuin luovutat lenkkareidesi suhteen, kokeile näitä viittä askelta.

Vaihdoin synteettisen kosmetiikan luonnonkosmetiikkaan
Kirsikka Simberg
Vaihdos oli yllättävän vaivaton. Raportti uusista lemppareista!

Red Snapper
Kirsikka Simberg
Red Snapper on Bloody Maryn sukulainen, mutta vodkan sijasta mausteinen tomaattimehu terästetään ginillä.
Jee! Puutarhajuttu! Näitä on aina niin kiva lukea. Ja ihanat kuvat taas!
Kiitos myös, kun vinkkasit Charlie McCormickin IG-tilistä. Inspiration overload!
Minäkin olen laitellut puutarhan talviteloille, vielä eilen haravoin puista tippuneita lehtiä pois. Koitan nyt ekaa kertaa talvettaa äitini kellarissa jättiverbenat, suklaakosmokset ja koristeapilan (daaliat olen talvettanut siellä jo muutamia vuosia). Toivottavasti onnistuu, niin ei tarttis hankkia niiden taimia ensi kesänä. Mä tykkään noista niin paljon, että oon joka kesä halunnut niitä puutarhaani.