Puutar­ha­päi­vä­kir­ja: pionin vuosi

Takana on vuosi puutarhanhoitoa.

Olin tänään vieraana Taika Mannilan ihanassa Smells Like Ellepodcastissa. Olen kuunnellut kaikki edeltävät jaksot, joten oli ihana kunnia ja ilo päästä Taikan vieraaksi. (Se meidän jakso tulee ulos myöhemmin.)

Tajusin keskustelumme aikana, että puutarhanhoitoharrastukseni myötä hajuvesimieltymykseni on kokemassa pienen evoluution. Olen yleensä melko eksklusiivisesti kuivien ja mausteisien tuoksujen ystävä, mutta nyt mieleni tekisi suihkautella kaulalle jotain ruusun tai hajuherneen tuoksuista.

Me kyllä suunniteltiin siinä keskustelumme aikana ihan täydellinen hajuvesi. Se kuulosti lupaavalta, harmittaa ettei tämä meidän neronleimaus ole mikään oikea tuote. Vielä.

Oli muuten kauheat paineet tuoksua hyvältä siinä podcastissa ja sitten dippasin vahingossa hiukset caesarsalaatin kastikkeeseen ja lemusin loppupäivän anjovikselta. Jos kuulostan pahanhajuiselta, niin tässä on syy.

 

Olen ihan varma, että omenan ja santelipuun tuoksuinen hajuvesi olisi myös ihana. Juuri poimitut omput tuoksuvat taivaallisilta.

Pionin vuosi 2018 ja värien sommittelu puutarhassa

Meidän puutarha on juuri vetäytynyt talviunille. Viimeksi istutimme jaetut pioninjuurakot, juuri ennen kun maa ehti jäätyä. Olen ostanut paljon erilaisia lajikkeita, tummaa ja vaaleaa, kerrottuja ja yksinkertaisia. Keltaisia, persikan värisiä, pinkkiä  ja vanhaa roosaa.

Tämän vuoden yllättäjät olivat kurjenpolvet ja auringonkukat. Auringonkukat ilahduttivat loppusyksystä, eivätkä tarvinneet minkäänlaista hoitoa koko kesänä. Keräsin niistä siemenet talteen, kivaa olla omavarainen. Ensi vuonna reunustan koko penkin niillä, tai teen minipellon etupihalle. Kurjenpolvet, joita ennen pidin ikävystyttävinä ja yksitoikkoisina, kukkivat innolla koko kesän ja näyttivät ihanilta oranssina hehkuvien ukonhattujen juurella. Kukkapuutarhassa en usko enään värisommitteluun, vaan nautin kaikesta. Ehkä juuri liiallinen luonnon järjestely saa tietyt kukat näyttämään tylsältä. Ei luonossakaan ”kokonaisuus” näytä epäharmoniselta, vaikka kaikki sävyt sekoittuvat keskenään ja kasvavat villeinä vierivieressä.

IG suositus: inspiroi vahvasti tämän tyypin daaliapenkit.

Tuukka kaivaa pionipenkkiä. Se oli todella rasittavaa, koska maa on täynnä kiviä, mutta juuri tällaisessa vettä läpäisevässä romumaassa pionit viihtyy.
Tyylievoluutioni: puutarhanhoidosta inspiroituneena, käytän nykyään lippistä lähes päivittäin ja kaikkien vaatteiden kanssa. T. Michael Moore

Vuosi puutarhan hoitoa on opettanut minulle ainakin:

Kärsivällisyyttä. Tämä julkaisu on otsikoitu ’Pionin vuosi’, mutta kansikuvassa on auringonkukka, sillä pionit usein kukkivat vasta aikaisintaan vuoden istuttamisen tai siirtämisen jälkeen. (Vähän nirppanokkia, mutta ajan kanssa näyttäviä.)

Skeptisyyttä. Istutin neljä keltaista vadelman taimea, koska rakastan keltaisia vadelmia. Ne kaikki tekee punaisia marjoja.

Optimismia. Puutarhanhoito tuo niin paljon iloa ja iloista odotusta. Kaunes on joka paikassa.

Että yhteinen harrastus todellakin syventää parisuhdetta!

Luonteen lujuutta. Vuosi 2018 oli pioninvuosi. Ensi vuoden omistan ruusuille. Ne kaksi lajiketta, jotka istutin tänä vuonna, kukkivat koko kesän – ihania ja niin palkitsevia. Tulevan ruusuvuoden kunniaksi käytin yhden iltapäivän erään holtittomasti leviävän ja laiskasti kukkivan ruusun huolelliseen kitkemiseen. Tavallaan säälitti, mutta se kasvatti juuriversoja ja peitti alleen kaiken. Aloittaessani puutarhanhoidon, en raaskinut kitkeä edes villinä kasvavia rikkakasveja, jos niillä oli kauniit lehdet tai edes pieni kukinto. Nyt olen karaistunut: hiiteen kaikki laiskat kukkijat.

Keskikesän treat: mintulla, ruusun terälehdillä ja kesäkukilla terästetty löylyvesi.
Alkusyksyn treat: pelargonia. Kukkien pudotessa niistä kuoriutuu ihania bonsaihenkisiä olentoja.
Pionin juurakot. Kauniita saksia, lapioita ja puutarhaessuja Helsingissä myy Anne's Past and Present Isoroballa.

More to read

Valkoisten lenkkareiden uusi elämä

Mia Frilander

Ennen kuin luovutat lenkkareidesi suhteen, kokeile näitä viittä askelta.

Vaihdoin synteettisen kosmetiikan luonnonkosmetiikkaan

Kirsikka Simberg

Vaihdos oli yllättävän vaivaton. Raportti uusista lemppareista!

Korut nyt

Mia Frilander

Kaksi lempiputiikkia: second hand -keidas ja voimakivikauppa.

Red Snapper

Kirsikka Simberg

Red Snapper on Bloody Maryn sukulainen, mutta vodkan sijasta mausteinen tomaattimehu terästetään ginillä.