Puutar­ha­suun­ni­te­mia: sieme­net, leik­ko­ku­kat ja luettavaa

Kukkatarhuri täällä moi! Tilasin siemeniä ja luettavaa.

Löysin James Fentonin kirjan A Garden From a Hundred Packets of Seeds tilatessani Pleasure Garden -lehden kakkosnumeroa. (Ensimmäinen numero on osoittautunut vähän paremmaksi, vaikka on uudessakin ihania kuvia ja oikeasti kiinnostavia artikkeleita.) Fentonin  kirjassa on vain noin 70 sivua ja kirjan nimi kertoo sisällöstä melkein kaiken olennaisen. Se on kuitenkin lisäksi myös hurmaavan nokkela, kevyt ja informatiivinen. Näin sitä kuvaillaan nettikaupassa:

”– A  light-hearted essay, describing a hundred plants he (Fenton) would choose to grow from seed. Flowers for colour, size, or exotic interest; herbs and meadow flowers; climbing vines and tropical species. It is a happy, stylish, thought-provoking exercise in good principles, which exudes that rare thing: common-or-garden sense about gardens.”

Sisällysluettelo houkuttelee: Hyödylliset ja kauniit yrtit! Leikkokukat! Flowers That Hop Around! Mikro-niitty!

Innostuin kirjasta, koska tilasin juuri siemeniä kevättä varten. Istutin viime syksynä ison joukon perennantaimia, mutta keväällä aion kokeilla myös siemenien kylvämistä ensimmäisen kerran. Syy siemenien tilaamiseen oli, etten löytänyt persikan värisiä sormustinkukkia mistään taimina. Lopulta tilasin sekä persikan että aprikoosin värisiä siemeniä Kalifornialaisesta nettikaupasta. Siemenet saapuivat viime viikolla samana päivänä Garden Editin ja siemenkirjan kanssa.

Siement on pakattu pieniin pusseihin ja ne postitettiin kirjekuoressa. Jokaisen pussin takana on kylvöohjeet. Tuntuu ihanalta ajatella jo kevättä ja kesää. Olen uuden harrastukseni myötä oppinut nauttimaan talvesta uudella tavalla, sillä odotan ja ajattelen niin paljon uutta sesonkia, että talvi tuntuu entistä kevyemmältä.

Kruunuvuokot ovat kauniita, mutta ne täytyy nostaa sisälle talvehtimaan. Olen toistaiseksi päättänyt kasvattaa vain kukkia jotka selviävät talvesta omillaan.

Suunnitelmia

Haluaisin istuttaa tilaamieni siemenien lisäksi näitä vaaleanpunaisia unikoita.

Sormustinkukka näyttää parhaalta muiden perennaryhmien seassa. Isona joukkona, ilman muita kasveja ympärillään, niiden parhaat puolet eivät jotenkin korostu. Näyttää liian alienilta.

Odotan tosi paljon omasta pihasta poimittujen kukkakimppujen sitomista. Sain Muslan yhteistyökumppanilta, Iittalalta, pari uutta maljakkoa. Tämän hetkinen suosikkini ovat uudet kapeat aaltomaljat. Niin hienot; ihana 50-luvun muotokieli. Voin kopioida sitten tämän kimpun. (Tilasin tota Magic Fountain -kukan siementä kolmessa eri värissä: ihan tumman sinistä, ihan vaalean sinistä ja laventelia.)

Tällaiseksi haluan tulla vanhana.

Tää instatili inspiroi. Erityisen ihania värejä, persikkaa ja puuteria.

Sormustinkukka on myrkyllinen --- > sen siemenet on POISON. :D

More to read

2018 tein töitä ja rakastin

Kirsikka Simberg

Kiitos tästä vuodesta, jännittää jo seuraava.

Rakkaudesta kuluneisiin vaatteisiin

Mia Frilander

Yksi asia, joka tässä maailmassa mättää: arvostamme liikaa uusia tavaroita. 

Ranskalainen tomaatti-dijonpiirakka

Enni Koistinen

Tomaattien sesonkiaikaan kannattaa kokeilla tätä herkullista piirakkareseptiä.

Ihmiskoe: Offline-päivä

Enni Koistinen

Pidin suuren ihmiskokeen sairaslomalla leikkauksen jälkeen. Makasin päivän sängyssä käymättä Internetissä, jotta saisin ehkä keksittyä jotain luovaa tekemistä. This is what happened.