Puutar­hu­rin maailma

Kaupallinen yhteistyö: Iittala

Puutarhaharrastus on niin paljon muutakin kuin kitkemistä ja haravointia.

Haaveilen jo siitä, että lapseni voi ottaa osaa puutarhaharrastukseeni. Ajattelen ja toivon, että puutarhanhoito opettaa lapselle luovuutta, kärsivällisyyttä, pettymyksien sietämistä, mutta antaa myös onnistumisen tunteita, kasvattaa yleistietoa ja luo jo varhain läheisen suhteen luontoon.

Lisäksi toivon, että meillä olisi kivoja asioita, joita voidaan tehdä yhdessä ihan vain huvin vuoksi.

Hajuherne kevätauringossa.
Mökkikassi ja saappaat.

Puutarhanhoito on vain osittain sesonkiharrastus. Silloin, kun luonto on talviunilla, voi suunnitella, haaveilla, opiskella ja inspiroitua. Luen lehtiä, selailen katalogeja, katson puutarhaohjelmia ja mökillä ollessani käyskentelen pihalla ja haaveilen.

Olen päättänyt, että tänä vuonna myös maalaan puutarhan kasveja. Nämä väritutkielmat inspiroivat.

Olen herätellyt vesiväriharrastusta jo nyt, etten menisi kesällä “emmä osaa” -moodiin. Muutenkin tekee mieli harjoittaa luovaa puuhastelua. Yritän maalata joka viikko jotain, ja se on ollut tosi kivaa ja terapauttista. Olen nauttinut rumistakin teoksista.

Tämän kukkakimpun viimeiset kukat poseerasivat uusissa Issey Miyake x Iittala -vaaseissa tätä juttua varten.

Intensiivisen väriset Issey Miyake -maljakot on tehty nimenomaan yhden kukan vaaseiksi ja ne on suupuhallettu Suomessa Iittalan tehtaalla. Puutarhaharrastukseeni kuuluu myös maljakoiden ajattelu, kukkien asettelu ja kimppujen sitominen.

Silloin, kun vietämme aikaa mökillä, en kerää isoja kimppuja sisälle, vaan ihailen niitä enimmäkseen ulkona.

Kerään kuitenkin aina yöpöydille yhden kukan, heinän tai oksan. Nämä maljakot sopivat siihen tarkoitukseen. Oikea maljakkovalinta korostaa aina kukan tai asetelman erityispiirteitä: hentoutta, väriä, jämäkkyyttä tai huumoria. Vaatimatonkin kukka tai epämääräinen korsi voi olla oikeassa maljakossa upea ja mielenkiintoinen.

Vaakamuotoinen Issey Miyake -kassi hyödyntää Miyaken laskostustekniikkaa. Kassi on kevyt ja se on helppo taittaa, joten se soveltuu hyvin esim. kauppakassiksi.

The Plant -lehti on ihana. Inspiroidun julkaisun kuvista ja monipuolisesta sisällöstä. Puutarhaharrastus on muutakin kuin koulimista ja haravointia ja minusta tässä lehdessä se on otettu huomioon. Pidän myös The Pleasure Garden -lehdestä.

Tämä instensiivisen oranssi Issey Miyake x Iittala -kassi on suosikkini. Siitä tulee hyvällä tavalla mieleen kauppatorin teltat ja HKI metro!
Harrastusvälineitä: lasimaljakot ja vesivärit. Viime kesänä keräsin mökiltä lähtiessä aina kimpun kukkia kotiin palkinnoksi kitkemisestä ja kaivuusta.

Tänä vuonna vietämme entistä pidemmän kesän mökillä ja aion istuttaa puutarhaan ensimmäistä kertaa myös syötäviä asioita. Haaveilen perunamaasta ja pavuista.

Siemeniä ja mukuloita puutarhaan voi ostaa esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksen verkkokaupasta. Isoja ja vahvoja taimia ja pistokkaita olen nähnyt myös Plantagenissa.

Tilaan keväisin ja joskus jo talvella kukkien siemeniä kesää varten. Siemenistä kasvattaminen on paljon edullisempaa, kuin taimien ostaminen ja tuottaa ihan erityistä mielihyvää. Suosittelen sitä lämpimästi. Tilasin mm. Crazy Daisy -nimisiä päivänkakkaroita. Valitsen yleensä kestäviä lajikkeita ja pidän myös sellaisista, jotka siementävät itse ja jäävät sillä tavalla ”asumaan” puutarhaan.

Kolme vinkkiä siemenestä viljelyyn: Lue ohjeet. Noudata niitä. Älä laita siemeniä liian lähekkäin.

Luonteeseeni kuuluu halu soveltaa ja tehdä vähän ”omalla tyylillä”. Esim. reseptiikan seuraaminen kokatessa on mulle aina iso haaste, tekee aina mieli vaan silmäillä ohje  ja tehdä sitten vähän sinne päin. Puutarhahommissa se on johtanut pelkästään epäonnistumisiin, lol. Mutta kai niistäkin on aina oppinut jotain.

Tää on mun tulevan kesän puutarhamekko. Eli sellainen, mikä laitetaan päälle, kun nautitaan puutarhasta ja ihaillaan kukkia.

Issey Miyake X Iittala -mallisto on nyt Iiittalan myymälöissä ja verkkokaupassa täällä.

More to read

Epätrendikäs viininlitkijä

Enni Koistinen

Vastareaktio liian hienoille design-viinilaseille.

Musla / Radio Helsinki

Radiossa

Kirsikka Simberg

Päivitetyt Spotify-soittolista ja On-demand.

Familon untuvat

Kirsikka Simberg

Sain pari kuukautta sitten Familonilta lahjaksi untuvapeitot ja tyynyt ja olen pakahtunut onnesta nukkuessani niiden kanssa.

Testissä: one-pan-pasta

Kirsikka Simberg

Jos Gwyneth Paltrow ja Martha Steward suosittelevat, on pakko kokeilla.