Katja Kokko löysi harras­tuk­ses­ta elämäntyön

"Välillä on pakko tehdä töitä vain rahankin takia, mutta isoja päätökisä elämässä ohjaa intuitio."

Katja Kokko on ystäväni. Sellainen aikuinen ystävä, jonka kanssa voi keskustella poikaystävistä, kiinnostavista uusista ravintoloista ja hyvinvoinnista, mutta myös verotuksesta, kirjanpidosta ja yritystoiminnasta.

Kun Katja vielä asui Helsingissä, kävimme usein pitkillä lounailla puimassa yrittäjyyden iloja ja suruja. Soitin Katjalle usein kysyäkseni neuvoa vaikkapa laskutukseen liittyen ja olen monesti ollut kiitollinen hänen neuvoistaan ja näkemyksellisyydestään. Katja on muuten ns. ”entisessä elämässään” ollut töissä pankissa.

Nyt Katja on hyvinvointiin kokonaisvaltaisesti keskittyvä osaaja, jonka jatkuvaa uusiutumiskykyä ja haasteisiin heittäytymistä ihailen.

Vanhojen aikojen kunniaksi juttelimme Katjan uudesta Yin Your Skin -verkkokurssista ja muista työhän liittyvistä jutuista.

Katja asuu tällä hetkellä Briteissä, mutta vierailee Suomessa säännöllisesti töiden takia.

Mietin usein ajattelevatkohan muut ihmiset ikinä, että olet kauneuden asiantuntijuuden lisäksi myös tosi inspiroiva yrittäjä. Mistä se yrittäjyys suhun tulee? Mitä sun vanehmmat tekevät, onko malli tullut kotoa?

Ei se kyllä ihan suoraan mun vanhemmilta taida tulla, vaikka ne onkin kovia puuhastelemaan koko ajan kaikkea. Ne esimerkiksi tekee Lapista keräämistään kivistä koruja ja koriste-esineitä ja käyvät joka kesä kaivamassa kultaa. Mutta ne ei ole ikinä kannustaneet mua yrittäjäksi, vaan enemmänkin turvallisuushakuisiin ratkaisuihin. Siinä mielessä olenkin ollut rebel, etten ole kuunnellut noita neuvoja. He ovat kyllä aina tukeneet mun päätöksiä. Mä luulen, että mun yrittäjyys tulee siitä, että kun löydän sen asian, josta sytyn, ei sen synnyttämille ideoille tule loppua. Ja se on jotenkin tosi syvällä mun perusolemuksessa, että mun pitää toteuttaa niitä asioita.

Olet juuri lanseerannut Yin your skin -verkkokukurssin. Kerro vähän siitä. Kenelle verkkokurssi on tarkoitettu?

Se on ihan kaikille, jotka haluavat tehdä syväsukelluksen itseensä, voida paremmin, näyttää hehkeämmältä ja löytää kosketuksen omaan kehoonsa ja sisimpäänsä. Toi kurssi menee niin sanotusti ihosta ytimeen, ja yhdistää kaiken, mitä oon parinkymmenen vuoden aikana oppinut kauneudenhoidosta ja hyvinvoinnista.

Mistä idea verkkokurssin tekemiseen tuli?

Idea syntyi vuonna 2017, kun olin niin häkeltynyt yin-joogan vaikutuksista ihoon, että halusin jotenkin päästä yhdistämään yin-joogan ja ihonhoidon. Ensin pidin workshopeja aiheesta ja kun ne myytiin loppuun, aloin saada viestejä ihmisiltä eri kaupungeista, että voisinko tehdä online-version kurssista. Ajatus kurssista hautui mielessäni pitkään, sillä mulla oli vahva tunne, että kurssin ihonhoitopuoli tarvitsee vielä jotain syvempää. Ja lopulta se oli gua sha, joka oli se puuttuva palanen. Kurssilla oppii siis meditaatiota, yin-joogaa, ihonhoitoa ja gua shaa. Yin-joogaan yhdistyy tosi kaunis sound healing, jonka suomalainen pop-artisti IRENE on säveltänyt ja tuottanut tätä kurssia varten. Äänimaisema on niin kaunis, että yin-jooga ulottuu ihan eri ulottuvuuksiin sen ansiosta.

Olet kirjoittanut kirjoja, päivität blogia, ohjaat joogaa, valokuvaat ja nyt tää verkkokurssi. Mitä suunnitelmia sulla vielä on sun imperiumille!

Seuraavaksi on edessä kiinalaisen lääketieteen opinnot. Uusia kirjoja on myös tulossa. Mua kiinnostaa myös todella paljon yhdistää tätä kaikkea tekemistä ja konseptointia teknologiaan. Tietenkin oma ihonhoitosarja olisi myös luonnollinen jatkumo kaikelle.

On mielenkiintoista miten omia mielenkiinnon kohteitasi seuraamalla, olet luonut niin eheän brändin ja ihmisiä oikeasti palvelevia konsepteja. Voisiko sanoa, että harrastuksesta voi todellakin tulla elämäntyö?

No kyllä voi! Näiden kaikkien asioiden opiskelu ja tekeminen on sellaista, mitä tekisin joka tapauksessa. Rakastan tätä oppimista. Se tuntuu kyllä niin ihanalta, että oon löytänyt sen, mikä tuntuu elämäntehtävältä.

Tunnut uppoutuvan aina täysillä kaikkeen mistä kiinnostut. Opsikelet erilaisia aiheita ketoruokavaliosta joogaan ja kiinalaiseen lääketieteeseen. Mikä näitä asioita yhdistää?

Ne kaikki liittyy hyvinvointiin ja elämään. Kun yhteen asiaan on mennyt tosi syvälle ja antaa sen viedä kiinnostusta eteenpäin, oppii väistämättä uutta ja vastaan tulee asioita, joita haluaa ymmärtää entistä syvemmin.

Jadekivestä valmistettu gua sha -lasta kasvojen ja vartalon käsittelyyn.

Joudutko yrittäjänä tekemään myös asioita, jotka eivät tunnu niin kiehtovilta?

Kyllä! Kaikkiin asioihin en suinkaan uppoudu tosi syvälle. Esimerkkinä vaikkapa valokuvaus. Se ei ole mun intohimo, mutta mun täytyy tehdä sitä blogin takia. Kuvissa pitää olla hyvä taso, mutta en ole kiinnostunut oppimaan kuvaamisesta lisää tai investoimaan parempaan kalustoon – siksi ulkoistan kuvaamisen toisinaan muille. Suhtaudun näin myös ketoruokavalioon. Olen perehtynyt siihen sen verran, kuin koen tarpeelliseksi itseni kannalta, mutta mua ei kiinnosta opiskella sitä sen syvällisemmin.

Mitä olet opiskellut?

Olen opiskellut kosmetologiksi, meikkaajaksi, joogaopettajaksi ja tradenomiksi erikoistuen rahoitukseen ja ulkoiseen laskentatoimeen. Lisäksi olen suorittanut luonnonkosmetiikan tuotekehitysopinnot sekä paljon erilaisia kursseja kuten Reikiä, kasvorefleksologiaa, gua shaa ja sidekudoshierontaa.

Tiesitkö aina, mitä haluat tässä elämässä tehdä, onko sulla ollut selkeä määränpää?

En todellakaan tiennyt. Olen kiitollinen, että minussa oli kuitenkin teininä jo se palo, joka vei opiskelemaan kosmetologiksi. Olen todella määrätietoinen, kun tiedän mitä aion tehdä, mutta vasta yrittäjyyden myötä mulle on selvinnyt, mitä todella haluan elämässä. Yrittäjyys on minulle ainoa oikea vaihtoehto, koska musta tuntui päivätyössä, että mä kuihdun sisältäpäin. Koin, etten voi elää sellaista elämää päivästä toiseen, jossa mun sisin haluaa olla koko ajan jossain muualla. Tuntui kuin olisin ollut vankilassa. Mulle selvisi vasta oman hyvinvointini kautta, mitä haluan tehdä elämälläni. Kaikki lähti liikkelle joogasta ja ruokavaliomuutoksista kymmenen vuotta sitten. En olisi silloin arvannut, että se tulee viemään minut niin syvälle ihonhoidon maailmaan ja mitä kaikkea siitä aukeaa.

Miten valitset, millaisiin projekteihin lähdet mukaan?

Kliseisesti kyllä se intuitio vaan kertoo.

Mistä unelmoit?

Omasta talosta jossain pikkukaupungissa täällä Brittien rannikolla. Olisi ihanaa, jos siellä voisi olla pieni joogasali. Lisäksi haaveilen omasta hoitolasta niin, että voisin tehdä hoitoja parina päivänä viikossa. Haaveilen myös omasta ihonhoitosarjasta ja koirasta. Mulle ei ole tärkeää tavoitella  menestystä, enkä haluaisi tukea sellaista mielikuvaa, että hirveästi pitää elämässä saada aikaan ja saavuttaa jotain. Sellaisesta voi tulla hirveät paineet, jos vaan katsoo jotain somea ja kuvittelee, että itsekin pitäisi. Mun mielestä tärkeintä on se, että kokee elävänsä sellaista elämää, jossa on tasapaino ja hyvä olla.

Mikä on sulle työssä tärkleintä? Raha? Vapaus? Teen paljon ja oot ahkera: mikä sua motivoi saamaan näin paljon aikaan?

Tasapaino niiden välillä. Työssä tärkeintä on se, että se todellakin lähtee sydämestä ja syvästä kiinnostuksesta asioita kohtaan. Se motivoi automaattisesti ilman, että pitää motivoitua. Jos rahan takia pelkästään teen jotain, silloin saan todella kaivella motivaatiota. Sellaista työtä munkin täytyy välillä tehdä mennäkseni eteenpäin ja rakentaakseni uusia asioita.

Miten kuvailisit itseäsi?

Tää on vaikea kysymys! Oon utelias ja haluan ymmärtää asioiden syvällisiä yhteyksiä ja merkityksiä. Ja tämmöinen omien intohimojeni toteuttaja ja varmaan vähän outokin.

Pelottaako isojen riskien otto?

Tottakai pelottaa, mutta enemmän painaa vaakakupissa se, kun asiat tuntuu oikealta ja uskon niihin. Siitä luottamus ja sen takia uskallan. Pelko on se asia, joka pakottaa tekemään ja organisoimaan asiat hyvin. Kyllä sitäkin siis tarvitaan. Lisäksi se opettaa läsnöoloa.

Riski joka kannatti?

Varmasti näitä mahtuu vuosien varrelle useitakin, mutta kyllä se ensimmäinen iso riski on ollut merkittävin, eli Jolien perustaminen. Olen myös aina inhonnut yksin matkustamista – mussa on ollut semmoista arkuutta. Mutta olen silti reissaillut maailmalla joogaretriittien perässä. Ja sen takia tapasin poikaystäväni Richardin, jonka kanssa nyt asun Briteissä.

Salainen paheesi?

Ruisleipä, jossa on päällä paljon voita, juustoa ja suolakurkkua. Syntisen hyvää, en ikinä ei pysty pysymään kohtuudessa. Ei ikinä. Siksi on pakko olla ketolla!

Mistä isnpiroidut juuri nyt?

Kiinalaisesta lääketieteestä ja faskioista! Ja yllättävää kyllä, esiintymisestä. Siis siitä, miten hyvä esitys rakennetaan ja mikä hyvässä esityksessä on hyvää. Olen aina inhonnut luennointia, mutta pari kuukautta sitten lentokentällä tuli vastaan kirja Talk like TED. Se oli aivan huikea ja sytyin siitä todella paljon. Seuraavaksi aion katsoa siinä mainuttuja TED talkeja ja mitä voisin oppia niistä. Todella kiehtovaa!

Onko sinulla mentoria tai neuvonantajaa, jolta olet oppinut jotain arvokasta?

Mun esiintymisvalmentaja Essi Aulanko on aivan huippu, siltä olen saanut tosi paljon näkemystä ja apua esiintymiseen. Lisäksi mun joogaopettajat Scott Johnson, Sandra Howling ja John Scott, joilta olen saanut syvää ymmärrystä mun omaan joogaharjoitukseen ja myös opettamiseen. Voisin luetella tosi paljon ihmisiä, jotka ovat opettaneet jotain tärkeää ja joiden puoleen käännyn edelleen, kun tarvitsen apua erilaisissa asioissa, mutta mitään semmosta yleismentoria tai business coachia mulla ei ole. Olen aina toivonut, että olisi, mutta vielä ei ole tullut vastaan. Ennemminkin ne on näitä ihmisiä, joiden kanssa teen projekteja ja yhteistöitä. Ja ystäviä, jotka ovat viisaita. En ole koskaan tavannut ihonhoitiguru Una Nuotiota, mutta olisi ihanaa, jos olisi Unan kaltainen nainen neuvonantajana.

Vinkkaa vielä loppuun joku ihan killeri kauneustuote kaikille kaltaisilleni talvinaamoille! Tarviin hehkua ja glowta! 😀

Gua shalla ja yin-joogalla saa kyllä takuuvarmat glowt. Niistä tulee se sisäinen glow, joka kestää pidempään! Mutta killeri glowtuote ihonhoidossa, jos yks vaan pitäisi sanoa, on Dr. Alkaitiksen Universal Mask sekoitettuna saman sarjan kasvoveteen.

Katjan gua sha kamppoja, lastoja ja lusikoita voi ostaa mm. Ruohonjuuresta ja Biodelly-verkkokaupasta.

Seuraa Katjaa täällä.
Yin Your Skin – verkkokurssiin voit tutustua tästä
Gua Sha -välineet löytyvät mm. täältä

Artikkelin kuvat on ottanut Ina Nordbäck ja Richard Isaac. 

More to read

Maailman paras tiskiharja

Mia Frilander

Se on tietenkin japanilainen.

Täydellisesti keitetty Japanilainen riisi

Enni Koistinen

Tällä ohjeella keität ravintolatasoisen riisiannoksen.

Musla Koko Hubara Q&A

Q&A: Koko Hubara

Kirsikka Simberg

Koko Hubara on Helsingissä asuva toimittaja, kirjailija ja all around cool girl.

Lomalla Helsingissä

Mia Frilander

Kuukauden talviloma kotikaupungissa.