Q&A: Vimma-merkin perus­ta­ja Marjut Rahkola

Vimma-vaatemerkin perustanut Marjut Rahkola oli ammatiltaan kätilö, joka omien lastensa syntymän myötä löysi uralleen uuden suunnan.

Tapasimme Marjutin kanssa Vimman kaupalla Albertinkadulla ja juttelimme työstä, perhe-elämästä ja ekologisesta yrittämisestä.

Vimma on liikkeissään ketterä ja nopeasti markkinoiden muuttuvaan kysyntään vastaava merkki. Jos tarve jollekin tuotteelle tai toimintamallille havaitaan, pystytään kysyntään vastaamaan ripeästi. Ehkä tulevaisuuden eettisessä yrittämisessä kaivataankin juuri enemmän sen kaltaista ajattelua: ei pusketa vaatemallistoja ulos toisensa perään vain siksi, että niin on totuttu tekemään, vaan mukaudutaan muuttuvaan maailmaan ja muuttuviin tapoihin ja tarpeeseen kuluttaa kestävämmin.

Marjut on kuuden lapsen äiti ja entinen kätilö. Hänen kanssaan oli tosi mielenkiintoista jutella paitsi työn tekemisestä, myös perhe-elämästä ja arvoista.

Olet kätilö ja suunnittelija! Niin upea combo, kerro miten siinä niin kävi?
– Olen aina antanut ’matkan kuljettaa’, seurannut tietä sydäntäni kuunnellen. Kätilön työ on maailman ihanin ammatti – mitään parempaa ei ole kuin uuden ihmisen syntymä tähän maailmaan. Kotiäitivuodet tekivät minusta suunnittelijan ja ompelijan, itseoppineena. Oman tytön syntymä käynnisti ’mekkomanian’, öisinkin piti imettäessä suunnitella uusia malleja… Sitten pääsin Marimekolle lastenvaatteita suunnittelemaan freelancerina. Se antoi hyvää oppia alan toimintatavoista, mutta ison talon tyttöä minusta ei tullut. Helsinki Design Schoolin muotisuunnittelijatutkinnon suoritin verkostoitumismielessä. Silloin tuli tunne, että minun täytyy perustaa oma merkki, tai tulen katumaan sitä myöhemmin. VIMMA on sattumien tarjoama tilaisuus. Oikea ajoitus, oikeat ihmiset ympärillä ja hyvä flow kasvatti olohuoneesta käynnistyneen yrityksen isommaksi. Kätilön työssä ja yrittämisessä on yllättävän paljon yhtäläisyyksiä. Ei yhtään samanlaista päivää, luovaa ongelmanratkaisua, täytyy olla herkkänä ympäristössä tapahtuville asioille ja ilmiöille. Minulla taitaa olla lahja kyllästyä asioihin, intohimoinen tarve suunnitella uutta ja haastaa vanha!

Mitä Vimma merkitsee sinulle?
– Väylää toteuttaa itseäni. Luoda kauneutta. Tuottaa lisä-arvoa markkinaan.

Mikä on työssäsi haastavinta?
– Olla avain muiden onnistumisille, henkilöstöjohtaminen ei ole aina ollut vahvin lajini. Lisäksi asioiden valtava ’virta’ ja määrä: pitää jaksaa pitkiä päiviä ja olla jääräpäinen, mutta samalla muistaa lepo. Elämä on jatkuvaa tasapainottelua perheen, työn ja vapaa-ajan välillä.

Entä palkitsevinta?
– Se, että olen oppinut luopumaan täydellisyyden tavoittelusta ja se, että olen muistanut elää tätä elämää ja saanut tunteen, että pystyn vaikka mihin!

Idoli / mentori joka on vaikuttanut elämääsi?
– Mieheni on korvaamaton tuki ja mentori, tsemppari, visionääri. Lisäksi lapseni ovat loputon luovuuden lähde.

Mitä toivot vielä saavuttavasi?
– Unelmat toimivat vain, jos itse toimii. Täytyy tahtoa ja nyt juuri nyt parasta on tasapainoinen arki, työn ja perheen yhteensovittaminen onnistuneesti, itsensä toteuttaminen. Minulla on nöyrä ja kiitollinen olo siitä kaikesta.

Ekologisuus ja kestävä kehitys kuuluvat oleellisesti Vimman arvoihin. Millaiset asiat motivoivat sinua erityisesti elämään ja tekemään töitä näiden arvojen mukaisesti?
– Minulle luontainen täydellisyyden tavoittelu on johtanut myös johonkin hyvään. On tuntunut, että joka päivä täytyy tehdä hyvän maun mukaisia päätöksiä, jotka palvelevat itseä, lähimmäisiä ja ympärillä olevaa maailmaa.

Mielenkiintoinen projekti juuri nyt?
– Teemme jonkin vrran kustomoituja asuja kotimaisille artisteille. Se on ollut aivan mahtavaa ja valtavan inspiroivaa!

Salainen paheesi?
– Suklaa ja hamppariateriat! Onneksi vain toisinaan.

Kerro tyypillisestä työpäivästäsi?
– Ei sellaista taida olla!

Haha, ymmärrän hyvin. Entä aamurutiinisi?
– Aamut alkavat yleensä tosi varhain, neljältä tai viideltäkin. Tsekkaan yleensä ensimmäiseksi kaikki kännykän muistioon yön aikana merkkaamani ideat. Sitten tarkistan to do -listat ja teen selkeän suunnitelman päiväni varalle.  Minulla täytyy olla selkeä toimintamalli ja tavoitteet päivää varten, siitä on sitten hyvä ponnistaa!

Jatka lausetta: “Menestys on…”
– Kunnianhimoa, mutta myös sattuman tarjoamia mahdollisuuksia. Lisäksi intuitiota ja elämänkoulun valmistamia onnekkaita päätöksiä.

Jos voisit lähettää viestin 20-vuotiaalle itsellesi, mitä sanoisit?
– Että hyvin sä vedät ja vähän vähempikin riittäisi välillä. Ja että muista itsesi hyvä ja armollinen kohtelu, sillä elämä tässä ja nyt on hyvää.

Riski, jonka ottaminen kannatti?
– Se että olen uskaltanut elää: perustaa perheen nuorena ja vaalinut ’antaa mennä’ -asennetta. Ja myös meidän olohuoneesssa perustettu VIMMA, vaikka en kyllä oikeasti ajattele sitä riskinä!

Ensi kesänä haluaisin kulkea Peace ja Love -sukat sandaaleissa!

Sain Harri-haalarin lahjaksi! Sitä koristaa Maija Louekarin suunnittelema Muisto-printti, se on mielestäni todella hieno.
Vimman bambusta valmistetut vauvan potkupuvut ovat todella pehmeitä. Kivaa muuten, että valikoimassa on myös mustia vaatteita vauvoille! Très chic bebe!

More to read

Viikonloppukimppu

Enni Koistinen

Drinkkirahat menevät nykyään leikkokukkiin.

Levoton syysenergia ja miten valjastaa se hyötykäyttöön

Kirsikka Simberg

Talvea edeltävät kuukaudet ovat vuoden parasta ja mielenkiintoisinta aikaa.

Kauneuslomalla

Mia Frilander

Helpon kauneusviikonlopun resepti.

Kysymyksiä tyylistä: kuka olen? Osa 1

Kirsikka Simberg

Miten äidiksi tuleminen ja sosiaalinen eristäytyminen muutavat suhdetta omaan tyyliin.