Spag­het­ti alla carbo­na­ra vegetable!

Onko terveyspasta joku olemassa oleva asia? Tää tuntuu siltä, mutta saattaa olla itsepetosta.

Mun koko raskauden ajan olen himoinnut pastaa. Aluksi myös sämpylöitä ja leipää, mutta se innostus on jo vähän laantunut. En enää välttele oikeastaan mitään ruoka-aineita täysin (paitsi siis raskaus kieltolistalla olevia, kuten raakaa lihaa, juuri nyt), vaikka ajattelenkin, että ketodietillä voi saada hyvän kick startin vaikkapa johonkin elämänmuutokseen tai avun terveyshaasteeseen, mutta olen silti edelleen vähän tietoinen valkoisten hiilihydraattien määrästä arjessani.

Olen sellainen ihminen, joka voi syödä yhden päivän aikana kokonaisen leivän, jos sellainen on kotona. Siksi olen yleensä kaukaa viisas ja ostan kotiin vain asioita, joista pidän ja joita haluan syödä. Meidän ruokaostokset tehdään enimmäkseen hedelmä- ja vihannesosastolla, pakastimessa on melkein aina riistaa, pöydällä luomunia. Mun taktiikka on ostaa niin paljon hyviä, hyvää tekeviä tuoreita asioita, että en muista kaivata jotain niitä vähemmän hyvää tekeviä juttuja kauheasti.

Varsinkin raskauden aikana olen nauttinut syömisestä! Olen onnitellut itseäni jokaisesta pähkinästä ja avokadosta – hyviä rasvoja! – ja tuoreesta kalasta, vihanneksista ja hyviä maitohappobaktreereja sisältävästä kombuchasta ja kimchistä. ”Hyvä minä, tässä mä annan itselleni ja vauvalle kaikkea hyvää!”

Yksi erittäin hyvä asia, joka on yhtäaikaa yltäkylläinen herkku ja raikas luomuvihanneksilla kyllästetty treat, on vihannespasta. Olen tehnyt monta versiota tästä vihreästä pastasta niin, että annoksessa on pieni määrä pastaa ja iso määrä erilaisia vihreitä kasviksia valkosipulissa freesattuna, yrttisilpun kanssa tarjoiltuna: tilliä, basilikaa, korianteria, minttua, pakasteherneitä, vihreitä papuja, pinaattia, broccolia! Ah!!

Tämän vege-carbonaran ohjeen Tuukka löysi alunperin Saku Tuomisen Aglio & Olio -kirjasta. Sitä on hieman muokattu, mutta idea on Sakun. Niin hyvää, suosittelen. Annoksessa kivalta tuntuu se, että pastan määrä on suhteessa vihanneksiin pienehkö, eikä ateria jätä oloa pastaähkyiseksi.

Keäspastan ohje

kesäkurpitsaa
sipulia
keltaista paprikaa
kaalinlehti
kanamunaa
porkkana
muskottipähkinää
tilliä
basilikaa
parmesania

Keitä pastaa! Freesaa sipulia, paprikaa, pilkottua porkkanaa ja kaalinlehteä 5 minuuttia pannulla. Lisää kuutioitu kesäkurpitsa ja paista 5 minuuttia lisää. Vatkaa munan rakenne rikki, lisää suolaa, pippuria, hieman muskottipähkinää sekä raastettua parmesania ja sekoita. Sekoita ensin kasvikset pastan kanssa, lisää sen jälkeen munaseos ja sekoita. Tarjoile melkein heti, ennen kuin munat alkavat jäähtyä. Rouhi päälle runsaasti mustapippuria ja silputut tuoreet yrtit!

Kesällä on kivaa silputa salaatteihin ja pastan sekaan överimäärä yrttejä! Tilli ja minttu ovat juuri nyt meidän suosikkeja.

Kuvassa: Iittalalta osana yhteistyötä saadut Raami-lautaset, joissa kaikki ruoka näyttää ihanalta. Nää lautaset parantaa mun itsetuntoa ruuan laittajana.

More to read

Kaikki vaatteiden syyshuollosta

Mia Frilander

Vaatteidenhuollon asiantuntijan kanssa oluella.

Doog-sovellus tuo hyväntekeväisyyden puhelimeesi

Kirsikka Simberg

Vinkki sinulle, joka haluat olla oman elämäsi Robin Hood.

Vierassängyt mökillä

Kirsikka Simberg

Vieraspatjoista saa päällekkäin kasaamalla kevyet hengailusängyt.

Piristysohjelma

Katri Mutikainen

Joskus pienetkin teot oman hyvinvoinnin edistämiseksi voivat laskea stressitasoa kiireen keskellä.