Suun­nit­te­li­ja­ta­paa­mi­nen: Heikki Orvola

Kaupallinen yhteistyö: Iittala

Tapasin suunnittelija Professori Heikki Orvolan, joka kutsuu kirjontatöitään pöytälaatikko runoudeksi. (Ihana ajatus!)

Tapasimme aurinkoisena helmikuun päivänä Arabia Design Centerissä. Oli upea kunnia tavata Orvola, Iittalan ja Arabian “hovisuunnittelija”, joka on tehnyt pitkän uran molempien brändien parissa.

Tapaamisen jälkeen tiesin mm. että Oiva Toikka tykkäsi hassutella, Kaj Franck ei ollut sottapytty ja että Orvola inspiroituu kubismista ja munakoisoista.

Orvola on erikoistunut teolliseen sarjatuotantoon ja hänet tunnetaan erityisesti mm. Moreeni, Illusia, Lumi ja 24h -sarjoista. Lisäksi hän on suunnitellut varmaan kaikille suomalaisille tutun Kivi-tuikkulyhdyn.

Nyt tapaamisemme syy oli kuitenkin se, että Orvolan suunnittelema, 1970-luvulla syntynyt jalallinen Miranda-malja on otettu uudelleentuotantoon.

 

Orvola on voittanut lukuisia design-palkintoja. Professorin arvonimen hän sai vuonna 2002 . (Minä myös unelmoin professoriudesta! Oikeesti, one day!)
“Tämä on se tuote, josta minut varmaan tullaan muistamaan” hän sanoo ja osoittaa punaista tuikkulyhtyä Arabia keskuksen vitriinissä.

Juttelimme uudelleen tuotantoon otetusta Miranda-maljasta, sekä Orvolan entisistä työkavereista Kaj Franckista, Oiva Toikasta.

Orvola kertoi, että Kaj Franck oli kunnioitusta herättävä hahmo jo Nuutajärven lasitehtaalla.

”- Hän oli sellainen vanha herra. Kaikki kunnioittivat häntä suuresti ja hänen mielipiteitään arvostettiin. Kunnioitus Kaj Franckia kohtaan säilyi loppuun saakka.”

“- Meillä oli Toikan ja Franckin kanssa yhteinen työhuone.”

Kysyin ja kukaan ei kuulemma ollut sottapytty. Orvola oli läheinen Oiva Toikan kanssa ja ihaili Franckia.

“- Toikka oli iloinen, leikkisä ja hauska tyyppi, jonka kanssa kaikki viihtyivät.”

Orvola harrastaa kirjontatöitä ja vaikka juttelimme enimmäkseen lasista, kiinnostuin myös hänen kirjontatöistään. Hän näytti minulle joitain tekemiään teoksia, ne olivat todella hienoja! Orvola sanoo, että aloitti kirjonnan, koska Nuutajärvellä, jossa hän työskenteli nuorena poikamiehenä, oli niin tylsää, eikä iltaisin ollut mitään tekemistä.

Harrastus kehittyi kuitenkin elämänmittaiseksi intohimoksi.

“- Se oli sellaista pöytälaatikkorunoutta. Pitkään kuitenkin vain Oiva Toikka ja vaimoni tiesivät harrastuksestani. En juurikaan myy teoksia, sillä niiden tekemiseen kuluu valtavasti aikaa, eikä kukaan maksaisi näistä niin paljon kuin haluaisin.”

Yksi mielestäni erityisen hieno teos oli nimeltään Kubistinen Munakoiso. Se nauratti.

"Kubistinen munakoiso"

Miranda-malja

Puristelasina valmistettu Miranda-sarja syntyi vuonna 1971. Nimien keksiminen oli kuulemma kaikista vaikeinta.

“- Aina tekee esineen, mutta nimen keksiminen on hankalaa. Oiva (Toikka) taisi keksiä Mirandan nimen, hän oli niissä aika hyvä. Nimen takana oli muistaakseni Carmen Miranda, Orvola nauraa.

Orvola sanoo, että Miranda-malja on tehty alunperin jälkiruokamaljaksi, josta voisi tarjoilla vaikkapa jäätelöä. Uudelleen tuotantoon otettu Miranda löytyy nyt väreissä pellava, sammaleenvihreä, lohenpunainen, kirkas, harmaa ja pomeranssi. Näistä oma suosikkini on ehkä pomeranssi.

Miranda on erinomainen pikku kukkavaasi. Olen laittanut siihen kukkakimppujen "jämiä" ja katkenneita yksilöitä.
Lohenpunainen Miranda on meillä kanamunien säilytys astia.
Miranda-maljaa voi käyttää monipuolisesti niin jälkiruokien tarjoiluun kuin kukka-asetelmiin ja ne näyttävät kauniilta niin yksinään kuin ryhmässä.
Milk Magazine, harmaa Miranda, pomeranssin värinen Valkea-tuikkulyhty ja Samujin lomahattu.
Pienen lasisen kurpitsan on suunnitellut Heikki Orvolan ystävä ja entinen työtoveri Oiva Toikka. Tämä Miranda-malja on väriltään pellava.
Sammalenvihreä Miranda ikkunalaudalla.

More to read

Avain onneen: johdoton pölynimuri

Kirsikka Simberg

Jos harkitset uuden imurin ostamista, jätä johto kauppaan.

Vaihdoin synteettisen kosmetiikan luonnonkosmetiikkaan

Kirsikka Simberg

Vaihdos oli yllättävän vaivaton. Raportti uusista lemppareista!

Avokadojuoma ja ultimaattinen blenderikokeilu

Enni Koistinen

Kuohkea ja freesi avokadojuoma ja raa'at porkkanat tehosekoittimessa.

Uutta keramiikkaa

Kirsikka Simberg

Keramiikka-aarteita Lokalista ja Vihreän Holvin sunnuntaimarkkinoilta.