Musla Freska siivooja

Suur­sii­voo­ja, tosi­tar­koi­tuk­sel­la

Freska

Investoi omaan henkiseen hyvinvointiisi, harkitse siivoojan palkkaamista.

Luin joskus sellaisen self help -kirjan, jossa kehoitettiin ulkoistamaan työpäivästä kaikki sellaiset askareet, jotka joku muukin voi tehdä niin, että aikaa jää käytettäväksi sellaisiin tehtäviin, joissa vain sinä voit loistaa, tai joissa panoksesi on erityisen tärkeä. Hyväksikäytän kirjan oppeja usein. Kutsun kirjan oppien omaksumista hyväksikäytöksi, sillä käytän ulkoistamisesta vapautuvan ajan laiskotteluun, enkä omaisuuden kartoittamiseen, kuten kirjassa kehotettiin.

Tärkeimmät ulkoistuksen kohteeni ovat kirjanpito ja suursiivous. Joutuisin todennäköisesti vankilaan ja hermoromahdukseen, jos yrittäisin tehdä oman kirjanpitoni ja vaikka rakastan kevyttä siivousta, en hirveästi nauti suursiivouksesta.

Suursiivous on kamalan uuvuttavaa ja aikaa vievää: Esimerkiksi puiset lattialistat pitää pestä erikseen märällä räsyllä aina lattian pesun yhteydessä. Pitää kontata lattialla seinänvierustaa pitkin (polviin sattuu) ja pyyhkiä lattialistojen urat, tai niiden päälle kasaantuu pölyä ja likaa ja lopulta rasvaa ja sitten ne kauniit valkoiset lattialistat ei kohta enää ole valkoiset. Lisäksi hanoja pitää kiillottaa tai ne hapettuu. Kirjahyllystä pitää välillä ottaa kaikki kirjat pois, kirjat pitää pyyhkiä ja hyllyt imuroida. Uuni pitää pestä ja liinavaatteet tuulettaa pakkasessa ja viherkasvien lehdet pyyhkiä pölyistä.

Uuugghhh.

Olen siis ulkoistanut suursiivouksen: Kolmen viikon välein meillä käy siivooja, joka käyttää yhteensä neljä tuntia tehdäkseen kaiken tämän puolestani. (I love her)

Olen maininnut siivouspalvelut täällä ennenkin ja suosittelen aina ihmisiä harkitsemaan siivoojan palkkaamista. Varsinkin kiireiset ihmiset, kokeilkaa! Siisti koti on tietenkin viihtyisä, mutta lisäksi se on investointi omaan henkiseen hyvinvointiin – ja se parantaa parisuhdetta! On helppo olla onnellinen, kun ei tarvitse ajatella lattailistojen pölykerroksia.

Ja muuten, jos siellä on jotain miehiä, jotka haluavat ilahduttaa puolisoitaan, niin voin sanoa, että ihanin lahja on yllätyssiivous. Kuulostaa niin mutsipuheelta, mutta siis mikään ei ole ihanampaa: kaikki tuoksuu pesuaineelta, on imuroitu ja lakanat vaihdettu ja lattioilla ei loju mitään ja roskat on viety. Aaaahhh. Bliiiis. Kerran meillä oli kotibileet ja bailattiin aamuun asti. Oli tosi paljon ruokaa ja viiniä ja skumppaa ja ehkä snapseja ja musta tuntuu, että ammuttiin ehkä ilotulituksia sisällä (ainakin papaatteja tai jotain) ja aamuyöstä kaaduin sänkyyn onnellisena juhlavaatteet vielä päällä. Lounasaikoihin seuraavana päivänä heräsin ja muistin, ettei meillä ole tiskikonetta ja että oltiin juotu kaikista meidän laseista ja käytetty ihan kaikki astiat ja sotkettu joka paikka ja poltettu tupakkaa keittiössä. Kun kävelin olohuoneeseen, löysin Tuukan nojatuolista nukkumasta – ja se oli siivonnut kaiken! Siis ihan kaiken, tiskannutkin, sillä aikaa kun nukuin. Ah se tunne, ette voi edes ymmärtää. Tuoksui pesuaineelle!, eikä viimeyön snapseille! Oikeesti: se on rakkautta. Siivoaminen kännissä.

 

Musla Freska siivooja

Nykyään meillä käy ihana (ei kännissä työskentelevä) siivooja Freskalta ja suosittelen palvelua lämpimästi. Ennen Freskaa, meillä kävi eräs yksityinen yrittäjä, joka oli ihan hyvä, mutta olen ollut vaihdokseen todella tyytyväinen.

Entinen siivooja teki työnsä tehokkaasti ja ihan hirveällä vauhdilla – ehkä vähän liian hirveällä –minkä seurauksena tavaroita alkoi hajoilemaan, lehtiroskis unohtui ulos ja matto lensi parvekkeen tuuletustelineeltä vieresielle sisäpihalle. Lisäksi siivoustavarat eivät palautuneet niille tarkoitetuille paikoille, en aina löytänyt moppia ja märät rätit jätettiin sankoon myttyyn kuivumaan. (Eihän ne kuivu mytyssä.) Se alkoi vähän ärsyttämään lopulta ja sitten, kun joku kysyi Instagrammissa siivoojasuositusta, en osannut oikein vastata. Pikkujuttujahan ne olivat, mutta huomasin, että se alkaa vähän ärsyttämään, jos joku vieras ihminen remuaa kotona ja jättäää tavarat “hujan hajan”. Lisäksi olen romantisoinut päässäni sen ihanan puhtaaseen kotiin saapumishetken ja kestän vähän huonosti sen särkymistä.

Uusi siivoojamme on äänetön. Olin poikkeuksellisesti viimeksi siivouksen aikana kotona, koska sairastin, joten pyysin siivoojaa siivoamaan muut huoneet ensin ja makuuhuoneen viimeisenä. En olisi häiriintynyt äänistä lainkaan, mutta niitä ei ollut. Ilahduin kuitenkin siitä, ettei tavaroita paiskittu ja ettei imuri kolahdellut ovenkarmeihin. Aina kun itse imuroin, retuutan imuria huoneesta toiseen väkivaltaisin ottein ja ihmettelen vähän, ettei seiniin ole vielä tullut reikiä. Sen lisäksi, ettei mikään hajoa ja kodista tulee täydellisen siisti, uusi siivojamme järjestää tavarat tavalla, joka ilahduttaa minua joka kerta. Tiskiharja kuivuu hanaan nokkelasti ripustettuna, jalkalampun varjostin on nostettu sievästi ylös, varsi kauniisti kaarella ja viimeksi yksi lattialla lojunut huivi oli sidottu pöytäpeilin ympärille, bandana style. Se nauratti kotiin tullessa.

Ajattelen aina, että täällä on siivonnut joku, joka ei vihaa siivoamista, joku kodin hengetär. Tulee hyvä mieli, kun tuntuu siltä, että ehkä hän välittää meidän kodista ja hoitaa sitä.

***

Siivoojan voi tilata kotiin tai työpaikalle Freskan nettisivuilta. Siivous maksaa 34€ tunti, kotitalousvähennyksen jälkeen 18,70€ tunti. Saat halutessasi aina saman siivoojan ja siivous voidaan tehdä joko kodin omilla aineilla, tai siivoojan mukanaan tuomilla aineilla. Siivoukseen ei tarvitse sitoutua, eikä ylimääräisiä kustannuksia kerry. Siivouksen voi maksaa verkossa tai kortilla. Täältä voit lukea lisää usein kysyttyjen kysymyksien vastuaksia ja täällä tehdä halutessasi tilauksen.

More to read

Musla ranskalainen hiusklipsi

Nice: ranskalainen hiusklipsi

Kirsikka Simberg

Sivu Ranskamummojen hiustyylin oppikirjasta.

Musla rullalautailusta

Rullalautailusta, paluumuutosta ja elämästä

Vieraskynä

Joskus sitä pistää elämänsä aivan uusiksi ja löytää itsensä neljän renkaan päältä heilumasta, vaikka ollie antaa odotuttaa itseään.

Vaatepaasto

Kirsikka Simberg

Päätin tehdä ihmiskokeen, suuren vaatepaaston.

Paras tahranpoistaja

Enni Koistinen

Kerron teille nyt hyödyllisen marttavinkin liittyen tekstiileihin ja tahranpoistoon.