Musla / Syyspuutarha

Syys­puu­tar­ha

Aloittelevan puutarhurin muistiinpanot.

Juuri nyt haaveilen asuvani maalla, pukeutuvani hyvin istuviin villakangashousuihin, merinovillapooloon ja Barbourin vahakangastakkiin, vaeltavani brittityylisessä puutarhassa lintukoirat kintereilläni, hopeinen antiikkitaskumatti povitaskussa. (Haaveissani näytän ihan Carolyn Bessette-Kennedyltä. Tukka nutturalla, hiuspanta yms.)

Puutarhanhoito on paras harrastus! Ja aiheuttaa tämän kaltaisia haavekuvia maalaiselämästä.

Puutarhurina olen vasta-alkaja, mutta imen itseeni tietoa nopeasti ja katson edukseni sen, että olen tottunut omaksumaan visuaalisia kokonaisuuksia nopeasti. Juuri puutarhan suunnittelu on erityisen antoisaa.

Lisäksi puutarhanhoito on kuin meditaatiota, yhtä aikaa fyysisesti raskasta, mutta henkisesti palkitsevaa.

Sekaisin perennoista

Perenna tarkoittaa monivuotista ruohovartista kasvia puutarhassa. Eli kaikkia kukkia, jotka kukkivat vuodesta toiseen, ilman että ne täytyy istuttaa uudestaan. Ajattelen taloudellisesti; jokainen kaivamani kuoppa – taimien ostamisesta puhumattakaan – on sijoitus ja juuri siksi haluan, että istuttamani kasvit ovat monivuotisia.

Perennojen istutukseen käytin Fiskarsin perennalapiota. Se on lapioistani kaunein ja sopii ulkonäkönsä puolesta parhaiten haavekuviini brittihenkisestä puutarhasta. Toiminnallisuudeltaan haavekuviin sopii myös kanttausrauta, jonka avulla voi tehdä hienoja muotopuutarhakukkapenkkejä. Käytin kanttausrautaa, kun tein keskelle pihaa ison pionipenkin. Sillä sain kaivettua penkistä teräväreunaisen ja siistin.

Musla Puutarha Punainen perennalapio: Fiskars, Vihreä takki: Samsøe&Samsøe

Ranskalainen puutarha vs. brittipuutarha

Muotopuutarha eli ranskalainen puutarha – jardin français – on Ranskassa syntynyt puutarhan suunnittelutyyli, jossa puutarhan elementit suunnitellaan asuintilojen jatkeeksi symmetrian lakeja tarkasti noudattaen. Ajattelumalli, jossa puutarha on sisätilojen jatke näkyy mm. puutarhoja kuvaamaan käytetyssä sanastossa. Muotopuutarhat ovat täynnä “kujia”, “saleja” ja “huoneita” ja kujanteiden puut muotoillaan ”verhoiksi”.

Käytännössä muotopuutarhat ovat täynnä muotoon leikattuja pensaita, symmetrisiä aitauksia ja geometrisiin muotoihin tehtyjä kukkapenkkejä. Yksi kuuluisimpia ranskalaisia puutarhoja on Versaillesin palatsin puutarha Ranskassa. (Jos menette Parisiin, käykää! Sinne pääsee junalla helposti.)

Englantilainen puutarha eli maisemapuutarha puolestaan on romanttinen ja rönsyilevä ja näennäisen(!) villiintynyt. Englantilainen puutarha on perinteisesti luonnonmukainen ja istuu saumattomasti ympäristöönsä, siinä missä ranskalainen pyrkii hallitsemaan luonnon elementtejä geometrialla.

Rakastan ranskalasityylisiä puutarhoja ja niissä vierailua, mutta brittityyli sopii mökkipuutarhan esikuvaksi ehkä vähän paremmin.

Loppukesästä alkusyksyyn kukkiva vaaleanpunainen syysmalva on suosikkini. Istutin sen rinnalle myös valkoista.

Värikoodi

Istutin alapihalle niittymäiseen asetelmaan loppukesästä kukkivia perennoja. Valitsin korkeita lajikkeita niittymäisen vaikutelman korostamiseksi: syysmalvaa, kellopeippiä, sormustinkukkaa (tässä upeessa kimpussa on sitä), karvakonnanliljaa, tarhasyysvuokkoa ja koristeheinää.

4 x 4 metrisen niittypenkin etuosaan laitoin muutamia aikaisemmin kesällä kukkivia lajikkeita, kuten kerrostettuja tulppaaneita, arovuokkoja ja näitä ihania narsisseja.

Valitsin romanssipäissäni pihalle muutenkin tosi herkkiä ja tyttömäisiä kukkia, vain valkoista ja vaaleanpunaista, ja jätin kaikki punaiset ja melkein kaikki keltaiset kukat kokonaan pois.

Poikkeuksena tästä värikoodista ovat keväällä kukkiva vaaleankeltainen pioni ja syksyllä kukkiva keltainen aurinkohattu. Aurinkohatut sointuvat ruskan väreihin, loppukesän kullankeltaiseen heinään ja niiden lähelle istutettuihin tyrneihin. (Tein hienon tyrnikujan!) Keltaiset pionit taas sopivat yhteen alkukesästä niiden vieressä kukkiviin vaaleanpunaisiin pioneihin ja vaalean sinisiin kurjenmiekkoihin.

Luumusato jäi aika köyhäksi tänä vuonna. Se on kokonaisuudessaan tässä kuvassa.

Pionit

Pionin juurakko muistuttaa inkiväärin mukulaa. Juurakot voi halutessaan kaivaa maasta, erotella ja jakaa laajemmalle alueelle rehevämmän kasvuston luomiseksi. (Jos haluat tarkemmat ohjeet, ne löytyvät täältä!)

Mökillämme kasvaa jo muutamia vanhoja pioneja, jotka ovat kuitenkin pihan villiintyessä jääneet muun kasvuston jalkoihin. Pioni on kestävä ja helppohoitoinen, mutta toisaalta myös helposti loukkaantuva ja paljon omaa tilaa kaipaava kasvi.

Syksy on hyvä ajankohta pionien siirtelyyn ja siihen ryhtyessäni innostuin haaveilemaan omasta pionipenkistä. Seuraavassa hetkessä olinkin jo tilannut kunnon lastin taimia Pionien Kodista ja Viherpeukaloilta.Viherpeukaloilta tilatut taimet ja sipulit, multasäkit ja katteet toimitettiin postin kuljetuksella suoraan mökille, mikä oli ihan super kätevää. Aion hyödyntää palvelua uudestaankin. KAikki taimet oli myös todella huolellisesti pakattu ja saapuivat perille vahingoittumattomina.

Tilasin vaaleanpunaisia, valkoisia ja kaksivärisiä sekä alapihalle ne muutamat keltaiset.

Täältä löydät hyvät ohjeet pionien istutukseen.

Musla Puutarha Tiesittekö, että pionit voivat elää sata vuotiaaksi? Siinä mielessä ne ovat kuin pieniä kukkivia puita! Kirja: Ystäväni Annen mummon vanha puutarhakasvio.

Sipulit – myös parvekkeelle

Kaikki sipulikasvit istutetaan syksyllä. Ne kukkivat heti alkukesästä ja olen harkinnut, että laittaisin parvekkeelle pari iso ruukkua ja istuttaisin ne täyteen kevätsipuleita! Näin voisin nauttia puutarhanhoidosta myös kaupungissa.

Sekaan voisi keväällä laittaa myös muutaman daalian. (Koska, katsokaa tätä daaliakimppua! Lääh aaah, floristiunelmat!)

Raivaus ja lannoitus

Puutarhan aarteita ovat vanhat hedelmäpuut. Syksyllä niistä pitää trimmata kilpailevat latvat ja pienet ylöspäin kasvavat oksat, koska leikkuu parantaa satoa ja hedelmien kokoa.

Tukkoon kasvaneessa puussa hedelmät jäävät pieniksi ja puu näyttääkin sotkuiselta. Trimmasimme sekä omenapuut että luumu- ja päärynäpuut. Raivauksen ja harvennuksen lisäksi annoin avokätisesti syyslannoitetta kaikille hyötykasveille omenapuista tyrnipensaisiin ja karhunvattuun.

Teleskooppivartinen Fiskars QuickFit kaarevalla sahalla oli todella hyvä suurempienkin oksien karsimiseen.
Musla puutarha Keräsimme yrttipenkkiin istutetuista yrttipuskista yrttinippuja kotiin. Osan yrteistä kuivasimme, osan jätimme maljakkoon ja käytimme tuoreina.

Työvälineet testissä

Pieni istutuslapio, jossa on teräksinen lapio-osa, on muovista parempi! Sillä oli tosi hyvä kaivaa istutuskuoppia kiviseen maahan.

Power Gear -raivaussakset ovat ehkä käytetyin työkalu meidän villiintyneessä puutarhassa ja ne toimii vaan niin hyvin. Jopa tosi paksut puskien rungot menee helposti naps.

Kutsuin ystäviämme työleirille talkoisiin. (Kiitos ystävät!) Syyshortensia-aitaa istuttaessa kävi selväksi, että Xact pistolapio oli kaikkien suosikkilapio. Oikeista kohdista painava, terävä ja kestävä, toisin kuin se yksi romulapio, joka katkesi keskeltä kahtia.

QuickFit kaareva saha oli mieletön. Teleskooppi varteen yhdistettynä sillä sai korkeimmatkin oksat sahattua kevyesti. Niin hyvä! Koukku sahan päässä piti hinkutuksen vakaana.

Mökkinaapurimme tiedusteli, onko tämä rikkaruohon poistaja turhake vai hyödyke nähdessään minut pihamaalla kitkentävälinettä kanniskellen. Ehdottomasti hyödyke! Tämä on paras asia, sillä pihamme on täynnä pienen puun (liioittelen vain vähän) kokoisia ohdakkeita, joiden piikit lävistävät melkein kaikki työhanskat. Pihalla on myös voikukkia, jotka on varmaan kymmenen vuotta vanhoja ja niiden juuret ovat sen mukaiset. (Vihaan niitä!) Niitä ei saa katki millään. Paitsi tällä hyödykkeellä!! Tällä videolla demonstroidaan erinomaisesti (vaikka myös vähän humoristisesti) miten hyödyke toimii.

Musla Puutarha Rikkaruohon poistaja – kattokaa noita juuria!
Siirsin parvekkeella kasvaneet maksaruohot pionipenkin päätyyn kasvamaan.

Kukkapenkkiä istuttaessa mielessä on nämä instilit: Amy Merrick ja The Little Banana.

Olispa jo kevät!

Musla puutarha Feeling strong: Kuvan leikkureilla saa leikattua halkaisijaltaan jopa noin 10 senttisiä puuntaimia. Keltainen takki: Samsøe&Samsøe

More to read

Pellavavaatteita ja hyvää elämää

Kirsikka Simberg

Tänä kesänä pukeudun pellavaan ja näytän mun lapselle possun!

Terveysruoka idut

Mia Frilander

Kaikille ituhipeille.

Metsäretkellä Nuuksiossa

Katri Mutikainen

Metsässä vaeltelu ja eväiden syöminen on täydellinen aktiviteetti viikonlopulle.

Kirja, jonka ansiosta lopetin kehoni vihaamisen

Mia Frilander

Minulla ja urheilulla on monimutkainen suhde ja tämä juttu kertoo siitä.