
Taideostoksilla – How to do it?
Taiteen ostaminen ja arvioiminen voi tuntua jotenkin mystiseltä, vaikkei sen todellisuudessa tarvitse sitä olla.
Olen lähestynyt taiteen ostamista ja siihen liittyviä etikettejä uteliaisuudella, sillä etsin juuri nyt teosta omaan kotiini. Vaikeinta on löytää “se oikea”.
Jos tauluja voisi etsiä treffi-ilmoituksella, omani kuuluisi näin: Etsin elämänkumppania tositarkoituksella. Olet moderni ja raikas, luonteeltasi rauhallinen, mutta et yksioikoinen tai tylsä. Et pelkää rohkeita ratkaisuja, tulet toimeen mieheni kanssa ja inspiroidut ehkä merestä, kuten minäkin.
Helpottaakseni taideostoksien tekemistä ja oppiakseni aiheesta lisää, juttelin Suvi Saloniemen kanssa siitä, mitä taide maksaa, kenen sitä kannattaa ostaa ja miten kokematon shoppailija voi tehdä laatuostoksia ja löytää oman tyylinsä. Suvi on Helsingissä asuva art-advisor ja kuraattori ja toimii Design Museossa näyttelyintendenttinä.

Aloitetaan sinusta! Ostatko itse taidetta?
Minulla on joitakin töitä suomalaisilta nykytaiteilijoita, mm. yksi teos suursuosikiltani Jouko Lehtolalta.
Ketä suomalaisia taitelijoita kannattaisi mielestäsi seurata juuri nyt?
Heitä on paljon, mutta ”nuoret” – taidemaailmassa yleensä alle 35-vuotias on nuori – värimaalarit: Karoliina Hellberg, Sami Havia, Daniel Palillo, Toni Halonen, Jussi Goman tekevät tuoreen tuntuista jälkeä juuri nyt. Heitä voi seurata Instagramissa. Kaikki suomalaistaitelijat eivät kuitenkaan ole löytäneet sosiaalisenmedian etuja vieläkään, mikä on harmi, sillä sitä kautta eteen avautuu globaali ostaja-, galleristi- ja yhteistyömarkkina.

Miksi ja kenen kannattaa ostaa taidetta?
Jos tunnet vetoa aitoa taidetta kohtaan, etkä ole kertakäyttökulttuurin ystävä, suosittelen ostamaan “oikeaa taidetta”. Loppujen lopuksi kuka tahansa voi ostaa taidetta, mutta liitän siihen olennaisena edellytyksenä arvostuksen ja ihailun taiteilijuutta kohtaan.
Mitä se tarkoittaa?
Taiteilijuus on kykyä synnyttää vahvoja tuntemuksia taidokkaan ilmaisun avulla. Taidokas ilmaisu voi olla kaikkea loistavan värienkäyttötaidon ja koskettavan yhteiskuntakritiikin väliltä.
Mistä taidetta voi ostaa? Gallerioista tai suoraan taiteilijalta ainakin, mutta miten se toimii? Prosessi voi tuntua vähän jännittävältä.
Taiteen ostaminen voi tuntua salatieteeltä ja siihen voi tuntua liittyvän koodistoja ja etäisyyden tunnetta. Asia ei kuitenkaan tarvitse olla sen kummempi kuin minkään muunkaan arvokkaamman asian, vaikkapa laatuhuonekalun, ostaminen. Toki siihen liittyy tiettyä isompiin ostoihin kuuluvaa jännitystä, sillä parhaimmassa tapauksessa tuhatlappuset vaihtavat omistajaa. Lupaan kuitenkin, että ensioston jälkeen asia tuntuu luonnolliselta ja todennäköisesti iskee himo alkaa katsella seuraavaa ostosta tai ryhtyä säästämään sitä varten.
Käytännössä taidetta voi ostaa gallerian kautta. Tällöin gallerian henkilökunta auttaa tekemään valinnan esillä olevasta näyttelystä tai näyttää gallerian säilytystiloissa olevia teoksia. Heitä voi myös pyytää lähettämään kuvia sähköisesti, jos se tuntuu helpommalta. Mikä jännittävintä, he saattavat myös viedä sinut työhuonekäynnille taiteilijan luokse valitsemaan teoksia! Teoksen voi varata galleriasta muutamaksi päiväksi ja harkita ostosta kotona rauhassa. Nykyään mm. Helsinki Contemporary tarjoaa mobiiliaplikaatiota, jonka avulla teoksen sopivuutta voi demota oman kodin sisustukseen ja ostopäätöksen voi tehdä digitaalisesti. Tämä on kätevää, jos galleria sijaitsee eri maassa kuin sinä itse.
Jos taiteilijalla ei ole gallerian edustusta, kannattaa häneen olla yhteydessä suoraan. Joillekin taiteilijoille voi olla epämukavaa hieroa kauppoja suoraan ostajan kanssa. Tarvitaan siis ripaus rohkeutta molemmin puolin. Tarvittaessa voi käyttää art advisoreiden ja managerien palveluita.
Voi myös käydä niin, että taiteilijan näyttely myydään loppuun alta aikayksikön. Näin kävi esimerkiksi Karolina Hellbergin näyttelyssä HAMin galleriassa tänä keväänä. Näppejään nuolemaan jääneille antaisin vinkin olla rohkeasti yhteydessä taiteilijaan tai hänen edustajaansa ja tiedustelemaan ennakkotilausmahdollisuutta tuleville teoksille.










Onko jotain muita paikkoja taideostoksille?
Erilaiset myyntitapahtumat, kuten teosvälitykset. Myös taidelainaamoista saattaisi löytää ostettavaa. Tosin itse en ole ollut koskaan järin vaikuttunut heidän valikoimastaan. Nyt keväällä ajankohtainen paikka ostaa taidetta on Kuvataideakatemian lopputyönäyttely ja jouluisin joulumyyjäiset. Lisäksi kerran kahdessa vuodessa järjestettävä Nuortennäyttely, sekä Taidehallin muut myyntinäyttelyt.
Valokuvaa voi ostaa Hippolyte-galleriasta, grafiikkaa Taidegraafikoiden galleriasta. Kärkigallerioista ostamalla varmistaa ostamalleen teoksille eräänlaisen statuksen ja arvon. Se, että taiteilija on otettu jonkin gallerian edustettavaksi on lupaus arvon säilymisestä ja korkeasta, tasaisesta laadusta. Galleriat ovat tehneet tutkimustyötä ennen taiteilijan ottamista listoilleen. Toisinaan taiteenostajat haluavat valita taiteilijan, jonka teoksia alkavat kerätä. Tällöin on hyvä varmistua tekijän tuotannon tasalaatuisuudesta (vrt. musiikin one-hit wonderit).
Mistä taideshoppailusta kiinnostunut rookie voi saada tietoa taiteilijoista ja näyttelyistä?
Itse pidän EDIT-taidemediasta, joka on hyvin kärryillä siitä, mitä kotimaisessa taidenäyttelykentässä tapahtuu. Seuraan heitä Instagramissa. EDIT tuottaa sisältöä myös muista kuin gallerianäyttelyistä ja säännöllisesti myös ulkomailta. Artsy.net on yhdysvaltalainen verkkosivusto gallerioille, jotka voivat esitellä siellä sisältöjään laadukkaiden kuvien avulla. Artsyssa on esillä maailman huippugalleriat ja huipputaiteilijat ja reportaaseja tulevista kuumista nimistä, joita juuri nyt kannattaa ostaa. Artsyn kautta gallerioihin voi olla suoraan yhteydessä, jos jokin teos alkaa kiinnostamaan. Harmillisesti monisssa teoksessa ei ole hintaa julkisesti esillä, jolloin kynnys kaupantekoon kasvaa.
Lisäksi kannattaa liittyä eri gallerioiden, kuten Helsinki Contemporaryn, Anhavan, Galerie Forsblomin, Galleria Huudon, SIC-gallerian ja ARTag-gallerian facebook-sivuille. Niiden kautta saa usein infoa avajaisista tai mahdollisista keskustelutilaisuuksista. Keskutelutilaisuuksissa ja taiteilijatapaamisissa on kätevä tutustua pintaa syvemmin itse taiteilijaan ja hänen ajatteluunsa – tarkastaa resonoiko taiteilija myös ”sisäisesti” ajattelumaailmasi kanssa.
Erityisen ihana ajatus. Se tekee teoksesta varmasti myös entistä rakkaamman. Mistä muusta tietää, millaista taidetta kannattaa ostaa?
Kannattaa ostaa sellaista taidetta joka hurmaa sinut. Keräilyn edetessä vakavammaksi, kun kotona loppuu tila laiittaa niitä esille, on hyvä miettiä kokoelman luonnetta – syventyykö esim. saman tekijän tuotantoon eri aikoina, vai kerääkö visuaalisuudeltaan jotakin tietyntyyppistä lajia. Silloin, kun teokset ostetaan kotiin esille ja niitä katselee päivittäin, on niitä hyvä miettiä ikäänkuin perheenjäseninä, jotka ovat arjessasi joka päivä läsnä.
Muhun vetoaa selvästi kaikki nämä sentimentaaliset ajatukset, taideteos perheejäsenenä, tuntuu myös tosi hyvältä ohjenuoralta. Etsin juuri meille kotiin olohuoneen seinälle jotain ja pidän tämän mielessä. Olen miettinyt omaa tyyliäni sisustajana, pukeutujana ja nyt taiteen ostajana. Vaateostoksia tehdessä, jotkut luottavat personal shoppereiden tai stylistien apuun, lukevat muotilehtiä tai seuraavat blogeja. Miten art rookie voi löytää oman tyylinsä?
Taiteenostamiseen pätee varmasti samat niksit kuin klassikkovaatekaappiin. Vähemmän, laadukkaampaa ja harkiten – mutta omalle tyylille uskollisesti. Valkoinen kauluspaita voi olla Burberryn klassikko tai se voi olla Comme de Garconsin dekonsturoitu avantgardepaita, jos ymmärrät mitä tarkoitan. Taideostossa kannattaa luottaa omaan makuun ja siihen että teos vetoaa intuitivisella ja alitajuntaisella tavalla. Galleristit ja taiteenasiantuntijat, art advisorit, antavat maksutta tai maksua vastaan neuvoja hyvistä valinnoista, ja tarvittaessa kuiskaavat bubbling under nimiä, joita nyt kannattaa ostaa tulevaisuuden kuumina niminä.
Taiteen arvon arvioiminen kiinnostaa. Miten “uutena” ostettavan taiteen, vaikkapa taulun hinta määrittyy? Päättääkö taiteilija hinnnan ja mihin se perustuu?
Taiteen hinta määrittyy ennen kaikkea taiteilijan statuksen, sekä teoksen tekniikan ja koon mukaan. Statukseen liittyvät kysymykset, kuten: kuinka tunnettu taiteilija on, kohdistuuko häneen tavallista suurempaa kiinnostusta, pitävätkö ammattilaiset häntä poikkeuksellisen lahjakkaana, onko hän erityinen saman ikäluokan tai genren muihin tekijöihin nähden, edustaako häntä korkealuokkainen galleria. Tekniikkaan liittyy tekemiseen käytetty aika ja vaiva, sekä tekniikan hinta, jotka sitten korreloivat luonnollisesti teoksen koon kanssa. Nämä ovat nyrkkisääntöjä, mutta koska taiteeseen liittyy aina spekulatiivisuus, illuusiot ja keinottelu, ei mitään varmaa reseptiä ole. Kannattaa luottaa ammattilaisiin. Myös alaa niin Suomessa kuin kansainvälisesti seuramalla oppii sen lainalaisuudet, kuten missä tahansa pelissä.
Entäpä miksi joidenkin teosten arvo säilyy tai jopa kasvaa ja toisten ei? Onko taideostoksen tarkoitus aina olla pysyvä sijoitus?
Mielestäni nykytaidetta ei tulisi ostaa sijoitusmielessä. Se, että teoksen arvo hiljalleen kasvaa on bonus, mutta ensisijaisesti taidetta tulisi ostaa siksi, että haluat tuntea taiteen läsnäolon joka päivä kodissasi – laatutaiteella on hämästyttävä energia. Vanha arvotaide onkin sitten asia erikseen, koska sillä on sekundäärimarkkinat, eli paikka jossa sen voi tarvittaessa kaupata eteenpäin. Sekundäärimarkkinapaikkoja ovat korkeatasoiset huutokauppakamarit.
Mitä tällaisia paikkoja Suomessa on?
Uuden taiteen toimiva jälleenmyyntikauppa puuttuu Suomesta, ja se on varmasti yksi syy miksi monet tuntevat epävarmuutta ostaa taidetta, sillä teosten laittaminen kiertoon on hankalaa. Olen kuitenkin varma, että tähän tulee muutos tulevaisuudessa.
Mainitsit aikaisemmin, että taidetta voi toisinaan hankkia myös osamaksulla. Kuulostaa kätevältä. Kerro miten se toimii?
[Tämä kannattaa tarkastaa esim. galleriakohtaisesti, mutta…] Teoksia on mahdollista hankkia korottomalla osamaksulla, eikä asian tiedustelua kannata mitenkään nolostella. Myös kokeneemmat keräilijät hyödyntävät tätä mahdollisuutta. Riippuu myyjästä, onko kyseessä galleria vai taiteilija itse, miten moniin osiin summan voi jakaa. Erilaisista vaihtoehdoista kannattaa rohkeasti neuvotella. Joskus säännöllisesti taiteilijan tilille tippuva osamaksu voi olla jopa hänelle edullinen vaihtoehto, sillä tuo maksu voi varmistaa esimerkiksi työhuoneen kuukausivuokranmaksun.
***
Art advisorin apuun voi turvautua kuka tahansa isommista tai pienemmistä taidehankinnoista kiinnostunut. Suvin yhteystiedot löydät täältä.

More to read

Pariisissa tuijotettua
Enni Koistinen
Tuijotuksen kohteena: muotiväki, kahvilatuolit ja leipomotuotteet.