Testi: bailaa­vat arkkityypit

Unohda horoskoopit. Tämä testi paljastaa syvimmän olemuksesi: bailupersoonasi.

Me (skumppatutkijat) olemme jo vuosia keränneet antropologista tietoa kanssaihmisistämme vierailemalla erilaisissa tapahtumissa, kissanristiäisissä ja kotibileissä. Tehtävä on ollut haastava, mutta onneksi meille on työn lomassa tarjottu monta lasia skumppaa ja toisinaan, kun onni on potkaissut, samppanjaa.

Empiiriset tutkimuksemme ovat osoittaneet, että juhlivat ihmiset voidaan karkeasti jaoitella kuuteen arkkityyppiin. Oman arkkityypin tunnistaminen on erittäin tärkeää. Tietoa voi käyttää esimerkiksi itselleen juuri sopivan drinkkilasin löytämiseksi tai omien juhlavieraiden analysointiin. Kuun liikeet ja erilaiset elämänvaiheet vaikuttavat siihen, mikä arkkityyppi sisällämme on milloinkin vahvimmillaan. Kyseessä on ayurvedan kaltainen tiedemuoto.

Testaa tunnistatko itsesi.

Emäntä

(Emäntä voi olla myös mies, mutta Isäntä on huono sana, koska mieleen tulee vain ne karmivat pipot, joissa lukee ISÄNTÄ ostassa.)

Emäntä on hauska ja huomaavainen bailaaja. Hän on usein myös juhlien liikkeelle paneva voima, sillä hän järjestää niitä mielellään ja kiinnittää aina huomiota siihen, että kaikki viihtyvät. Mikään yksityiskohta ei ole hänelle liian vähäpätöinen ja hän tuntee suurta ylpeyttä saadessaan viihdyttää.

Emäntä osaa sekoittaa täydellisen martinin ja koota kotibileisiin juuri oikeanlaisen soittolistan. Hän on myös omatoiminen: jos juhlissa soi vääränlainen musiikki, saattaa Emäntä ottaa ohjat omiin käsiinsä ja siepata DJ-kopin.

Emännät rakastavat juhlia ja ottavat niistä aina kaiken irti. Baarissa emäntä ostaa helposti koko pullon samppanjaa hetken mielijohteesta ajatellen, että siitä riittää kaikille. Valitettavasti vauhtiin päästyään Emäntä yleensä kuitenkin tyhjentää pullon yksin.

Eritysituntomerkit: rakastaa karaokea ja hakeutuu aina tilaisuuden tullen tanssikilpailuihin. Pitää naamiaisista ja teemabileistä.

Emännät, kuten tämä Samuji-lasikin, sonnustautuvat mielellään juhliin näyttävästi. Emännän voikin usein tunnistaa "when in doubt, add glitter!" -asenteesta.
Tiedoksenne: Se, että samppanjan kuplat säilyisivät pullossa paremmin, jos suuaukkoon ripustaa hopealusikan (Sissi-metodi), on urbaani legenda.

Mystikko

Mystikko ei tarvitse juhliin osallistuakseen kutsua vaan kävelee itsevarmasti sisään tilaisuuteen kuin tilaisuuteen. Mystikko ei myöskään koskaan hyvästele lähtiessään vaan liukenee paikalta aina vähin äänin.

Hän on yllättävä ja viihdyttävä vieras, jonka seurassa mitä vaan voi tapahtua.

Mystikot saattavat olla luonteeltaan introverttejä ja ahdistua suurissa ihmisjoukoissa. He ilahduttavat ilmestyessään, mutta ovat tarkkoja tilastaan ja siitä, missä aikaansa viettävät. Tästä syystä he saattavat joskus vaikuttaa ujoilta. Vaikutelma on kuitenkin harhaanjohtava.

Mystikon luonteeseen kuuluu yllätyksen elementti: joskus vetäytyvä Mystikko heittäytyy ja hänet saattaa yllättäen bongata live-keikalla esimerkiksi mosh pitin syövereistä.

Erityistuntomerkit: Saattaa polttaa piippua. Saattaa myös olla täysin raitis. Jokaisen Mystikon sisällä asuu myös pieni yllytyshullu.

Mystikko saattaa kadota kesken bileiden ja toisaalta myös ilmestyä juhliin kuin tyhjästä. Joskus myös ilman kutsua, mutta yllätys on aina mieluisa!

Haamu

Haamu eli ghostaaja jää yleensä kotiin, eikä juurikaan käy juhlissa. Hänet on vaikea bongata bileistä ja joskus hänellä on kutsuttaessa vaikeuksia sanoa suoraan, ettei jaksa lähteä, joten hän yleensä jättää vastaamatta kutsuun tai sanoo ”ehkä” tulevansa paikalle.

Haamut viihtyvät erinomaisesti kotona omissa oloissaan ja sosialisoivat mieluiten tekstiviestein. Netflix ja kirjat ovat Haamun käsitys täydellisestä viikonloppuillasta. Toiset ovat synnynnäisiä Haamuja, toiset muuttuvat sellaisiksi ympäristönsä muokkaamina. (Esim. ikä, stressaava työ tai muu elämäntilanne.)

He eivät kuitenkaan ole epäsosiaalisia, vaan epä-bailaajia. Haamut tarvitsevat kuitenkin säännöllistä kontaktia ystäviinsä tai homehtuvat. Illallisjuhlat ovat erinomainen tapa houkutella Haamut ulos kotoaan ja ihmisten ilmoille.

Erityistuntomerkit: Not attending.

Tässä kuvassa on IRL-Haamu bileiden tarjoilu: salaattitacoja ja samppanjaa. Taustalla The Office, sadannen kerran.

Disko Timantti

Disko Timantti on bailu-ekspertti. Hän liikkuu sulavasti juhlista toiseen, tietää kaupungin parhaat uudet ravintolat ja viinibaarit, pääsee aina jonon ohi ja tuntee kaikki. Heidän vanavedessään kannattaa pyrkiä juhliin, joiden kutsuvieraslistalta ei löydy omaa nimeä.

Disko Timantti ei koskaan jää juhliin koko illaksi, vaan baarihyppelee tilaisuudesta toiseen. Hän on hieman epäluotettava ja aina myöhässä, mutta sen antaa anteeksi, sillä hänen seurassaan on aina jännittävää ja saa usein nauraa vatsa kippuralla.

Erityistuntomerkit: Ajaa aina taksilla ja polttaa ulkomailta ostettua tupakkaa.

Disko Timantti juo samppanjaa laakeasta vintagelasista ja jättää juoman aina vähän kesken.

Filosofi

Filosofi on sosiaalinen ja älykäs hahmo, jolla on erinomainen yleistietämys. Juhlissa hän uppoutuu mieluiten syvälliseen tai kiihkeään keskusteluu ja hänet löytääkin useimmiten keittiöstä tai tupakkapaikalta vaihtamassa ajatuksia muiden juhlijoiden kanssa.

Pienessä hiprakassa Filosofi saattaa intoutua kiivaisiin palopuheisiin ja muodostaa mielipiteitä asioista, joista ei tavallisesti ole juuri mitään mieltä.

Filosofille mikään teema ei ole liian haastava, eikä hän kaihda uskonto- tai politiikka-aiheitakaan.

Hän on myös erinomainen kuuntelija ja ehkä juuri siitä syystä hänellä on niin rikas yleistieto. Jos kotibileissä pelataan Trivial Pursuitia, haluat Filosofin tiimiisi! Hän on kiinnostava illallisvieras ja karismaattinen seuralainen!

Erityistuntomerkit: Jää juhliin aina valomerkin jälkeenkin ja polttaa sisällä.

Keskustelija juo vanhasta antiikkilasista, jonka alkuperää kukaan ei tiedä. Se on kuitenkin muodoltaa klassinen ja korkea, jotta sillä voi hieman huitoa.

Samppanja: Veuve Cliquot. Veuve Clicquot Ponsardinin samppanjatalon on perustanut vuonna 1772 Philippe Clicquot. Philippen miniä Nicole-Barbe, joka jäi leskeksi 27 vuoden ikäisenä, johti taloa rautaisella otteella 60 vuoden ajan.

Häntä kutsutaan The Grande Dame of Champagne:ksi. Talon tuotteet saivat lempinimen Keltainen Leski.

Leivokset: Stockmannin Herkku, joka myyttiin hiljattain S-Ryhmälle. Laaja yleisö tuntui kauppojen aikaan pelästyvän muutosta, mutta Herkun sharmi vaikuttaa pysyvän! Tila on vielä remontissa, mutta vihannesosastolta löytyy paljon luomua ja jonkinlainen oma ruoka hävikki -osasto, mikä vaikuttaa mahtavalta! Katso myös tämä vanha kuva Stockmannin Herkun omenaosastolta. Aika hieno!

Ultima Thule ja Aarne -lasit: Iittala

Jalaton samppanjalasi: Samuji. Lasin on suunnitellut Pasi Kärkkäinen-Tunkelo.

Vintage-lasit: Maini ja Veli

 

More to read

Rusettitukka

Kirsikka Simberg

Tärkeää: sido rusetti huolimattomasti kampaamattomiin hiuksiin.

Spaghetti alla carbonara vegetable!

Kirsikka Simberg

Onko terveyspasta joku olemassa oleva asia? Tää tuntuu siltä, mutta saattaa olla itsepetosta.

Odotukset vs. todellisuus: Aamurutiini

Mia Frilander

Matka meditoivaksi naiseksi.

Vaatepaastopäivitys

Kirsikka Simberg

Tilannekatsaus: 5 kuukautta vaatepaastoa takana.