Testis­sä: kuivaa­va pesukone

Yhteistyössä: Electrolux

Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Kaupunkiasujan pesutornissa on vain yksi kerros.

Tutkin internetin keskustelupalstoja ja etsin arvosteluja erilaisista kuivaavista pyykinpesukoneista. Valtaosa arvosteluista kommentoi kuivaavia pesukoneita jotakuinkin näin:

Meillä on iso perhe, pesemme paljon pyykkiä, kuivaavapesukone on ok, mutta pidämme enemmän pesutornista.”

Arvioista käy selväksi, että lapsiperheissä kuivausrumpu on monelle ykkösvalinta, mutta en löytänyt yhtään omaan tilanteeseeni sopivaa arviota:

”Asumme Helsingin keskustassa, tilaa on rajoitetusti, mutta haaveilen siitä, ettei olohuoneemme pysyvänä sisustuselementtinä komeilisi kuivausteline ja siinä kuivuvat pyykit. Kuivausrumpu ei tule kysymykseen, sillä sille ei ole tilaa.”

Halusin tietää, onko kuivaava pesukone sijoituksen arvoinen. Koska en löytänyt tyydyttävää vastausta netistä, olin yhteydessä Electroluxiin ja pyysin saada pesukoneen testiin, jotta voisin kirjoittaa koneesta oman arvioni. Ajattelin, etten voi olla ainoa, joka unelmoi pyykkitelineettömyydestä.

Pesukoneen ominaisuudet

Malli: PerfectCare 700 DualCare
Energialuokka: A (eli tosi hyvä!)
Kone pesee yhteensä 8 kg pyykkiä ja kuivaa 4 kg.

Tässä pesukoneessa on kuivausohjelman lisäksi höyrytysohjelma (freesaa esimerkiksi matkalaukussa kulkeneet pyykit, jotka ovat keränneet kosteutta ja tunkkaistuneet, mutta eivät vielä vaadi pesua), eko-ohjelma, pikapesuohjelma ja eri materiaaleille omat pesuohjelmansa. Pesu- ja kuivausaikoja voi säätää ja pesukoneen näytöllä on nähtävissä jäljellä oleva pesu- tai kuivausaika. (Myös tosi kiva ominaisuus.)

Pesukone on helppokäyttöinen, mutta eri ohjelmien säätelyvaraa on paljon. Puolisoni luki käyttöohjeen kannesta kanteen ja osaa nyt käyttää konetta tosi monipuolisesti. (En tajua, en itse ikinä lue niitä, kröhöm, vaikka varmaankin kannattaisi. Joku niissä vihkoissa saa aina mun aivot off-moodiin.) Hän kiittelee ohjelmien ja säätömahdollisuuksien kirjoa. Kone on hiljainen, eikä lingotessakaan rymise (toisin kuin meidän vanha kone), joten käytämme konetta usein myös öiseen aikaan.

Jos harkitset juuri kuivaavan pesukoneen hankintaa, haluat todennäköisesti kuulla nimenomaan kuivaavista ominaisuuksista: Kone kuivaa tehokkaasti ja omasta mielestäni ison määrän pyykkiä kerralla. Juuri joidenkin kuivaavien pesukonemallien kuivausmääriä kritisoitiin monessa lähteessä. Koettiin, etteivät kuivaavat pesukoneet saa tarpeeksi suurta määrää pyykkiä kuivaksi. Asun puolisoni kanssa kaksin, joten pyykkimäärämme ei ole verrattavissa suurperheiden pyykkivuoriin, mutta kone pesee ja kuivaa koko koneen vaivattomasti. En ole rajoittanut pesumääriä ja koneet ovat olleet silmämääräisesti täysiä.

Alussa pohdin, että jos kone pesee 10kg, mutta kuivaa vain 6kg, joutuisinko tyhjentämään koneesta osan pyykistä, jotta kuivaus onnistuu? Näin ei ole kertaakaan käynyt.

Kone punnitsee pyykit itse ja määrittelee sopivan pesuajan ja käytettävän veden määrän, mutta aikaa voi myös säädellä. Kone myös tyhjentää kuivaamisessa kerääntyvän veden itse, joten vesisäiliötä ei tarvitse itse ajatella lainkaan.

Koneen puhdistus ja muuta huomioitavaa

Toisinaan kuivausohjelman käytön jälkeen ajamme puhdistusohjelman, joka pesee koneen ja poistaa sinne kertyvän, kuivauksessa syntyvän nukan. Joistain vaatteista, esim uusista verkkareista, irtoaa aika paljon nukkaa ensimmäisellä pesulla.

Kun otimme koneen käyttöön, pari ensimmäistä kertaa kuivausohjelmasta lähti erikoinen tuoksu, ikäänkuin jonkinlainen muovimainen tehdashaju. Pesin koneen etikalla ja juoksutin kuivausohjelmaa pari kertaa huuhteluaineen ja veden sekoitukseen kastetun pyyhkeen kanssa ja tuoksu hälveni. Se varmaan johtuu siitä, että kone on upouusi.

Olen huomannut myös, että pyykkejä ei voi jättää koneeseen lojumaan kuivauksen jälkeen, vaan ne tulee ohjelman loputtua viikata, tai ne rutistuvat. Myös alun tehdastuoksu tarttui vaatteisiin, jos laiskottelin ja jätti pyykit päiväksi koneeseen. Lisäksi juuri vastakuivatut, lämpimät vaatteet siliävät hyvin viikattaessa ja pysyvät freeseinä.

Olemme koneeseen tosi tyytyväisiä ja uskon, että olemme kiitollisia siitä myös vauvan syntyessä, kun pyykkiä syntyy enemmän.

Se yllätti, miten hyvä pyykinpesukone uusi Electrolux on, ilman kuivausominaisuuttakin: koneen hiljaisuus, ekologisuus ja helppokäyttöisyys vetävät helposti vertoja vanhalle koneellemme, joka kylläkin oli ollut meillä vuosia käytössä, mutta jonka lahjoitimme nyt eteenpäin. Vanhan koneen linkousohjelma oli niin sanotusti melko päräyttävä kokemus..

Näkyykö meillä enää pyykinkuivaustelinettä? Ei säännöllisesti, mutta joitakin herkempiä materiaaleja, kuten silkkiä, ei kuivausohjelmaan sovi laittaa. Tuntuu kuitenkin ihanalta, kun teline voi olla valinta, eikä pakko. (Mökille haaveilen tästä kauniista kuivaustelineestä.)

More to read

Raskaus, luulin että inhoaisin sitä

Kirsikka Simberg

Mutta olin väärässä!

Raskausviikko 32

Kirsikka Simberg

Valmisteluja, unikoulu ja myllertävä vauva.

Uusi lempipaikka: Bay Helsinki

Mia Frilander

Pilates- ja joogastudio, jossa urheilu tuntuu hemmottelulta.

Ihmiskoe: Offline-päivä

Enni Koistinen

Pidin suuren ihmiskokeen sairaslomalla leikkauksen jälkeen. Makasin päivän sängyssä käymättä Internetissä, jotta saisin ehkä keksittyä jotain luovaa tekemistä. This is what happened.