Tuule­tus­par­vek­keen make-over

Yhteistyössä: Viherpeukalot

Valitsin parvekekukat Maryam Nassir Zadehin vaatevalintojen inspiroimana: lilaa, vaaleanpunaista ja laventelia. Kukat tilasin nettikaupasta ja istutin tuuletusparvekkeelle.

Kesti vain viisi vuotta ennen kuin tajusin ottaa pienen rappukäytävämme tuuletusparvekkeen hyötykäyttöön. Parveke on kooltaan ehkä kaksi ja puoli neliömetriä, eli pieni, eikä se ollut ennen make-overiaan mitenkään erityisen viihtyisä. Parveke on tarkoitettu tuuletusparvekkeeksi, mutta kukaan ei koskaan tuuleta siellä mitään. Paitsi tupakkaa joskus.

Tilasin kaikki kasvit, mullat ja ruukut Viherpeukalot -nettikaupasta. Se oli neronleimaus, sillä en joutunut itse kantamaan mitään, vaan posti toi kaikki tilaamani tarvikkeet suoraan kotiovelle, neljänteen kerrokseen, kiitos vaan!

En tiedä miksi olin niin hämmästynyt siitä, että kasveja voi tilata netistä, voihan kaiken muunkin nykyään. Valitsin parvekekukat nettikaupasta ja ne saapuivat pahvilaatikoihin huolellisesti pakattuina. Mukana laatikot, ruukut, kasvit ja multaa. Laatikoiden sisällä kasvit olivat täysin vahingoittumattomia ja siistissä järjestyksessä. Yllätyin iloisesti.

Aion tilata samasta osoitteesta taimia myös kesämökille. (Malvaa, kurjenmiekkoja, Kreetantulppaaneja, näitä narsisseja ja karhunvattupuskan ainakin.)

Vehnäolutta ja valkoviinimarjoja. Tarjotin: Village, Home Lasit: Casuarina, Lautanen: Artek Helsinki
Kalusteet: Ikea, Kastelukannut: Haws

VÄRIKOODI
Valitsin parvekkeelle kylmiä sävyjä; violettia maksaruohoa, lilaan taittavaa apilaa, hortensiaa ja laventelia. Päätöksen takana ei ollut mitään syvällistä, halusin vain muhkeita hortensioita ja pidin eniten vaaleanpunaisista.

Ehkä värivalintoihin vaikutti hieman sekin, että olen viimeaikoina ollut erityisen ihastunut Mariam Nassir Zadehin Instagram-storeissa esiintyviin asukokonaisuuksiin. Miten violetti näyttääkin niin kivalta pitkästä aikaa?

Mikään ei tietenkään ole lopullista. Ensi vuonna tilaan ehkä preeriaheiniä ja muotoon leikattuja pieniä pensaita, saa nähdä.

APILAA
Hitusen taikauskoisen ajattelen niiden tuovan onnea, vaikka kyseessä ei ole neliapila. Latasin Veikkauksen puhelin aplikaation ja lottoan joka viikko.

Koristeapilat ovat ehkä suosikki koko parvekkeella. Ne aukeavat päivällä ja menevät suppuun illan suussa. Saapuessaan, ne olivat vielä vain lehtiä, nyt parin viikon aikana niihin on ilmestynyt myös kukkia. Kasvien hoidossa hauskinta on muutos ja kasvun ja kehityksen seuraaminen.

KIERRÄTYS
Parvekkeellani monet kasvit ovat monivuotista. Kysyessäni itseäni viisaammilta, voiko koristeapila talvehtia, sain vastaukseksi vain “ ehkä”.

Luulen, että jos saan ne talvehtimaan, se on merkki lähenevästä lottovoitosta. Toivottavasti Eurojackpot -voitto, eikä tavallinen.

Ilmojen kylmetessä aion viedä ainakin maksaruohot, elefanttiheinät ja laventelin kesämökille talvehtimaan. Ne voi kaivaa maahan vielä niin kauan, kun yöllä ei tule routaa.

 

KERROKSIA
Tilasin ensin vain lattialle ruukkuun istutettavia kukkia, mutta huomasin pian, että parvekkeen kaiteeseen kiinnitettävät laatikot suojaisivat parveketta masentavilta maisemilta: kadulle parkkeeratuilta autoilta.

Tilasin laatikoihin jalokelloja ja petuniaa ja roikkuvaa murattia mahdollisimman hyvän suojan saavuttamiseksi.

Lisäksi valitsin lattialle korkeita ja matalia lajikkeita. Korkean laakeripuun ja sen juurelle apilaa ja maksaruohoa. Korkeita hortensioita ja niiden juurelle maahan valuvaa murattia ja ylöspäin kasvavaa heinää.

MUMMON KUKAT
Petunia on ennen ollut ”äh, miten tylsä kasvi” -listallani, mutta nyt rakastan sitä! Se on runsas ja värikäs ja jotenkin iloinen ja ihana. Kaikenlainen ei-vakavuus kiinnostaa (pukeutumisessa, puutarhassa, töissä ja elämässä) ja jotenkin petunia vaikuttaa erityisen sympaattiselta ja ei-vakavalta.

Myös pelargonia on kasvi, jota ennen halveksin sen tavallisuuden takia, tai niin luulin, todellisuudessa olin vain välinpitämätön hölmö! Pelargonia on ihanin! Olen nähnyt joitain aivan ihastuttavia ikkunanlautaistutuksia ja parvekkeita, jotka ovat täynnä punaista pelargoniaa ja ne ovat olleet todella hienoja. Voih, miten sokea olenkaan ollut.

Jo kukkia istuttaessani naapurit pysähtyivät ovelle juttelemaan ja kaikki ilahtuivat uudesta olohuoneestamme. Jätin samassa kerroksessa sijaitsevan kotimme oven auki ja kävelin ilman kenkiä rappukäytävässä. Ihan kuin olisin saanut 10 uutta neliömetriä kotiin!

Ensi viikolla aion kutsua Ennin parvekkeella nautittavalle yömyssylle.

More to read

Arvosta tavaraa

Mia Frilander

Peräänkuulutan pakollisia käsityökursseja koko Suomen kansalle.

Kevätkassit

Mia Frilander

Mikä neuvoksi, kun tekee mieli haistattaa pitkät talvelle, muttei vielä uskalla vaihtaa kevätvaatteisiin?

Raskaus, luulin että inhoaisin sitä

Kirsikka Simberg

Mutta olin väärässä!

Kaikki kotimme seinät

Kirsikka Simberg

Täydellisen valkoisen valinta ja muovittomat seinämaalit.