Ujon liik­ku­jan elekt­ro­ni­set treenikaverit

Liikuntasovellukset eivät ole pelkästään urheiluhulluille, vaan niistä on apua myös kiireisille, ujoille, laiskimuksille ja budjettiurheilijoille.

Olen ujo liikkuja. Arastelen superurheilijoille tehtyjä kuntosaleja, koska päättäväisesti saleilla operoivat treenaajat saavat minut tuntemaan oloni oudoksi. Siksi olen panostanut löytääkseni itselleni mielekkäitä tapoja pysyä liikkeesä ja motivoida itseäni, samalla kun välttelen pelottavia himoliikkujia. Seuraavat sovellukset ja apuvälineet ovat osoittautuneet erityisen hyödyllisiksi.

 

POLAR SYKEMITTARI
Lenkkeily on ilmaista, tehokasta, sitä voi harrastaa missä vain. Ainoa pikku ongelmani oli, että vihasin juoksemista. Yritin pitkään innostua lenkkeilystä, mutta juokseminen oli aina pakonomaista ja tylsää, kunnes ostin Polarin sykemittarin. Luulin tämän kaltaisten urheiluvälineiden olevan vain himoliikkujille, mutta huomasin, että juuri kaltaiselleni lenkkivihaajalle ranneke avasi ihan uuden tavan juosta. Löysin mateluvauhdin.

Rannekkeeseen saa ladattua aloittelevalle juoksijalle tehdyn juoksuohjelman, joka perustuu juoksijan kuntotasoon, painoon, pituuteen ja sukupuoleen. Ranneke mittaa sykettä ja pitää huolta, että aloittelija juoksee alussa tarpeeksi hitaasti ja kunnon kehittyessä nostaa vaatimustasoa sopivan hitaasti. Ja todellakin oikeasti sopvan hitaasti. Ensimmäistä kertaa jaksoin harjoitella ja aika nopeasti juosta kokoajan pidempiä ja pidempiä lenkkejä. Myös itsetuntoni nousi, kun huomasin, että kehityin kokoajan. Ennen tätä tärkeää huomiota, olin kokenut lenkkeilyn jatkuvaksi epäonnistumiseksi, koska en kehittynyt lainkaan. Onnistumisen tunne oli tosi tärkeä kannustin.

Juoksutreenit koostuvat alkulämmittelystä, jossa sykettä pidetään ensin todella matalalla noin 10 minuuttia. Treenien määrä riippuu omista tavoitteista ja vauhti on täysin yksilöllistä, sillä ranneke ilmoittaa värisemällä, jos syke nousee tai laskee liikaa. Aloittaessani etenin aluksi todella hitaasti, välillä vain kävelyvauhtia ja lenkit kestivät yhteensä vain 25 minuuttia, josta todellista juoksemista oli vain 10 minuuttia. Nyt jaksan juosta jo tunnin lenkkejä ja käyn usein juoksemassa mieheni kanssa yhdessä. (Ihan uutta ujolle liikkujalle lenkkeillä jonkun seurassa, ennen se oli hyvin ykistyinen operaatio.)

SWEAT WITH KAYLA
Käyn salilla yleensä aamuisin, kun siellä on vielä hiljaista, koska jos sali on täynnä huomaan, että kuvittelen ihmisten toljottavan minua, enkä uskalla tehdä varsinkaan haastavia liikesarjoja loppuun, vaan lähden kotiin kesken burpee-sarjan. Koska olen kiireinen, treenin pitää olla tehokasta: sisään ja ulos salilta tunnissa on minulle optimaali.

Sweat with Kayla on Kayle Itsinesin treeniaplikaatio. Aplikaation instasivuilla jaellaan kokoajan jotain ennen- ja jälkeen kuvia ihmisistä, jotka appia käytettyään ovat muuttuneet bikinivartaloiksi. Se naurattaa, mutta olen siitä huolimatta hurahtanut tämän aplikaation käyttöön.

Ohjelmaan sisältyy kolme kertaa viikossa tehtävä voimatreeni, jossa käytetään kehonpainoa, hyppynarua, penkkiä ja muuta helpostilähestyttävää apuvälinettä (ei laitteita). Voimatreeni kestää 28 minuuttia, mikä on niin lyhyt aika, etten ikinä keksi järkeviä tekosyitä luistaa siitä.

Lisäksi Kayla suosittelee tekemään kolme kertaa viikossa 40 minuutin cardio-treenin. Kayla sanoo, että kaikista tehokkainta cardio-treeniä on HIIT-treeni, eli High Intensity Interval training ja että se on paras tapa kiihdyttää elimistön aineenvaihduntaa, joka alkaa ehkä 30-vuotta täyttäneellä jo vähän hidastua. HIIT-treenissä tehdään korkean ja matalan sykkeen intervalleja. Jaksan panostaa tähän en-koskaan, vaan olen tyytyväinen jo, jos selviydyn ihan tavalliselle lenkille pari kertaa viikossa.
(Kiitos tiedosta kuitenkin Kayla! Jos kehityn tässä ajan kuluessa, lupaan kokeilla.)

Aplikaatiota voi kokeilla ilmaseksi, mutta koeajan jälkeen sen käyttö muuttuu maksulliseksi. Halvempi vaihtoehto on ladata ohjelma e-kirjana, mutta aplikaation helppous on itselleni vielä toistaiseksi tosi olennaista.

Langattomat kuulokkeet: Bose QuietComfort

SPOTIFY RUNNING JA POD-CASTIT
Juostessani kuuntelen mieluiten suosikki podcastiani Dinnertable Downloadia, joka kestää juuri sopivasti melkein tunnin. Myös Stuff Mom Never Told you:n jaksot ovat hyviä. Joskus käytän myös Spotify Running -ohjelmaa, jossa Spotify sovittaa soittamansa musiikin juoksuaskelieni tahtiin.

LANGATTOMAT KUULOKKEET
Olen hankkinut kahdet langattomat kuulokkeet: nämä Bosen Quietcomfort 35 -kuulokkeet, jotka blokkaavat kaiken äänen ja joita käytän myös usein kirjoitustyötä tehdessäni. Rakastan niitä ja käytän niitä myös salilla. Ne päässä tunnen voivani sulkea muut salilla kävijät korvistani ja mielestäni.

Juoksulenkeillä käytän näitä kevyempiä langattomia nappikuulokkeita. 

KOTIKONEELTA
Tämä video nousi korniudessaa vitsiksi ystäväpiirissäni muutama kesä sitten. Nauroimme videon tyylille, mutta havaitsimme myös pian, että 8 minute abs toimii! Hitto siitä tuli kipeät vatsalihakset! Koikeilkaa.

“Good job team!”

More to read

Remonttibudjetit ja lastenhuoneen sisustus

Kirsikka Simberg

Kokoelma aiheita, jotka liittyvät remontointiin ja kodin sisustukseen. Suurin osa aiheista tuli suoraan teiltä, instagramin kysymyslaatikosta.

Miltä ajattelin näyttää 2018

Mia Frilander

Tyylini ruutukaappausten kautta havainnollistettuna.

Yasuragi

Mia Frilander

Pieni pala Japania Tukholmassa.

Päivän asu

Mia Frilander

Uusi second hand -takki, jossa tunnen itseni elegantiksi Hermès-naiseksi.