Vieras­sän­gyt mökillä

Yhteistyössä: Familon

Vieraspatjoista saa päällekkäin kasaamalla kevyet hengailusängyt.

Meillä on usein kesä- ja talvivieraita mökillä. Vietämme mökillä rapujuhlia, juhannuksia ja tänä vuonna olisi kivaa viettää myös joulua. Toivon aina tosi paljon, että kaikki kyläilijät viihtyisivät hyvin ja nukkuisivat sikeästi.

Varastin idean päällekkäin kasattavista patjoista, jotka pävisin toimivat sohvina ja öisin vierassänkyinä, meidän äidiltä. Patjasohvat ovat paras tapa säilyttää ylimääräisiä nukkumapaikkoja, sillä kuka haluaa ylimääräisiä patjoja tai kokoontaitettavia sänkyjä nurkkiin lojumaan?

Tilasin Familonilta neljä Uni-patjaa, koska ne täyttivät seuraavat mökkipatjalle sopivat kriteerit:

Ne saattoi tilata netistä. 
Ne toimitetaan tiiviinä vakuumipakattuina rullina, eli vievät pakattuina vähän tilaa.
Niiden päälliset voi pestä pesukoneessa.

Plussaa: Patjoissa on siirtelyä helpottavat kahvat sivuilla. Patjat on valmistettu Virossa ja niillä on sertifikaatti, joka takaa, etteivät ne sisällä ihokosketuksessa ihmiselle vaarallisia aineita, eli ne sopivat erinomaisesti myös herkkäihoisille.

(Yritän karsia turhia kemikaaleja elämästäni, mutta en ikinä muista ajatella, että kaikessa voi olla jotain haitallisia kemikaaleja. Jotenkin toivoisin, että tällainen sertifikaatti olisi ihan pakollinen perushomma kaikille ihokosketukseen joutuville tuotteille.)

Uni-joustinpatjojen lisäksi meillä on Uni-sijauspatjat, optimaalisen pintapehmeyden takia, mutta mä itseasiassa siirsin ne meidän omaan sänkyyn, kun nyt ei ole vieraita ja ne lisää tosi paljon unimukavuutta.

Päivisin petaan patjat päälekkäin ja peitän ne isoilla päiväpeitoilla.

Yökyläilijöitä varten patjat voi pedata joko leveäksi siskonpediksi tai omiksi yhden tai kahden hengen nukkumapaikoikseen.

Olen testannut nukkua näillä patjoilla monta kertaa, koska mulla on välillä unettomutta ja ainoa asia, mikä (nukahtamiselääkkeen lisäksi) siihen tepsii, on sängynvaihto keskellä yötä. En tiedä mistä se johtuu, mutta kotona menen sohvalle, mökillä noille patjoille ja saan yleensä aina taas unen päästä kiinni.

Arvioni: Kiinteät, mutta pehmeät! Ei löllöt. Erittäin mukavat, voin suositella.

Meidän äiti on teettänyt omiin vierassänkysohviinsa myös nerokkaat nojailutyynyt. Ne ovat periaatteessa vain vetskarilla avattavat pitkät selkänojamaiset tyynyliinat, joiden sisällä säilytetään vieraspeittoja ja tyynyjä. Niin hyvä idea! Tyynyt ovat tavallaan käytössä, eivätkä vie tilaa jossain kaapissa.

Haluaisin teettää pääliset jostain jo olemassa olevasta kankaasta, uuden ostamisen sijaan. Olemme rakentaneet ja sisustaneet mökillä muutenkin paljon kierrätysvaihtoehtoja hyödyntäen ja se on ollut ihanaa.

Olen löytänyt kirppiksiltä, kierrätyskeskuksista ja antiikkikaupoista mahtavia juttuja. Rakensimme puutarhaan myös pienen terassin ylijäämä- ja kierrätyslaudoista. Tuli niin hieno, paljon kauniimpi, kun puu on elänyttä ja lautojen värit vaihtelevat.

Tän taitettavan pöydän löysin Fiskarssin Antiikkipäiviltä. Marmorimunat ja rannerengas ovat Itäkeskuksen Kierrätyskeskuksesta ja maljakko Antiikki Fasaanista.
Uni-patjojen kahvat helpottavat patjojen siirtelyä, mikä on kiva, sillä nämä patjat on hankittu nimenomaan siirreltäviksi.

Lakanat

Meillä mökkilakanat ovat valkoiset, koska kaikki vanhat kukalliset ja pitsiset setit sopivat niihin niin hyvin. Metsästän kirpputoreilta mummojen kirjailemia vanhoja lakanoita, rakastan niitä. (Oletan, että ne ovat mummojen kirjailemia. Sääli kun se taito ei välttämättä siirry seuraavalle sukupolvelle. Kuka enää osaa kirjailla nimikirjaimia pussilakanoihin?)

Valkoiset lakanat (ja pyyhkeet) ovat hyvä vaihtoehto myös siksi, että ajan saatossa värjääntyvät valkoiset tekstiilit voi aina valkaista pesussa. (Tutkin muuten vähän pyykin valkaisu-asioita ja täältä löytyi kiinnostava resepti itse kotona valmistettavaan pyykin valkaisuaineeseen. Onko kukaan kokeillut ja kannattaako? Kuulostaa vähän säädöltä, mutta mietin tätä tästä mun uudesta ”vähemmän kemikaaleja elämään”-vinkkelistä.)

Nämä Familonin perkaalipuuvilla lakanat ovat puuvillasatiinilakanoita napakammat ja vaikka ajatuksena pellavalakanat mökillä olisivat ihanat, tykkään itse eniten juuri puuvillaperkaalin tunnusta.  Mankeloidut pellavalakanat lörähtävät puuvillaperkaalisia paljon nopeammin.

Talvisin pesetän kaikki liinavaatteet pesulassa, koska mankeloidut lakanat ovat paras arkiluksus, eikä silloin tarvitse katsella olohuoneen vakiovarusteena kuivaustelinettä. Kesällä mikään ei voita ulkona kuivattuja lakanoita. Aurinko täydellisesti koppuraistaa puuvillaperkaalin, niin että se on iholla viileä ja freessin tuntuinen yöllä. Ja tuoksuu hyvältä.

Familonin lakanoissa ei muuten ole päädyissä nappeja, mikä on hyvä mankeloinnin kannalta. Mua ihmetyttää tosi paljon, että esim. Fretten arvokkaissa hotellilakanoissa on muovinapit, jotka ajan saatossa litistyvät, murtuvat ja hajoavat pesulan mankeleissa.

Kaikki liinavaatteet ja patjat kannattaa tuulettaa välillä ja patjoja kannattaa kääntää pari kertaa vuodessa, jotta patja ”kuluu” tasaisesti. Patjat kannattaa välillä myös imuroida, niin ne pysyvät raikkaina.

Lopuks vielä levysuositus kesäiltaan! This!

More to read

Porvoossa

Mia Frilander

Jokavuotinen talvitraditio: hotelliyö Porvoossa.

In Fiore

Kirsikka Simberg

Kalifornialaisen In Fiore kosmetiikkasarjan 4-2-4 -metodi on tuonut ripauksen Japania kylpyhuoneeseeni.

Kaaoksen kauneus

Mia Frilander

Tervetuloa vastoinkäymiset ja epävarmuus.

Zero waste -haaste

Mia Frilander

Kuukausi ilman muovia.