Viher­me­hu­nik­si

Life hack janoisille.

Rakastan vihreää tujakkaa itse puristettua kasvismehua. Selleri, fenkoli, vihreä omena ja inkivääri ovat suosikkiyhdistelmäni.

Joku lääkäri sanoi jossain, että vihermehu on terveyshuijaus ja, että sen juomisesta ei ole haittaa, mutta hyötyjä ei voi ”todistaa”. Siitä en tiedä, mutta en myöskään tarvitse lääkäreiden todisteita tietääkseni, mikä tuntuu – ja maistuu!!– hyvältä. Lisäksi se, mitä länsimainen lääketiede voi todistaa, tuntuu välillä lääkärissä käydessä olevan aika rajoittunutta muutenkin. Olen vuosi vuodelta avoimempi laajemmille tulkinnoille ja kokonaisvaltaisemmille näkemyksille siitä, mitä todellinen hyvinvointi ja terveys minulle tarkoittavat.

Omistan mehukoneen ja käytän sitä kausiluonteisesti, mutta en säännöllisesti. Itse puristetut mehut ovat parasta arjen luksusta ja jos jaksaisin mehustaa ahkerammin, joisin vihannesmehua paljon enemmän, edisti se terveyttä tai ei.

Mehun puristaminen tuntuu kuitenkin vähän työläältä: kaikki se peseminen ja pilkkominen ja mehukoneen puhdistus vie jonkin verran aikaa. Toisinaan kunnostaudun ja se on ihanaa, sitten mehustelu taas jää.

Keksin oikotien onneen: olen pilkkonut kasviksia jääkaappiin valmiiksi mehustamista varten. Kun kasviksia pesee ja pilkkoo kerralla jääkaappiin pariksi päiväksi, tuntuu työn määrä puolittuvan ja mehun valmistus paljon huolettomammalta.

Teen yleensä kolmen päivän satsin kerralla ja pilkon pari nippua selleriä, kaksi fenkolia ja kolme vihreää omenaa, joiden päälle puristan yhden kokonaisen sitruunan mehun. Se pitää varsinkin omenan freessinä niin, ettei se ruskistu jääkaapissa.

Mehun tekoon käytän lähes pelkästään luomulaatuisia vihanneksia ja hedelmiä. (Harmittaa vaan, että tosi usein luomujutut pakataan ihan turhaan muoviin!! Siis yksittäis kappaleet. Kampin K-kaupassa esimerkiski vihreitä omenoita voi ostaa kahden ompun pakkauksissa. Mitä järkeä? Onneksi niitä on myös irtokappaleina. Toisaalta se tekee muoviin pakatusta vaihtoehdosta vielä hölmömmän. Myös inkivääri on muoveissa ja viimeksi päädyin korvaamaan sen Kiinasta tuodulla ei-moviin pakatulla inkiväärillä. Kumpi nyt lie järkevämpää?)

Lasiset Kastehelmi-purkit toimivat meillä virallisina juice material -säilytysastioina. Mielestäni omenista kirpeät vihreät lajikkeet ovat mehuissa parhaita.

Olen vaihtanut kaikki jääkaapin muoviset säilytysastiat lasisiin, koska ne ovat kauniimpia ja kivempi pitää puhtaina. (Muovisiin tulee helposti ällö rasvakerros käytössä ja ne värjääntyvät.) Olen myös löytänyt ihan uuden nautinnon siitä, että jääkaapin sisällä on kaunista!

Vinkki: Jääkaappiakin kannattaa muistaa pestä. Koska viimeksi poistit kaikki jääkaapin hyllyt ja tiskasit ne? 

Ultima Thule -lasista nautittu, itse puristettu luomuvihermehu tuntuu Ulthima Luksukselta.
Iittalan astiat saatu osana vuosiyhteistyötä. 

More to read

Piristysohjelma

Katri Mutikainen

Joskus pienetkin teot oman hyvinvoinnin edistämiseksi voivat laskea stressitasoa kiireen keskellä.

Känkkäränkkä

Enni Koistinen

Älä tule liian usein känkkäränkkä, tule vain...never again.

Kohti minimalistisempaa elämää

Mia Frilander

Aion tietoisesti pyrkiä kohti yksinkertaisempaa, selkeämpää ja rauhallisempaa elämää. Omani ja maapallon hyvinvoinnin vuoksi.

Nyt on lihaton lokakuu

Vieraskynä

... en aio osallistua siihen.