
Vihermehuniksi
Life hack janoisille.
Rakastan vihreää tujakkaa itse puristettua kasvismehua. Selleri, fenkoli, vihreä omena ja inkivääri ovat suosikkiyhdistelmäni.
Joku lääkäri sanoi jossain, että vihermehu on terveyshuijaus ja, että sen juomisesta ei ole haittaa, mutta hyötyjä ei voi ”todistaa”. Siitä en tiedä, mutta en myöskään tarvitse lääkäreiden todisteita tietääkseni, mikä tuntuu – ja maistuu!!– hyvältä. Lisäksi se, mitä länsimainen lääketiede voi todistaa, tuntuu välillä lääkärissä käydessä olevan aika rajoittunutta muutenkin. Olen vuosi vuodelta avoimempi laajemmille tulkinnoille ja kokonaisvaltaisemmille näkemyksille siitä, mitä todellinen hyvinvointi ja terveys minulle tarkoittavat.
Omistan mehukoneen ja käytän sitä kausiluonteisesti, mutta en säännöllisesti. Itse puristetut mehut ovat parasta arjen luksusta ja jos jaksaisin mehustaa ahkerammin, joisin vihannesmehua paljon enemmän, edisti se terveyttä tai ei.
Mehun puristaminen tuntuu kuitenkin vähän työläältä: kaikki se peseminen ja pilkkominen ja mehukoneen puhdistus vie jonkin verran aikaa. Toisinaan kunnostaudun ja se on ihanaa, sitten mehustelu taas jää.
Keksin oikotien onneen: olen pilkkonut kasviksia jääkaappiin valmiiksi mehustamista varten. Kun kasviksia pesee ja pilkkoo kerralla jääkaappiin pariksi päiväksi, tuntuu työn määrä puolittuvan ja mehun valmistus paljon huolettomammalta.
Teen yleensä kolmen päivän satsin kerralla ja pilkon pari nippua selleriä, kaksi fenkolia ja kolme vihreää omenaa, joiden päälle puristan yhden kokonaisen sitruunan mehun. Se pitää varsinkin omenan freessinä niin, ettei se ruskistu jääkaapissa.
Mehun tekoon käytän lähes pelkästään luomulaatuisia vihanneksia ja hedelmiä. (Harmittaa vaan, että tosi usein luomujutut pakataan ihan turhaan muoviin!! Siis yksittäis kappaleet. Kampin K-kaupassa esimerkiski vihreitä omenoita voi ostaa kahden ompun pakkauksissa. Mitä järkeä? Onneksi niitä on myös irtokappaleina. Toisaalta se tekee muoviin pakatusta vaihtoehdosta vielä hölmömmän. Myös inkivääri on muoveissa ja viimeksi päädyin korvaamaan sen Kiinasta tuodulla ei-moviin pakatulla inkiväärillä. Kumpi nyt lie järkevämpää?)







Olen vaihtanut kaikki jääkaapin muoviset säilytysastiat lasisiin, koska ne ovat kauniimpia ja kivempi pitää puhtaina. (Muovisiin tulee helposti ällö rasvakerros käytössä ja ne värjääntyvät.) Olen myös löytänyt ihan uuden nautinnon siitä, että jääkaapin sisällä on kaunista!
Vinkki: Jääkaappiakin kannattaa muistaa pestä. Koska viimeksi poistit kaikki jääkaapin hyllyt ja tiskasit ne?

-
-
Kirsikka Simberg
siis täähän ei ollut yhtään daiju kommentti vaan just sitä mitä toivoin! JA lol, miks mä en oo ite googlannut tätä asiaa? 😀 Ja oikeastaan kivempi, et luomu on parempi, koska myös mielummin syön sitä.
Kiitos!
-
Elina
Moi, kiitos infosta Neea!
Asun Saksassa ja täälläkin on luomumuovia käytössä joskin vielä aika rajoitteisesti. Puusta tehty ”muovi” (mitä järkeä ylipäätään?) on kompostoitavaa, mutta sitä en voi laittaa normaaliin biojätteeseen koska sen luontainen hajoaminen kestää yli 3 vuotta, ja kaupunkien biojäte menee heti poltettavaksi tai biokaasuksi. Muistan lukeneeni, että puumuovista tulee poltettaessa yhtä haitallista kuin normimuovista.
Siksipä käyn ostaa mun vihannekset markkinoilta (farmers market), jossa vihannekset ovat tietenkin ilman muovia ja tulevat yleensä lähitiloilta. Parasta on kojut, joissa myydään ns. rumia vihanneksia eli pallero-porkkanoita, vääntyneitä kurkkuja, muhkuraisia munakoisoja ja rupusia omenoita. Huomaa miten vieraantunut ihminen on todellisuudesta, kun nuo yksilöt näyttää geenimanipuloiduilta monstereilta eikä kalpeat paprikat houkuttele vaikka kyseessä on oikeasti luomuista luomuinta! Ihan kuin se epämääräinen ulkomuoto mehuissa tai muissa ruuissa jotenkin muka häiritsisi.
-
-
Sari
Karsin myos tuosta muovi vs luomu -dilemmasta! Arsyttavaa. Siksipa paatin poistaa yhden valikaden, ja istutin tanaan omat inkivaarin juuret ruukkuun. Saas nahda tuleeko niista mitaan, ja vaikka tulisikin niin sadonkorjuu taitaa menna ensi flussakauteen asti. Mutta oishan se mahtavaa kayda talvella kaivelemasta ruukusta omat inkivaarit! (googlesta loytyi helppoja ohjeita kasvatukseen, ne versot on aika bambunverson nakoisia).
Vihannekset muuten sailyy parhaiten (pisimpaan) niin etta ne pesee, pilkkoo, ja laittaa omiin purkkeihinsa jaakaappiin, Eli ruokahavikkikin vahenee.-
Kirsikka Simberg
Hei kerro miten se onmistuu sitten! Voiko niitä varsiakin syödä? x
-
Enni Koistinen
En halua olla partypoopperi, mutta me istutettiin kerran poikaystävän kanssa kans inkivääriä ruukkuun. Vuoden aikana se kasvatti kyllä pitkiä lehtiä, sit kun ei enää jaksettu katsoa niitä paria kepukkaa niin tsekattiin juurta, joka oli kasvanut vuoden aikana 0% :DDD Mutta voihan se olla, että me tehtiin jotain väärin, ehkä joku saa ne mukulat kasvamaan jos kerran interwebz niin sanoi! Good luck!
-
Kati A_V
Mun mies tuuppasi inkivääriä multaan meidän terassille pari vuotta sitten.
Kyllä siellä maan alla tapahtui ja inkivääriä tuli. En tosin osaa neuvoa miten, koska sitä nyt vaan tuli! Ehkä Belgian ihana ilmasto auttoi asiaa!Miksi ihmeessä pakataan yhtään mihinkään omenoita tai inkivääriä? Kukahan sen tietäisi..?
-
Kirsikka Simberg
Niinpä! Täytyy testata inkivääriä kesällä!
-
-
Emma
Lääkärit ei vain voi suositella potilaalle mitään, mistä länsimaisessa lääketieteessä ei ole saatu tarpeeksi tehokasta tutkimusnäyttöä. Varmasti vihermehut ovat hyvä ja terveellinen osa jo kokonaisuudessaan terveellisessä ruokavaliossa. Eikä plasebon vaikutusta pidä koskaan aliarvoida! (Halusin sanoa tämän vain siksi ,kun lause länsimaisen lääketieteen kyvyttömyydestä kuulosti niin syyttävältä :D)
-
Kirsikka Simberg
Nii mä ymmärrän kyllä oikeesti sen kyllä! Mutta voi kun voisisvat! Koska on tosi vaikeeta löytää hyviä niksejä ja luotettavia lähteitä vähän ”hörhömmistä” parannuskeinoista. Mä oon vähän turhautunut esimerkiksi hormonaalisiin juttuihin, joista kärsin omassa elämässäni, joihin en saa mitään apua lääkäristä oikein. Siks varmaan kuulostan syyttävältä, hahah, ei mulla oikeesti oo mitään lääketiede antipatioita 🙂 Mun unelmissa lääkäreillä olis sellanen vaihtoehto-kirja, josta ne vois suositella myös jotain holistisempia lähestymistapoja ja niksejä hyvinvointia ja terveyttä etsiville.
-
Essi
Tää on muuten myös mun lääkärisiskon unelma, siis että se sais ottaa holistisen lähestymistavan käyttöön. Valitettavasti länsimaissa lääkäri vaan ei voi suositella esim homeopatiaa, mindfullnesia, vihermehuja tai muita ”hörhöilyjä” sairauksien hoitoon. Siis halusin vaan kommentoida koska on ihan oikeasti lääkäreitä jotka myös uskoo näihin hörhöyksiin ja oikein mielellään niitä suosittelisi, jos siis vain voisi 😀 onneks voin itse kysyä siltä neuvoja siskona enkä potilaana 😉
-
Kirsikka Simberg
Mä oon kuunnellut paljon erilaisia podcasteja eim. Jenkeistä ja tuntuu, että siellä saa ehkä (?) vapaammin olla myös vähän ”hörhö-lääkäri”? Mä en oikein tiedä, mistä Suomessa vois hakea tietoa – netti on niin upottava suo ja luotettavat lähteet vaikee löytää. varsinkin kun itselläni ei ole aikaa eikä oikein kärsivällisyyttä käyttää nettitutkimukseen loputtomasti aikaa! Mut ah, voisko suns isko aloittaa jollain salanimellä jonkun hörhölääkäri Q&A palstan?? 😀
-
sannamaija
Italiassa monet lääkärit ehdottavat homeopatiaa allopaattisten lääkkeiden rinnalla, myös julkisen puolen sairaaloissa, mutta homeopatiaan erikoistuvien lääkäreiden täytyy ensin käydä normaali lääkärin peruskoulutus läpi! Hypnoosiakin kuulemma sairaaloissa käytetään klassisen anestesian rinnalla. Mielestäni juuri tälläinen fuusio on paras kehon ja mielen hyvinvoinnin kannalta.
-
-
Aino
oon pohtinut tota samaa muoviin pakkaamista. en oo varma miten Suomessa, mutta täällä Sveitsissä luomu on (kuulemma) pakko pakata muoviin, koska on olemassa säädös että se ei saa sekoittua vastaavaan ei luomu tuotteeseen. se on siis ajateltu kuluttajan huomioimiseksi että sinne luomun sekaan ei vahingossa mee tavistuotteita. ihan päätön säädös mutta saattais olla sama EUssa. rakastan vihermehua mutta en oo hankkinu linkoa koska pelkään että se jää turhakkeeksi. tyydyn vihersmoothieen 🙂
-
Kirsikka Simberg
Aaah, I see. Jos tätä alkais googlaa, vois ehkä valaistua, mut en jaksa. Kivempaa jutella teidän kanssa ja spekuloida, hahha.
Ja siis kyllä: mehukoneessa on todellakin vahva turhakkeen vaara. The struggle is real.
-

More to read

Uusi luksusmerkki ihollesi: Niki Newd
Mia Frilander
Niki Newd on kuin luksusihonhoidon Foodora: tuotteet valmistetaan tilauksesta ja ne tuodaan suoraan kotiovellesi. Testasin ja rakastuin.
Hei oon kanssa ite pohtinu tota, että onko luomutuotteet pakattuna muoviin huonompi vaihtoehto kuin normaalit pakkauksettomat. Kunnes yhtenä päivänä tajusin tietysti googlettaa tätä asiaa. Löysinkin sitten artikkeleita, joissa monissa sanottiin, että ympäristön kannalta on kuitenkin parempi vaihtoehto ostaa luomua, koska ne kaikki myrkkylannoitteet ja sprayt (en nyt muista oikeita termejä) kuitenkin tuhoaa biodiversiteettiä ja siten maapalloa suhteessa enemmän kuin muovi.
Ja vielä, oon myös itse huomannut, että monet luomutuotteet onkin pakattu muovin näköiseen ja tuntuiseen materiaaliin, joka onkin sitten ollut kierrätettävää biomuovia, joka on tehty jostain maissitärkkelyksestä tms (oon nyt vähän huono näissä tärkeissä yksityiskohdissa…). Asun kuitenkin ite Itävallassa, enkä kyllä tiedä onko Suomessa näitä luomu-muoveja pakkausmateriaaleina…
Summa summarum, totesin että luomua on kuitenkin parempi ostaa kuin ei-luomua! Tästä tuli nyt ehkä vähän daiju kommentti.. mut hei ihania lasipurnukkoja!