Weranna’s

Uusi kaupparakkaus Helsingissä. Eettisiä sisustustavaroita maailmalta.

Weranna’s myy luonnonmateriaaleista reilunkaupan periaatteita noudattaen valmistettuja sisustustavaroita. Richardinkadulla sijaitsevan myymälän valikoimasta löytyy mm. käsin punottuja koreja, käsin tehtyä saippuaa, saippuakivestä vuoltuja koriste-esineitä ja vateja, kauniita Afrikassa kudottuja villapeitteitä ja korikasseja ja puisia leikkuulautoja ja astioita.

Myymälä on pieni ja sijaitsee ihan Richardinkadun kirjastoa vastapäätä. Valikoima on kuitenkin aika laaja ja Weranna’s tuo itse maahan suurimman osan myymistään tuotteista.

Nyt seuraa suitsutusta.

Nämä Kenana Knitters -villapeitot ovat ihanimmat viltit ikinä. Ne on kudottu paksusta, pehmeästä villasta, joka tuntuu ihanan luonnolliselta ja käsittelemättömältä, se tuoksuu aivan ihanalta, lanka on vähän muhkuraista ja peitto on raskas ja painava pidellä. Weranna’sin sivuilla niistä kerrotaan näin:

”Lähellä Njoron maalaisyhteisöä ryhmä naisia, joiden määrä kasvaa joka päivä, kerää villaa Kenanan tilalta ja muilta lähialueen farmeilta, kun kysyntä kasvaa. He pesevät villan ja värjäävät sen luonnon väreillä. Villa käsitellään luonnonmukaisella hyönteiskarkotteella, jota saadaan tiettyjen krysanteemilajikkeiden kuivatuista kukista. Sen jälkeen lanka kehrätään vanhoille polkupyörän renkaille. Tämän perustyön lopuksi langasta neulotaan maailmalla arvostettuja Kenana Knitter Critters tuotteita – eläimiä ja kodin sisustustuotteita.”

 

Kävin Weranna’sissa ensimmäisen kerran hakemassa kuvauslainoja kuvauksiin, mutta palasin takaisin pari päivää myöhemmin, koska en saanut vilttejä mielestäni. Ostin kaksi, yhden valkoisen ja yhden kirjavan. Rakastan niitä! Voiko hyvän karman energia välittyä tuotteesta ihmiseen? Tuntuu siltä! Meidän kodin kaikki vanhat viltit tuntuvat nyt todella teollisilta ja tylsiltä. (Tämä ei muuten ole maksettu yhteistyö.)

Weranna’s on mukana monessa hyväntekeväisyyshankkeessa ja tukee toiminnallaan mm. naisten työllistymistä kehitysmaissa. Toinen liikkeen omistajista on syntynyt Keniassa ja tuntee alueen ja osan käsityöläisistä, jotka tuotteita valmistavat, henkilökohtaisesti. He vierailevat itse myymiensä tuotteiden tuotantoalueilla varmistamassa, että reilunkaupan periaatteet toteutuvat.

Kenana Knitters on vain yksi Weranna’sin hyvää tekevistä hankkeista, mutta sen kasvu vaikuttaa monen ihmisen elämään:

”Toiminta, joka alkoi 12 naisen yhteistyönä, työllistää nyt alueella n. 300 neulojaa ja 400 kehrääjää. He ovat erittäin hyviä työssään ja rakastavat sitä, mitä tekevät. Työpajassa kuuluva puheensorina ja nauru kertoo kaiken. Jokainen neuloja allekirjoittaa valmiin tuotteen omalla nimellään.”

Sekosin kaupassa ja juttelin omistajan kanssa pitkään. Ostin kahvia ja ne viltit ja saippuaa ja korikassin ja lopulta vielä saippuakivestä tehdyn pienen vadin ja munan muotoisia koristekiviä. (Mähän sanoin, että sekosin) (Tämä kaikki tapahtui muuten ennen vaatepaastoa, joten kyseessä ei ollut ostonikat, vaan aito hullaantuminen.)

Richardin kadun myymälä on toistaiseksi vain pop up, jonka kohtalo riippuu ilmeisesti siitä, kuinka moni löytää myymälän. Pidän kaupalle isosti peukkuja, koska siellä oli niin ihania tavaroita ja he ovat niin hyvällä asialla. Käykää kurkkaamassa!

More to read

Kaikki mulle heti nyt -kulttuuria vastaan

Mia Frilander

Don't buy now, don't regret later.

Tarinoita ylisuorittajille

Mia Frilander

Tämä pieni humoristinen tekele osoittautui ehkä tämän vuoden tärkeimmäksi kirjakseni. Näihin tarinoihin tulen palaamaan vielä monta kertaa.

Valokuvaaja Akila Berjaoui

Kirsikka Simberg

Naiskuvaajan silmin: ihanat peput rannalla.

Pieniä himaparannuksia

Enni Koistinen

Teimme kotiimme hiljattain pari pientä, mutta tunnelmaa ja sisutusta paljon parantavaa muutosta.