Musla lasillinen shampanjaa ja tupakka sen päällä

Yllä­tys­vie­rai­ta

Yllätysvieraita? No problem, olen varautunut.

Meillä käy usein ystäviä kylässä, sovitusti ja joskus yllättäen. Jälkimmäisiä harvemmin, mutta silloin kun se tapahtuu, olisi toivottavaa, että kotimme olisi mahdollisimman viihtyisä vieraalle.

Toki kiinnitän myös omaan hyvinvointiini huomiota pitämällä kodin mahdollisimman järjestyksessä, olen sellainen, joka hermostuu ja stressaantuu sekavassa ympäristössä. (Elämä on niin sekavaa muutenkin.)

Usein arki on kuitenkin niin kiireistä, että ovisummerin suristessa yllättäen, teen aina sarjan korjaus- ja kohennusliikkeitä viihtyvyyden takaamiseksi.

TUOKSUT
Ensimmäinen asia, jonka teen välittömästi, aina kun joku soittaa (summeria tai puhelimella) ja ilmoittaa virailustaan, on ikkunoiden avaaminen.

Tuuletus! Mikään ei ole tärkeämpää kuin raikas ilma.

Luin joskus hyggestä (inhokkisanani) kertovaa artikkelia ja siinä listattiin yhdeksi tärkeimmistä hygge-vaatimuksista kodin lämpö. Täytyy kuulemma olla lämmintä.

Pötyä sanon minä. Täytyy olla raikasta!

Sekään ei haittaa, jos kotonasi on vieraiden sisään astuessa hieman viileää, voit laittaa ikkunat myöhemmin kiinni. Talvella kukaan ei huomaa ilman olevan viileää, sillä kaikki saapuvat talvitakkeihin kääriytyneina vielä kylmemmästä ulkoilmasta ja kesällä asunnon viileys on vain ehdotonta plussaa. Tuuleta siis!

Summerin soimisen ja vieraidesi saapumisen välillä on myös sopivasti aikaa sytyttää muutama suitsuke palamaan. Jos aikaa olisi enemmän, sytyttäisin tuoksukynttilän, mutta ne mokomat ovat hitaasti tuoksuttavia. Suitsuke on instant fix!

Suosin itse Astier de Villatten suitsukkeita. Helsingissä niitä myy Proloque. Avonaisen ikkunan ja suitsukkeen yhdistelmä on lyömätön.

VILTIT
Kun olen sytyttänyt suitsukkeet palamaan, möyhin sohvaa.

Sohva on yleensä asuntojen oleskelualueen kesksiössä, meilläkin, ja usein makoilun jäljiltä littana ja pannukakku. (Litteitä tyynyjä ja rutistuneita vilttejä.) Möyhin sohvatyynyt salamannopeudella ja taittelen kasan vilttejä sohvalle mahdollisimman möyheään asetelmaan.

Runsas ja pehmoinen sohva -lookki kutsuu vieraita pötköttelemään ja luo stressittömän, kodikkaan atmosfäärin. (Toivottavasti.)

MUSIIKKI
Tässä vaiheessa vieraat ovat todennäköisesti jo hississä.

Sohvalta siirryn tietokoneelle. Aistimme tiloja silmillämme, kosketuksella, nenällämme ja korvillamme. Sopivan möyheä laiskottelusohva houkuttelee koskemaan ulkonäöllään, tupruttava suitsuke nuuhkimaan.

Haluan toivottaa vieraat tervetulleeksi myös soittamalla heille musiikkia.

Turvaudun yleensä johonkin leppoisaan ja rauhalliseen. Elämme kaikki hektisessä maailmassa, joten on mukavaa saapua tiloihin, jotka kutsuvat rauhoittumaan. Soittolistan ei kuitenkaan pitäisi olla geneerinen, sillä elämä on liian lyhyt tylsälle musiikille.

Haluamme siis yhtäaikaa herättäää vieraan kiinnostuksen, mutta emme täräyttää heiltä tajua kankaalle. Rakastan itse tätä Uusi Muusan julkaisemaa klassisenmusiikin listaa. (Kuuntelen sitä usein aamuisin, vaikka ovella ei olisikaan vieraita.) Varsinkin muutamat kappaleet listalla saavat minut tuntemaan itseni ihan ranskalaiseksi kamarineidoksi, se on upeaa.

Toinen vakioni on tämä Big Little Lies -lista. Ihania klassikkoja ja California -tunnelmaa.

TARJOILE
Vieraat ovat jo melkein ovella. Ei hätää, tämän kohdan olen valmistellut etukäteen. Pidän jääkaapissa aina yhden karahvin verran jääteetä. Se on virkistävää ja helppo tarjoilla vieraille, teelaadut ovat mielenkiintoisemman makuisia, kuin mehut, eikä jäätee vaadi sinulta extravalmisteluja vieraiden saapuessa. Kylmähaudutettua teetä voi tehdä mistä tahansa teelaadusta annostelemalla teetä vesikannuun ja antamalla sen hautua jääkaapissa.

Sain itse juuri Mujilta lahjaksi tällaisen teekannun, joka helpottaa teen valmistusta, mutta aikaisemmin käytin vain suurta lasipurkkia, johon laitoin yleensä pussiteetä. Jos käytän irtoteetä, siivilöin sen sihdin läpi kaataessani teen laseihin. (Vaikka perinteisesti irtoteen sanotaan olevan pussiteetä parempi laatuista, toimivat kummatkin mielestäni jääteessä yhtä hyvin.) (Muji muuten saapuu Habitaren sisustusmessuille pop up -myymälällä.)

KASVIT
Viherkasvit edistävät minkä tahansa tilan viihtyvyyttä. Hanki vähintään yksi iso kokoinen viherkasvi kotiisi ja viihdyt siellä itse paremmin, mutta myös vieraasi arvostavat kodin tunnelmaa. Leikkokukat ovat ihastuttavia, mutta ne saattavat yllätysvieraiden saapuessa olla kuihtuneita tai vielä kaupan hyllyllä.

Sen sijaan kotonasi asuva, mullassa kasvava viherystävä on always there for you. 

VAATEKASAT
Siis itsehän en koskaan riisu vaatteitani keskellä lattiaa, tai kasaa niitä epämäärisiksi läjiksi asuntomme tuoleille. Jos näin kuitenkin tapahtuisi (jos vaikka mieheni on tehnyt niin) nappaan kasat syliin ja piilotan ne. Vieraiden ei tarvitse nähdä miten epäsiisti aviomieheni on. Erinomaisia piilopaikkja vaatteille: kylpyamme, pyykkikori, vaatehuone. Oma pyykkikorimme on valtava ja sen kantena toimii lampaantalja.

OVIKELLO SOI
Tässä kohtaa luulet, että aika on jo loppu, mutta sehän ei pidä paikkaansa. Hyvä emäntä (tai isäntä) voi ihan hyvällä omallatunnolla seisottaa vieraitaan vielä  hetken oven takana, jos tilanne sitä vaatii.

Ehdit vielä valita yhden näistä toimenpiteistä: vaihtaa vaatteet, sipaista poskipunaa, ajaa parran, piilottaa pöydälle levityn kirjanpitourakan vaatekaappiin tai työntää käytetyt astiat tiskikoneeseen.

MUISTA KUITENKIN
Että yllätysvieraat ovat yleensä ystäviäsi. Ihmisiä, jotka haluavat viettää aikaa kanssasi. Tärkeintä on siis, että olet kotona, hyvässä mielentilassa ja valmis nauttimaan ystäviesi seurasta. Ketään ei oikeasti kiinnosta, onko miehesi sottapytty vai ei. 

(Hyvä emäntä ja isäntä tietää myös, että joskus yllätysvierailun on hyvä antaa riistäytä käsistä! Hyvä emäntä nauttii elämästä, eikä stressaa sotkuista! Pidä siis mielesi avoimena.)

More to read

Eggnog eli munatoti

Kirsikka Simberg

Lasillinen Amerikkalaista joulutunnelmaa.

Enni Koistinen

Enni Koistinen

Enni on graafinen suunnittelija, josta tulee vielä jonain päivänä kylpylänomistaja. Enni inspiroituu kylpylöistä, yksityiskohdista, huonosta graafisesta suunnittelusta ja marttailusta.

Suosikkimerkki: Deitas

Mia Frilander

Ylellisimmät silkkivaatteet valmistaa ruotsalainen Deitas.

Hotelliviikonloppu kotona

Mia Frilander

Jos et pääse hotelliin, hotellin pitää tulla luoksesi.