Mitä yhteis­tä on Madon­nal­la ja Kartio-lasilla?

Yhteistyössä: Iittala

Mun harrastus on tarkkailla ja tutkia esineiden ja arjen kulttuuria ja sitä, miten ne vaikuttaa toisiinsa.

Olen tosi kiinnostunut esineistä ja kulttuurista, joka ympäröi esineitä, erityisesti muotoilun ja arjen näkökulmasta. Olen utelias kokemaan ja kokeilemaan tavaroita ja miettimään esimerkiksi millaisesta lasista on kiva juoda ja millainen pippurimylly toimii hyvin. (Ne Peugeotin myllyt ovat mielestäni yliarvostettuja.)

Mun työnkin takia joudun/saan usein ajatella millainen energia esineissä on.

Esineet kertovat aina jotain vallitsevasta kulttuurista: sen kodin kulttuurista, missä ne tavarat sijaitsevat, tai sen tavaran suunnitelleen tai valmistaneen ihmisen kulttuurista.

Matkoilla mua luonnon lisäksi kiinnostaa aina kaupat ja museot, kaikki sellaiset paikat joihin ihmiset on keränneet jotain aikaansaannoksiaan. Tai paikat joihin joku tai jotkut ovat keränneet valikoiman asioita, joiden he ajattelevat olevan myymisen tai muille esittelemisen arvoisia.

Ravintoloissa kiinnostaa toki ruoka, mutta yleensä vielä enemmän se ravintolan kulttuuri ja kokonaisuus: millainen tunnelma sinne on luotu ja miten, mitä ruokaa listalle on valittu ja miksi, onko vessa sisustettu, millainen ruokalista on ja miten sinne syömään tulleet ihmiset ovat pukeutuneet.

En mä tee sillä tiedolla kai mitään, mutta se kiinnostaa mua.

Kaj Franckin Kartio-lasisto täyttää tänä vuonna 60 vuotta. On mielenkiintoista, että Kartion kaltainen peruslasi on säilynyt ajankohtaisena niin kauan.

Googlasin, mitä kaikkea vuonna 1958, Kartio-sarjan syntymävuonna tapahtui. 

Hulahula-vanne tuli esimmäistä kertaa markkinoille!
Suomen ensimmäinen tietokone, Postisäästöpankin IBM 650 otettiin käyttöön.
Neuvostoliitto oli olemassa ja siellä hyväksyttiin uusi rikoslaki: kuolemanrangaistus säilytettiin, mutta nimitys ”kansanvihollinen” poistettiin. 
Madonna, Michael Jackson ja Virve Rosti syntyivät.
Maon ilmoitettiin eroavan Kiinan kansantasavallan presidentin virasta.
Suomi oli tuberkuloosin mustalla listalla. 

Se oli selvästi suurten design innovaatioiden ja musiikin megastarojen synnyinvuosi. Tietokoneet, Kartio ja hulahula-vanteet tulivat jäädäkseen, tuberkuloosi onneksi on kai nykyään aika harvinainen.

Yleisesti ottaen 50-luvulla Suomessa on syntynyt tosi paljon mahtavaa designia, tosi kauniita ja aikaa kestäneitä esineitä.

Jos Kartio-lasin olemusta pitäisi analysoida, ajattelisin just 50-luvun designia, käytännöllisyyttä, sellaista muotoilua, joka on jotenkin konstailematonta, mutta eleganttia. Joskus leikkisää. Kartio on aika hyvä tyylimuusa.

Kartio-lasit kertovat kulttuurista, jossa keskitytään olennaiseen ja eletään elämää. Paljon tämän lähemmäs juomalasin perusolemusta ei ehkä voi päästä?

Meillä on kotona Kartioiden lisäksi Aino Aallon lasit, joita rakastan ihan erityisesti.

Aino Aalto suunnitteli nimeään kantavan käyttölasistonsa moderneihin koteihin. Suunnittelutyön ytimenä oli käyttötarkoitus ja sarja onkin pohjoismaisen modernismin klassikko. Se on elävä todiste olennaisen muotoilun pysyvyydestä.  (Iittala.fi)

Yhdessä Aino Aalto -kannun kanssa lasit näyttävät edelleen super klassisilta ja moderneilta. Olen nähnyt Artek 2nd Cyclessä myytävän myös tosi hienoja vintage versioita, esimerkiksi upeassa meripihkan värissä.

Suunnitellessaan lasisarjaa Aino Aalto inspiroitui veteen heitetystä kivestä, joka veden pintaan osuessaan muodostaa sarjan renkaita.
Uusia tapoja: olen haastanut itseni juomaan kannullisen vettä aamuisin heti heräämistä seuraavina tunteina. Näin omaa veden juomista on helppo seurata.

Visiitti-vinkki:

Iittala on avannut Lasipalatsin päätyyn uuden ihan super kivan myymälän, jossa erityisesti kaikki kirkkaasta lasista tehdyt astiat oli viimeksi esillepantu todella ihanasti. Esimerkiksi juuri Aino Aallon lautaset ja lasit näyttäytyivät siellä minulle ihan uudessa valossa.

Tein mökille uuden kirkkaat-lasiastiat-avohyllyllä-asetelman kaupan inspiroimana: kirkkaat kastehelmi-lasit, kirkas Aalto-vaasi, tää kaadin ja nämä vanhat Sarpanevan kynttilänjalat yhdessä. Näyttivät mahtavilta yhdessä. So mid-century fresh.

Kokeile: Näitä klassikkoastioita löytyy monen suomalaisen kodin keittiökaapeista. Jos teillä on jo kotona Iittala-klassikoita kerää ne yhteen ja asettele esille, pois kaappien uumenista. (Käy Iittala-kaupassa inspiroitumassa, niin asetelmman kokoaminen käy helpommin.) Setin voi asetella avohyllylle, kirjahyllyyn tai keittiöön sivupöydälle ja ottaa käyttöön aina illallista kattaessa. Se on myös helppo siirtää takaisin kaappiin, jos alkaa kyllästyttämään. Ratsaa myös vanhempiesi kellarit ja keittiöt ja yhdistele vanhaa ja uutta. 

Kartio-lasit retkellä, koska ne ovat kestäviä ja niitä on hyvä pinota. Kertakäyttöastiat ovat huonoja käyttömukavuudeltaan ja kuormittavat luontoa.

More to read

Nimiäisissä

Kirsikka Simberg

Meidän nimiäsisissä oli Venäläis-Savolais-Englantilainen tarjoilu.

Uudistuva Kalevala

Kirsikka Simberg

Kalevala Koru uudistuu ja palaa samalla juurilleen. Lainasimme sen kunniaksi Kalevalan syysuutuuksia kuvauksiin ja pohdimme meidän omia juuria.

Alopecia Awareness Month

Vieraskynä

Miltä tuntuu, kun vieraat ihmiset tarjoutuvat rukoilemaan puolestasi uimahallissa?

Kevään merkkejä

Kirsikka Simberg

Kevätpäivän asu.