Apri­koo­si­kom­pot­ti

Uusi lempiaamiaiseni, josta tulee mieleen Etelä-Ranska.

Ensimmäinen asia, jonka tein tänään palattuani lomalta Etelä-Ranskasta: pyöräilin torille ostamaan aprikooseja.

Ostin kaikkea muutakin, sillä vietettyäni viikon poikaystäväni ruokaa rakastavan isän ja hänen ranskalaisen vaimonsa kanssa inspiroiduin taas kokkailusta.

Koko lomani pyöri oikeastaan ruoan ympärillä: olen puhunut tuntikausia ruoasta ja viineistä, eri ruokalajien historiasta ja kiinnostavista kokeista, kuten 94-vuotiaasta Diana Kennedystä, joka toi oikean meksikolaisen ruoan Amerikkaan (hänestä oli taannoin juttu Riposte-lehdessä ja he tekivät myös tämän ihanan videon).

Ostin torilta myös tämänhetkisiä lempikukkiani: hupsun kimpun, jossa oli auringonkukka, ikiviuhkoja ja erilaisia niittykukkia.

Poikaystäväni isä ja hänen vaimonsa Juliette ovat todella ranskalaisia siinä mielessä, että he eivät ikinä ostaisi kaikkia ruokiaan yhdestä kaupasta. Pariisissa heillä on lempparileipomonsa, juustokauppansa, torinsa ja lihakauppiaansa.

Juliette kertoi lopettavansa työt perjantaisin vähän aikaisemmin, jotta hän ehtisi torille ostamaan juustoja ja vihanneksia viikonlopulle. Tämä oli hänen oma pikku rituaalinsa, jonka avulla hän päästää irti työviikon huolista ja virittäytyy viikonloppuun. Hänellä on sellainen vedettävä ostoskärry, jollaisia mummot käyttävät. Hän kävelee suoraan töistä torille ja sieltä kotiin. Matka on aika pitkä, joten sen aikana ehtii hyvin tuulettaa aivojaan.

Pidän tästä ajatuksesta ja minäkin haluan tuollaisen kärryn.

Tänään minulla oli vapaapäivä, joten leikin ranskalaista ja pyöräilin torilta eri kauppoihin, joista haalin parhaat raaka-aineet koko viikolle. Juuri nyt en haluaisi tehdä muuta kuin kierrellä ruokakauppoja ja kokkailla.

Mutta takaisin niihin aprikooseihin! Söin joka aamu Julietten tekemää aprikoosikompottia vuohenjuustojugurtin kera (!!!). Se oli ihanaa ja luulin reseptin olevan todella vaikea. Olin väärässä. Juliette paljasti kompottinsa salat ja jaan ne nyt teille. (Tai mitään salaa ei oikeastaan ole ja monet teistä ovat ehkä aina keitelleet hedelmiänne, mutta tässä ainakin muistutus, jos olitte unohtaneet tämän nerokkaan valmistustavan.)

Samalla reseptillä voi keittää päärynöitä, nektariineja, persikoita tai vaikka omenia. Tämä valmistustapa on omiaan kohottamaan vähän huonolaatuisemmat hedelmät nextille levelille. Itse aion jatkossa lähestyä nuutuneita persikoita, tylsiä talviomenoita tai vähän jauhoisia päärynöitä näin. Eli tässä myös täydellinen resepti Suomen talveen, kun hedelmätiskiltä ei oikein tahdo löytää mitään fressiä.

Aprikoosikompotti

Tarvitset aprikooseja ja hieman sitruunamehua.

Halkaise aprikoosit, purista niiden päälle sitruunamehua (1/4 – 1/2 sitruunan mehu 1 litraan aprikooseja) ja heitä ne kattilaan. Keitä matalalla lämmöllä 20-30 min. Hämmennä etenkin alussa, ennen kuin hedelmistä alkaa irrota mehua kattilaan. Voit maustaa hedelmiä esim. kanelilla, kardemummalla tai sahramilla. Kun hedelmät ovat pehmeitä, mutteivät täyttä mössöä, kaada kaikki lasipurkkiin ja syö viikon sisällä. Taivaallista turkkilaisen jugurtin ja hunajalorauksen kera.

More to read

Testi: bailaavat arkkityypit

Kirsikka Simberg

Unohda horoskoopit. Tämä testi paljastaa syvimmän olemuksesi: bailupersoonasi.

Talvi on ihmisen parasta aikaa

Mia Frilander

Tätä en ikinä uskonut sanovani ääneen: rakastan talvea – ja vieläpä erityisesti tammikuuta!

Miestenosastoilla

Katri Mutikainen

Olen tehnyt parhaat vaatelöytöni miesten osastolta.

Aamukahvilla(kin): uudet rutiinit

Kirsikka Simberg

Loma on hyvää aikaa kokeilla uusia elämäntapoja.