Arkivé kylässä: Neuleen syyshuolto

Näin raikastat rakkaat luottoneuleesi.

Vietän syksyisin, talvisin ja keväisin paljon aikaa ohuissa mustissa villaneuleissa. Ne ovat vaatekaappini go to -vaatteita, jotka toimivat joka tilanteessa. Valitettavasti kovassa käytössä olevat neuleet myös nukkaantuvat helposti ja näyttävät silloin todella kulahtaneilta. Joten kun Arkive Atélierin Jenna ja Maria kävivät luonani kylässä, pyysin, että he opastaisivat minua luottoneuleideni huollon saloihin. 

Pienen tyynyn päällä on helppo harjata ja kammata neuleita.

Arkivé Atelierin villaekspertti Jenna huolsi neuleeni ja jakaa tässä vinkkinsä:

Molemmat neuleet oli vastikään pesty, joten siitä ei tarvinnut tällä visiitillä huolehtia. Jos pesu olisi ollut ajankohtainen, niin mohairsekoiteneuleen olisi voinut pestä hellästi käsin liottamalla viileässä vedessä ja veteen sekoitetussa nestemäisessä villanpesuaineessa, jotta herkät napit eivät vaurioudu koneessa. Tämä on myös hyvä vaihtoehto silloin, kun ei tiedä tai muista neuleen materiaalia (myös luotettavaa pesulaa voi konsultoida tässä tai kysellä valmistajalta!). 

Kashmirneule taas on helpoin ja vaivattomin pestä koneessa. Neule on hyvä kääntää nurinpäin, laittaa tarpeeksi isoon pesupussiin (me suosimme Guppyfriendiä, jota myy esim. Stockmann ja Partioaitta), käyttää nestemäistä villapesuainetta ja valita koneesta villaohjelman. 

Kashmirneule

Mustaan täyskashmiriseen neuleeseen oli kashmirille tyypilliseen tapaan muodostunut nyppyä, ja Mia myönsikin, että ei ollut harjaillut tai kampaillut neuletta juuri ollenkaan.Näitä ohjeita voi hyödyntää muidenkin hienojakoisten villaneulosten, esim. merinovillan, huoltoon. 

  1. Poista neuleesta nypyt paikallisesti nukkakammalla. Neuleen voi asettaa esimerkiksi silityslaudan tai tyynyn päälle. Hyvä alusta on jämäkkä, mutta antaa hieman myöden. Käy nyppykohdat läpi kammalla ja tue neuletta toisella kädellä, ettet tule venyttäneeksi sitä turhaan. Kampaa silmukoiden suuntaisesti. 
  2. Jos neuleen nurja puoli on kovin nyppyinen, voi sieltäkin käydä tarvittavat kohdat läpi kammalla. 
  3. Nukanpoiston jälkeen neuleen voi pestä ohjeiden mukaisesti villanpesuaineella, jos se on muutenkin pesun tarpeessa. Pesun aikana irtoaa vielä irtonukkaa. 
  4. Pesun ja kuivaamisen jälkeen tarkista, onko nyppyisiä kohtia vielä jäljellä ja poista ne tarvittaessa kammalla. 
  5. Harjaa neule kauttaaltaan läpi neuleille sopivalla vaateharjalla. Muista puhdistaa itse harjakin välillä, varsinkin jos on tullut harjailtua monia erivärisiä neuleita. Luonnonharjaksinen vaateharja on tarpeeksi hellävarainen herkkänä pidetyille neuloksillekin kuten vaikka kashmirille. Sillä voi siis huoletta harjailla reippaastikin, jotta saa neuleen pörhöisen pinnan silotettua nukanpoiston ja pesun jäljiltä. 
  6. Laita neule roikkumaan henkarille ja höyrytä. Höyry silottaa rypyt ja puhdistaa kevyesti kuituja. 
  7. Viimeiseksi vie neule henkarilla tuulettumaan ikkunan ääreen tai parvekkeelle. Seuraavana aamuna neuleen voi viikata ilmavasti hyllylle. 
Täydellinen pari kashmirille ja merinovillalle: Kentin CP6 -vaateharja ja Arelan nukkakampa.
Supervanha mohairsekoiteneule sai uuden ilmeen, kun vaihdoin siihen napit.

Mohairsekoiteneule

Mohairsekoitteinen neuletakki raikastui silminnähden vaateharjan kanssa harjailun myötä, eikä erillistä nypynpoistoa tarvinnut edes tehdä. Asetimme neuletakin napakan tyynyn päälle ja kädellä tukien harjasimme reippaasti neuleen läpi kohta kohdalta. Pehmoisen huokoiseen neulokseen ei tosiaan ollut muodostunut kunnollista tiukempaa nyppyä, joten freesaukseen riitti pelkkä vaateharja.

Nypynpoistossa kannattaakin muistaa aloittaa välineiden kanssa hellävaraisimmasta ja siirtyä tarvittaessa järeämpään (järjestys: vaateharja – nukkakampa – nukkakivi). Vaateharja poistaa hyvin myös irtokarvat, hiukset ja pölyn.

Hot tip! Tehostaakseen putsausta pintaan olisi voinut suihkauttaa vettä ja sitten harjata läpi – märkänä pöly tarttuu harjaan hanakammin.

Karkeiden villaneuleiden ja villakankaiden huoltoon sopii nukkakivi.
Arkivén vierailu inspiroi harjaamaan vaatteita päivittäin. Jenna kertoi kantavansa aina harjaa mukanaan ja korvanneensa sillä tarrarullan.

Muistilista huoltovälineistä:

-Nukanpoistoon Arelan nukkakampa (tai jos nukka ei ole niin tiukassa, pelkkä Kentin CP6 -vaateharja voi riittää)

-Pesuun Arelan villapesuaine ja tarpeeksi iso pesupussi esimerkiksi Guppyfriend

-Harjaukseen Kentin CP6 -vaateharja (itse vaateharjan puhtaanapitoon Redeckerin puhdistuskampa)

-Viimeistelyyn vaatehöyrystin (Esimerkiksi Philipsillä ja Stockholm Steameryllä on hyviä vaihtoehtoja)

More to read

Sitruunavesi 2.0

Mia Frilander

Takuulla herättävä aamudrinkki.

Sunnuntaiskumppa

Mia Frilander

Jos sunnuntaina on pakko tehdä töitä, teen ne mieluiten skumppalasin kera kahvilassa – silloin elämä ei tunnu niin nihkeältä.

Sohvan synty ja hupaisa matka

Enni Koistinen

Teimme matkan Hakolan huonekalutehtaalle Jurvaan (niin mielenkiintoista!) ja tapasimme Ennin uuden sohvan.

Abu Dhabi & Saadiyat Beach

Kirsikka Simberg

Treat yo' self: Yksityinen luksusranta.