Arkivé kylässä: Nilk­ku­rei­den huolto

Kovia kokeneet arkinilkkurit huollettiin talvikuntoon.

Arkivé Atelierin huoltoasiantuntijat Jenna ja Maria tekivät viime viikolla kotikäynnin luonani. Valitsin huollettavaksi kaksi surkeassa kunnossa olevaa luottovaatettani, joita käytin viime keväänä about joka päivä ja joita en tietenkään ikinä muistanut huoltaa.

Tässä jutussa käsittelyssä ovat By Far-merkin lempinilkkurini. Seuraavassa jaksossa huoltoon pääsee musta ohut kashmirneule.

Huoltosnäckseinä oli pienpanimoiden oluita ja karjalanpiirakoita. Mietin taas, että pitäisi järjestää enemmän huoltoiltoja, sillä vaatteiden puunailun ja harjailun lomassa on tosi kiva jutella ja juoda olutta (tai Maria ja Jenna huolsivat, minä katsoin vierestä, kysyin miljoona kysymystä ja söin karjalanpiirakoita).

Maria ja Jenna huoltopuuhissa.

Potilas: By Farin nilkkurit

Käytän näitä kenkiä lähes päivittäin, sillä ne sopivat ihan joka asuun. Häpeäkseni myönnän, etten ole juurikaan huoltanut niitä.

Kenkä-ekspertti Maria jakaa vinkit nilkkureiden huoltoon:
Materiaali nilkkureissa on ihanan pehmeää peitevärjättyä lampaannahkaa. Peitevärjäys tarkoittaa sitä, että nahan pinnassa on peittävä väri – tässä tapauksessa konjakin sävyinen – joka tekee väristä ja pinnasta hyvin tasaisen.

Pehmoisista nahkalaaduista valmistettujen kenkien ylläpidossa lepopäivät olisivat erityisen tärkeitä, jotta nahka ehtisi välillä palautua kunnolla rasituksesta ja pysyisi näin paremmin muodossaan. Erityisesti lampaannahka on herkkä venymään. Pienet venymäjäljet ovat toki väistämättömiä lepopäivistä huolimatta, mutta lepuuttaminen on hyvä pitää mielessä ja pyrkiä lepuuttamaan kenkiä vähintään joka toinen päivä.

Lähtötilanne
Nahan pinnassa oli kauttaaltaan pintalikaa ja peiteväri oli paikoitellen kolhiintunut ja kulunut. Etenkin kärjistä peiteväri oli vaurioitunut. Mallin pohja on hyvin matala, minkä vuoksi kärjet joutuvat kävellessä kovalle koetukselle. Myös nahkapäällyisteisiin korkoihin oli tullut useita kolhuja. Kantalappujen vaihdos ja irvistävän puolipohjan liimaus oli vuorossa seuraavana päivänä suutarilla.

Before-kuva. Kenkien kärjet ovat kuluneet, eikä nahka näytä kovin hyvinvoivalta.

Näin muutosleikki tapahtui

Välineet:

  1. Puhdistus: kostea puuvillaliina, Saphir Cleaner Shampoo
  2. Kulumien paikkaus: lusikka ja sytytin, nahan värinen nahkamaali
  3. Hoito: Saphir Leather Lotion (Myös kevyempi Saphir Nappa Leather Balm toimisi näihin kenkiin )
  4. Suojaus: Saphir Pâte de Luxe (+ Saphir Mirror Gloss extrakiiltoa ja -suojaa tuomaan)
Maria puhdistaa kengistä lian nahkasampoolla.

1. Puhdistus
Pintalika puhdistettiin ensin kostealla puuvillaliinalla. Pelkästään kostealla liinalla lähti jo suurinosa liasta. Tämän jälkeen kengät puhdistettiin vielä Saphir Cleaner Shampoolla. Saphir Cleaner Shampoon kevyt vaahtomainen koostumus sopii erityisen hyvin ohuille ja herkemmille nahoille. Samaa puhdistusainetta voi käyttää myös nahkatakkien ja muiden nahkavaatteiden puhdistukseen. Toinen hyvä valinta erityisesti pinttyneelle lialle ja vaaleille materiaaleille on Saphir Cleaning Lotion, jota käytin Kirsikan tennareihin

Next level huoltopuuhia: kolhut käsitellään tasaiseksi kuumennetulla haarukalla (!) ja niihin levitetään peiteaine.

2. Kulumien paikkaus
Kulumat ja kolhut on hyvä esikäsitellä tasaiseksi ennen varsinaisen peiteaineen levitystä. Tasoittaminen tapahtuu kuumennetulla lusikalla (tässä tapauksessa haarukalla, sillä emme halunneet pilata Mian kauniita hopealusikoita).

Tee näin: Kuumenna lusikan koveraa puolta sytkärillä 5-10 sekuntia (lusikan kupera puoli tulee nahkaa vasten). Kuuman lusikan vaikutus kannattaa ensin testata näkymättömään kohtaan. Nahka saattaa hieman tummentua käsittelystä, mutta se ei usein haittaa, sillä seuraavana on vuorossa peiteväri. Jos lusikkaa meinaa tarrautua nahkaan kiinni, voi kulumia tasoittaa kostealla ja lämpimällä sormella hieromalla. Kolhuja ja kuluneita kohtia hierotaan kuumalla lusikalla tai kostealla sormella, kunnes pinta alkaa tasoittua. Käsittely toistetaan tarvittaessa, kunnes pinta on sileä. 

Sitten on vuorossa peiteaineen levitys. Tällä kertaa sekoitimme sopivan sävyn konjakin ja beigen värisestä Saphir Renovatrice -peiteaineesta. Samaan tarkoitukseen voi käyttää myös nahkamaalia. Peiteainetta levitetään useita ohuita kerroksia, kunnes kuluma on peittynyt. Levitys tehdään sormella meikkivoiteen levityksen tapaan ja aineen annetaan imeytyä 10 minuuttia jokaisen kerroksen jälkeen. Mian kenkiin kerroksia tarvittiin kolme. Tummiin sävyihin riittää yleensä värillinen kenkävaha tai kenkävoide (esimerkiksi Saphir Cream Polish). Vaaleisiin sävyihin peiteaine tai nahkamaali on lähes aina tarpeen, sillä peitevärin alta pilkottava nahka on yleensä tummempi kuin peiteväri nahan päällä. Saphir Renovatrice -peiteainetta on tulossa Arkivén valikoimiin lähiaikoina. Nahkamaalia kulumien paikkaukseen löytyy muun muassa Suutarimestari.fi-verkkokaupasta.

Kenkiin levitetään hoitoaine ja ne harjataan kenkäharjalla.

3. Hoitoaine
Peitevärin kuivuttua kengille levitetään hoitoaine. Ohuille nahoille on tärkeää käyttää vain kevyttä hoitoainetta, jotta nahasta ei tule tahmainen. Tällä kertaa käytimme Saphir Leather Lotionia. Saphir Leather Lotion sopii myös useimpien nahkalaukkujen ja -vaatteiden hoitoon.

Hoitoaineiden levitykseen sieni on helppokäyttöisin väline (esimerkiksi kenkien täytteenä tullut sieni tai puhdas ja kuiva pesusienen pala). Myös puuvillaliina käy. Hoitoaine levitetään hellin pyörivin liikkein nahan pintaan ja annetaan imeytyä vähintään 10 minuuttia. Annostelussa on hyvä olla maltillinen, ettei nahka jää tahmaiseksi – hyvä ohjenuora on levittää vain se verran, ettei nahka jää kiiltelemään levityksen jälkeen. Imeytymisen jälkeen kenkä harjataan kevyesti läpi kenkäharjalla. 

Kärkeen, kantaan ja korkoihin levitettiin kerros vahaa. Se suojaa ja tuo kiiltoa.

4. Vaha
Kärkeen, kantaan ja korkoihin levitetään kerros vahaa tuomaan suojaa kolhuilta ja kulumilta. Vaha myös viimeistelee kengät kiillolla, joka hetkessä viimeistelee asun kuin asun. Yleensä vaha levitetään koko kengälle, mutta tässä tapauksessa laitoimme vahaa vain kengän koviin ja kolhuille altteimpiin kohtiin, sillä kengän pehmeissä osissa vaha olisi voinut tehdä nahan tahmaiseksi ja nahka olisi menettänyt pehmeytensä ja keveytensä. Pâte de Luxe -vahan lisäksi hieman kikkailimme ja laitoimme kenkiin vielä kerroksen Saphir Mirror Gloss -vahaa tuomaan lisäkiiltoa ja myös suojaa, sillä kenkien kärki ja kantaosat olivat tässä mallissa niin herkät kolhuille. Vaha levitetään puuvillaliinalla, annetaan imeytyä noin 5 minuuttia ja harjataan pinta kiiltäväksi.

Kuin uudet! Huomaa kärjen upea kiilto.

More to read

Musla lasillinen shampanjaa ja tupakka sen päällä

Yllätysvieraita

Kirsikka Simberg

Yllätysvieraita? No problem, olen varautunut.

Paremmat kotityöt

Kirsikka Simberg

Kolme marttavinkkiä kodinhoitohommiin.

Minimalistinen manifesti

Mia Frilander

Ajatuksia täydellisen elämän illuusiosta ja kuluttamisesta.

Telttaretki marraskuussa

Enni Koistinen

Teimme mielitiettyni Ilarin kanssa syksyinen pyörä- ja telttaretki Porkkalanniemeen.